Bloeddrukmeter? Wij helpen u bij het maken van een goede keuze.

Een bloeddrukmeter is een hulpmiddel om uw bloeddruk te meten. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat ongeveer 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijdscategorie 30 tot 70 jaar last heeft van een hoge bloeddruk. Veel mensen in deze groep weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. In de volksmond bestaat de bloeddruk uit 3 verschillende onderdelen, namelijk:

 • Bovendruk, bijvoorbeeld 130 mmHg
 • Onderdruk, bijvoorbeeld 75 mmHg
 • Hartslag, bijvoorbeeld 70 slagen per minuut

Iedere bloeddrukmeter zal altijd deze 3 waarden laten zien. Samen vormt dit de bloeddruk van een mens.

Verschillende soorten bloeddrukmeters

Een bloeddrukmeter is een verzamelnaam voor een elektronisch apparaat dat de bloeddruk op kan meten. Er is echter wel onderscheid te maken in het soort bloeddrukmeter. Er zijn 3 soorten bloeddrukmeters:

 • Bovenarm bloeddrukmeters: deze zijn voor een meting aan de bovenarm (meest gebruikt)
 • Pols bloeddrukmeters: deze zijn voor een meting aan de pols
 • Handmatige bloeddrukmeter (minst gebruikt, alleen door medisch personeel)

De Nederlandse Hartstichting adviseert het type bovenarm bloeddrukmeter. De reden hiervan is vooral dat dit type meter het minst gevoelig voor beweging is en daardoor het beste beeld laat zien.

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

Tegenwoordig worden er vrijwel alleen maar elektronische bloeddrukmeters gebruikt. Waarom? Simpel: het is eenvoudig, snel en een meting is door iedereen uit te voeren. U hoeft er dus geen technische of medische kennis voor te hebben en het zelf uitvoeren van een bloeddrukmeting is dus niet moeilijk. Met een eigen bloeddrukmeter kunt u dus zelf, zonder tussenkomst van een (huis-)arts de bloeddruk meten. Wel dient u altijd de volgende basisregels in acht te nemen:

 • Kies een rustig moment en zit eerst even 5 minuten stil
 • Kies ook altijd hetzelfde tijdstip (dus bijvoorbeeld om 9 uur in de ochtend)
 • Indien bovenarm bloeddrukmeter: plaats de manchet (armband) om uw ontblote bovenarm
 • Druk op de startknop, beweeg en praat niet tijdens de meting
 • Meestal is het advies om de eerste meting even te herhalen omdat de eerste meting (vaak) wat hoger is dan de daaropvolgende metingen (‘’schrikreactie’’ van het lichaam)

Het gezegde ‘’één meting is geen meting’’ gaat zeker op. Wanneer u een keer een hoge meting ziet, houdt dit niet meteen in dat uw bloeddruk te hoog is. Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde. Wat belangrijk is tijdens bloeddrukmeten is regelmaat en frequentie:

 • Regelmaat: bouw vaste tijden in voor het meten, bijvoorbeeld iedere ochtend om 9 uur en iedere avond om 20:00 uur. De tijden maken niet zoveel uit, belangrijk is wel dat het altijd dezelfde tijd is: de omstandigheden dienen dus gelijk te zijn.
 • Frequentie: baseer je dus niet op één meting, maar zorg voor een serie met metingen. Bijvoorbeeld een week lang iedere ochtend en iedere avond metingen. In die week is nooit iedere bloeddruk helemaal gelijk, maar u hoort wel een patroon te kunnen zien. Het hoort dus niet alle kanten op te schieten.

Wat is de beste bloeddrukmeter?

Wanneer u hebt besloten om een bloeddrukmeter te kopen vraagt u uzelf wellicht af wat de beste bloeddrukmeter is. Wellicht heeft u bij de huisarts al een merk gezien en anders gaan wij hierbij helpen. Er zijn ontzettend veel merken die in de bloeddrukmetermarkt actief zijn. Wanneer u van uw huisarts te horen hebt gekregen dat u een bloeddrukmeter moet kopen om de bloeddruk bij te houden weet u wellicht nog niet wat een goed merk is voor dit type product. Als u bij de huisarts heeft gekeken naar het merk bloeddrukmeter dat zij gebruiken is de kans groot dat dit het merk Omron of Microlife is. Dit zijn de twee grootste bloeddrukmeter merken en daarnaast ook kwalitatief van een zeer hoog niveau. Er is een reden dat deze merken veel in professionele omgevingen worden ingezet. De Nederlandse Hartstichting wijst naar de organisatie StrideBP. Dit is een onafhankelijk organisatie die zich bezig houdt met de validatie van bloeddrukmeters. Dit doen zijn aan de hand van wetenschappelijk onderzoek (= testen op echte patiënten). Vanzelfsprekend staan eerder genoemde merken op deze lijst. Wij adviseren dan ook altijd om een meter van één van deze merken aan te schaffen.

