Ook kunnen verkeerde plasgewoontes kunnen oorzaak zijn van de klachten.Vaak is er ook hier sprake van een samenspel van factoren. Het is daarom mogelijk dat ook bij deze vorm van incontinentie de huisarts of uroloog ook andere deskundigen betrekt bij het uitzoeken van wat er aan de hand is. In een aantal ziekenhuizen in ons land werken deze deskundigen samen in een zogeheten 'Bekkenbodemcentrum'.
Ook kunnen beide vormen incontinentie, stress en urge samen voorkomen (gemengde incontinentie) bij zowel vrouwen als mannen.
De meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen is stressincontinentie. Dit betekent dat je urine verliest tijdens het hoesten, niezen, lachen, sporten en andere inspanningen maar je verliest meestal maar een paar druppels urine. In bepaalde fasen van je leven ben je vatbaarder voor incontinentie, tijdens je zwangerschap, maar ook tijdens de overgang hebben veel vrouwen last van incontinentie. In de meeste gevallen zijn zwakke bekkenbodemspieren de oorzaak van incontinentie bij vrouwen want je bekkenbodemspieren zijn de spieren die je plasbuis gesloten houden. Deze kunnen zwakker worden, waardoor je bij kleine inspanningen als lachen, hoesten of tillen urine verliest. Je bekkenbodemspieren kunnen verzwakken naarmate je ouder wordt. Voordeel van dit specifieke probleem is dat deze spieren wel te trainen zijn en het probleem dus kan worden verminderd of worden opgelost.
Ook als je in de overgang bent, kun je last krijgen van incontinentie. Dit komt door de hormonale veranderingen in je lichaam. Je lichaam produceert tijdens de overgang minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hierdoor komt je blaas in een andere stand te liggen en verzwakken je bekkenbodemspieren, een van de grootste veroorzakers van incontinentie.