Beste koortsthermometer
Iedereen weet waarschijnlijk wel wat een koortsthermometer is. Bijna ieder huishouden heeft er wel één. Maar wanneer je een nieuwe koortsthermometer wilt kopen komt je er snel achter dat je keuze hebt uit heel veel verschillende soorten en modellen. Op deze pagina helpen we je bij het kiezen van de beste koortsthermometer die goed aansluit bij jouw situatie en persoonlijke voorkeuren.

In dit artikel
Dit zijn de beste koortsthermometers van 2023
In onderstaande opsomming hebben wij verschillende koortsthermometers onder de loep genomen. Alle modellen zijn zeer geschikt voor het opmeten van koorts. Daarnaast scoren ze hoog op klanttevredenheid en gebruiksgemak. In de top 10 van beste koortsthermometers zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. U heeft dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 3 beste koortsthermometers van 2023 uitgelicht
Wij hebben elke koortsthermometer die wij hierboven hebben benoemd uitvoerig getest. Doordat Tomzorg jarenlang actief is geweest in de senioren- en gezondheidssector weten wij als geen ander welke kenmerken van een koortsthermometer belangrijk zijn. Daarom kunt u ons advies als onafhankelijke expert zonder zorgen ter harte nemen.
Microlife IR210
De Microlife IR210 is een koortsthermometer die snel en gemakkelijk de lichaamstemperatuur kan meten. Het apparaat is ontworpen met een infrarood-technologie die een nauwkeurige meting van de lichaamstemperatuur mogelijk maakt. De thermometer heeft een handige achtergrondverlichting en een groot display, wat het aflezen van de temperatuur eenvoudig maakt. Daarnaast is de IR210 voorzien van een koortsalarm, dat afgaat wanneer de lichaamstemperatuur boven de 37,5 graden Celsius komt. De koortsthermometer heeft ook een geheugenfunctie waarmee de laatste 30 metingen kunnen worden opgeslagen en opgevraagd in het geheugen. De Microlife IR210 wordt geleverd met een handig opbergtasje en is gemakkelijk te gebruiken voor zowel volwassenen als kinderen. Het apparaat werkt op AAA-batterijen en heeft een lange levensduur. Al met al is de Microlife IR210 een betrouwbare oorthermometer voor thuisgebruik.
Bestel de Microlife IR210 vertrouwd bij de volgende webshops:
Braun IRT 6520 ThermoScan 7
De Braun IRT6520 is een van de meest populaire koortsthermometers op de markt. Het model werkt door middel van een meting via het oor. Na een meting kleurt het display, groen (goed), oranje (licht verhoogd) of rood (koorts). Dit een extra hulpje zodat je in 1 oogopslag kunt zien wat je actuele toestand is. De thermometer heeft een geheugen en werkt door middel van verwisselbare lenskapjes: na de meting vervang je dus het lenskapje. De eerste lenskapjes worden meegeleverd optioneel kun je extra kapjes meebestellen. De werking is duidelijk en simpel. Met recht onze testwinnaar!
Bestel de Braun IRT 6520 ThermoScan 7 vertrouwd bij de volgende webshops:
Bintoi XE200
Onze topper in het goedkopere segment: de Bintoi XE200. Dit model werkt volgens het voorhoofd-principe. Je doet dus een meting door middel van infrarood en je richt de lens dus op je voorhoofd. Binnen luttele seconden krijg je de meting op het duidelijke display te zien. Bovendien is de Bintoi XE200 voorzien van een display dat van kleur wijzigt naar gelang de gemeten lichaamstemperatuur (rood, groen, oranje). Dit helpt bij het snel en duidelijk interpreteren van de gemeten temperatuur (goed of koorts). De Bintoi XE200 kan tot wel 35 metingen bijhouden in het geheugen. Met recht een perfecte maar relatief goedkope koortsthermometer.
Bestel de Bintoi XE200 vertrouwd bij de volgende webshops:
Wat is een koortsthermometer?
Zoals gezegd weet iedereen hoogstwaarschijnlijk waarvoor een koortsthermometer gebruikt wordt. Met dit soort thermometer meet je snel en eenvoudig iemand zijn lichaamstemperatuur. Aan de hand van deze temperatuur kunt je bepalen of iemand koorts heeft of geen koorts. Een normale lichaamstemperatuur voor mensen is ongeveer 37 graden, vanaf 37,5 graden heb je verhoging en alles boven de 38 graden kun je benoemen als koorts. Een koortsthermometer geeft je dus snel en eenvoudig duidelijkheid over deze verschillende temperaturen.
Welke soorten koortsthermometers zijn er?
Eigenlijk is een koortsthermometer een verzamelnaam voor alle thermometers die je gebruikt om iemand zijn interne temperatuur te meten. Vandaag de dag kun je die temperatuur op verschillende manieren meten. Wanneer je een koortsthermometer wilt kopen kun je kiezen uit de volgende soorten:
- De traditionele thermometer (rectaal)
- Voorhoofdthermometer / infrarood thermometer
- Oorthermometer
De traditionele digitale thermometer (rectaal)
Dit is eigenlijk de thermometer die iedereen wel kent. Het is een soort staafthermometer met een klein digitaal display. In het beginsel is dit voor rectaal meten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de thermometer onder de oksel of onder de tong te gebruiken. Dit type thermometer is goedkoop en daarnaast nauwkeurig.
Plus- en minpunten van een traditionele digitale thermometer
- Goedkoopste soort thermometer
- Nauwkeurig bij rectaal gebruik
- Makkelijk te bedienen
Minpunten:
- Niet zelfstandig kunnen meten
- Geen prettige plaats
- Moet gereinigd worden na gebruik
Voorhoofdthermometer / infrarood thermometer
Dit type koortsthermometer meet je lichaamstemperatuur via het voorhoofd. Vaak wordt met voorhoofdthermometer en infrarood thermometer hetzelfde bedoelt. Dit type koortsthermometer meet de temperatuur namelijk via een infraroodsensor. Het is een snelle en pijnloze manier van meten. Dit type thermometer wordt ook vaak bij baby’s gebruikt.
Plus- en minpunten van een voorhoofdthermometer / infrarood thermometer
- Makkelijk & snel meten
- Contactloos (dus hygiënisch)
- Zelfstandig uit te voeren
- Ook heel handig bij baby’s
Minpunten:
- Bij fout gebruik verkeerde waarden
- Inwendig meten is nog nauwkeuriger
- Voor gebruik altijd eerst a-klimatiseren (dus niet van koud (buiten) naar warm (binnen)
Oorthermometer
Ook hier verklapt het woord heel duidelijk wat voor een soort koortsthermometer dit is. Een oorthermometer meet de lichaamstemperatuur via de gehoorgang. Een goede en betrouwbare methoden voor het opnemen van iemand zijn lichaamstemperatuur. Misschien is het je wel eens opgevallen maar veel huisartsen en ziekenhuizen doen ook een meting via het oor.
Plus- en minpunten van een voorhoofdthermometer / infra roodthermometer
- Betrouwbare meting
- Zelfstandig uit te voeren
- Wordt ook in ziekenhuizen en door huisartsen gebruikt.
Minpunten:
- Vaak voorzien van lenskapjes die vervangen moeten worden
- Gehoorgang moet goed schoon zijn voor nauwkeurige meting