Hulp nodig met kiezen?

Om u te helpen bij het maken van een keuze hebben wij onderstaand een top 10 lijst opgesteld met modellen die u zou kunnen overwegen. Belangrijk om te weten: de prijs zegt helemaal niets over de betrouwbaarheid. Belangrijk is om een goed merk te kiezen. Wanneer u een bloeddrukmeter kiest van voorgenoemde merken dan maakt het dus niet uit of u een model kiest voor bijvoorbeeld 50 euro of eentje van 150 euro. De meting wordt er niet nauwkeuriger van. Hoe duurder een bloeddrukmeter; hoe meer functionaliteiten deze heeft (bijvoorbeeld het gebruik van een app, gemiddelde berekening, automatisch 3x kunnen meten, etcetera). Wilt u een simpel model voor alleen bloeddruk? Kies dan een relatief goedkoop model. Wilt u een bloeddrukmeter die aan niets te wensen overlaat? Kies dan een duur(der) model.

Moet ik nog extra letten op bepaalde eigenschappen?

Er zijn meestal niet heel veel belangrijke zaken waar u extra op moet letten. Het enige belangrijke waar u nog rekening mee moet houden is de maat manchet. De manchet is de band die om uw bovenarm gaat. Uw bovenarm heeft een bepaalde omtrek. Veel bloeddrukmeters worden geleverd met een manchetmaat 22 cm tot 42 cm. Deze maat is geschikt voor vrijwel iedereen. Dit komt overeen met M-L. Dus wanneer u een normaal postuur heeft hoeft u daar allemaal geen rekening mee te houden. Het wordt wat lastiger wanneer u een armomtrek heeft van meer dan 42 cm. Natuurlijk zijn daar oplossingen voor, maar niet iedere fabrikant biedt deze. Een simpel voorbeeld is dat Omron daar geen passende manchet voor heeft (in het normale prijssegment, u bent dan direct gebonden aan een apparaat uit de PRO-lijn, met een PRO-prijs). Wanneer u dus wat steviger bent kunt u beter naar Microlife kijken: deze fabrikant heeft – als één van de weinige – wel manchetten beschikbaar voor dikkere armen (tot 52 cm armomtrek). Wel is het dan een accessoire. Met andere woorden: u moet deze er dan wel bijkopen.

bloeddrukmeter

Uitgelicht: Microlife BP A1 Easy (beste koop)

Wanneer u een goede bloeddrukmeter zoekt, maar niet al te veel geld wilt uitgeven is de Microlife BP A1 Easy een erg goede overweging. Dit is een basismodel bloeddrukmeter. Er zitten niet allemaal ’toeters & bellen’ op; maar wel de basisfuncties samen met het meten van een onregelmatige hartslag. Een klinisch gevalideerde bloeddrukmeter voor een zacht prijsje dus. In onderstaande video kunt u eenvoudig onze review terugkijken.

 • Zeer scherp geprijsd
 • Geadviseerd door de Hartstichting
 • 22-42 cm manchet
 • 5 jaar garantie
 • Klinisch gevalideerd
 • Niet heel uitgebreid qua extra functies

Uitgelicht: Omron M6 Comfort (best getest Consumentenbond)

Wilt u een bloeddrukmeter kopen die in het verleden is getest door de Consumentenbond? Kijk dan zeker naar de Omron M6 Comfort. Dit model is in 2015 in de bloeddrukmeter test van de Consumentenbond voorzien van het predicaat ”best getest”. Op het moment van schrijven (2022) is er nog geen nieuwe bloeddrukmeter test door de Consumentenbond uitgevoerd. De verwachting is echter dat er op korte termijn een update komt met een nieuwe test. Wanneer dit het geval is zullen wij dit artikel bijwerken. Voor nu is de M6 Comfort van Omron de testwinnaar. Bekijk hieronder onze productreview van de Omron M6 Comfort.