3x tips om op te letten bij het afsluiten van een zorgverzekering

Als het einde van het jaar weer in zicht komt, betekent het ook dat we onze zorgverzekering weer kunnen afsluiten. Dat is namelijk het enige moment dat we de zorgverzekering mogen aanpassen: hoog tijd om dus even te checken of jouw huidige zorgverzekering nog wel bij jou past. Misschien wil je juist wel een andere zorgverzekering afsluiten, omdat er het een en ander is veranderd. Waar je op kunt letten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, lees je in de onderstaande tekst.

Tip 1: Vergelijk zorgverzekeraars

Als je een nieuwe zorgverzekering wil afsluiten, begint het natuurlijk allemaal bij het zoeken welke verzekering het beste bij jou past. Zorgverzekeraars bieden verzekeringen aan en het is dus belangrijk om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Je kunt hiervoor heel eenvoudig een vergelijkingssite gebruiken: je zorgverzekering regelen is hierdoor zo gepiept. Met een vergelijkingssite kun je zorgverzekeraars vergelijken op basis van bijvoorbeeld de reviews, de soort polis en ook niet geheel onbelangrijk: de hoogte van de premie. Je kunt ervoor kiezen om helemaal over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, maar je kunt jouw zorgverzekering ook aanpassen bij jouw huidige zorgverzekeraar. Als je gaat overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, zorg er dan wel voor dat je op tijd jouw oude zorgverzekering opzegt.

Tip 2: Premie en opbouw van de premie

Over de premie gesproken: dat is natuurlijk ook voor jezelf een belangrijk punt om bij stil te staan. Je wil wel weten hoeveel je per maand kwijt bent aan jouw zorgverzekering, en dat is logisch. De premie van een zorgverzekering kan verschillen en dat heeft te maken met een aantal punten.

Zo kan de premie per zorgverzekeraar anders zijn: de ene zorgverzekeraar kan een lagere premie aanbieden dan de andere. Ook kan het verschillen op basis van het soort polis dat wordt aangeboden. Je hebt namelijk een restitutiepolis en een naturapolis. Een restitutiepolis is een polis waarbij je zelf kunt kiezen waar je naartoe gaat als het gaat om zorgverleners, en bij een naturapolis kun je alleen terecht bij zorgverleners die een contract hebben met jouw verzekering. Dit is dus ook belangrijk om over na te denken.

Het is ook goed om te weten dat de hoogte van de premie te maken heeft met het eigen risico. Het eigen risico ligt op 385 euro en dat betekent dat je, als je zorgkosten maakt, eerst zelf het eigen risico moet betalen. Je kunt er ook voor kiezen om het eigen risico te verhogen, met als tegemoetkoming dat je premie daardoor lager ligt. Of dit een verstandige keuze is, ligt volledig aan jezelf: als je veel zorgkosten maakt, is dit misschien niet zo’n handige keuze.

Tip 3: Aanvullend of niet

Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering met daarnaast nog eventuele aanvullende verzekeringen. Je kunt zelf kiezen of je jezelf nog aanvullend wil verzekeren of niet. Zo heb je een aantal aanvullende verzekeringen zoals een aanvullende tandverzekering, een aanvullende fysioverzekering of een aanvullende verzekering voor de bril. Dit zijn verzekeringen die je extra kunt afsluiten, buiten je basisverzekering om.

In een aantal situaties kunnen deze verzekeringen handig zijn. Misschien is het zo dat je vaak naar de fysio moet: in dat geval kan een aanvullende verzekering hiervoor ideaal zijn, aangezien (een aantal van) deze afspraken dan kunnen worden vergoed. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de tandarts, bijvoorbeeld. Het is wel voor jezelf handig om uit te rekenen of zo’n aanvullende verzekering uit kan. Ook is het slim om te kijken of je volgend jaar daadwerkelijk veel van deze aanvullende verzekering gebruik gaat maken. Zo niet, dan is het misschien zonde om zo’n aanvullende verzekering af te sluiten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general