Oorthermometer: meet snel en pijnloos lichaamstemperatuur
Om te kijken of iemand koorts heeft zijn er verschillende manieren om de lichaamstemperatuur op te nemen. Een van deze manieren is met een oorthermometer. Zoals wellicht al te verwachten meet je je lichaamstemperatuur met een oorthermometer via je oor. Een makkelijke, snelle en pijnloze manier voor het meten van je lichaamstemperatuur.
In dit artikel
- 1 Dit zijn de beste oorthermometers van 2023
- 2 Hoe werkt een oor thermometer?
- 3 Wel of géén lensfilters?
- 4 Is een oorthermometer betrouwbaar?
- 5 Kan iedereen een oorthermometer gebruiken?
- 6 Beste oorthermometer voor het meten van je temperatuur
- 7 Is de Braun IRT6520 de beste oorthermometer?
- 8 Onze koopgidsen
Dit zijn de beste oorthermometers van 2023
In onderstaande opsomming hebben wij verschillende oorthermometers onder de loep genomen. Alle modellen zijn zeer geschikt voor het opmeten van koorts. Daarnaast scoren ze hoog op klanttevredenheid en gebruiksgemak. In de top 10 van beste oorthermometers zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. U heeft dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Aantal personen te onthouden: 1
Aantal personen te onthouden: 0
Aantal personen te onthouden: 0
Aantal personen te onthouden: 0
Digitaal | Aantal personen te onthouden: 1
Digitaal | Aantal personen te onthouden: 35
Digitaal | Aantal personen te onthouden: 25
Digitaal | Aantal personen te onthouden: 1
Digitaal | Aantal personen te onthouden: 1
Hoe werkt een oor thermometer?

Een oorthermometer is vrij eenvoudig te gebruiken door iedereen. Het is belangrijk dat je wel volgens een kort stappenplan werkt. Als je dat niet doet, kan je onrealistische of niet kloppende metingen krijgen. Het is dus belangrijk dat je dit wél doet. Neem altijd de volgende stappen in acht:
- Zorg dat je oren schoon zijn: oorsmeer werkt isolerend en kan ervoor zorgen dat de meting niet representatief is (dus niet conform de werkelijkheid).
- Trek uw oor iets naar achteren
- Plaats de oorthermometer in de gehoorgang en richt de lens op je trommelvlies
- Druk op de knop en wacht een paar seconden totdat de meting is uitgevoerd
- Maak na gebruik de lens schoon (door middel van bijvoorbeeld alcohol)
Wel of géén lensfilters?
Sommige modellen maken gebruik van lensfilters. Deze filters bedekken als het waren de lens, je hoeft dan in principe de lens niet te reinigen omdat deze niet in direct contact staat met de gehoorgang. Desalniettemin kan het reinigen verder geen kwaad. Het voordeel van lensfilters is dus dat het makkelijk is en hygiënisch is. Een huisarts zal bijvoorbeeld lastiger iedere keer de lens met alcohol kunnen reinigen. Dit kost (te) veel tijd. Zelf, als particulier kan je dat prima doen, maar je kan er ook geen zin in hebben. Ook speelt het kosten component wellicht mee. Als je een oorthermometer gebruikt waarbij je de lensfilters moet wisselen dan kost dit logischerwijs iedere keer geld. Je zult eens in de zoveel tijd nieuwe filters moeten kopen. Voor de meeste gebruikers valt het uiteraard wel te overzien. Je zult een oorthermometer namelijk niet dagelijks gebruiken. Maar het is wel iets waar je rekening mee dient te houden. Er zijn ook thermometers waarbij je geen lensfilters hoeft te vervangen, maar dan moet je de lens dus wel goed schoonhouden en reinigen. Uit hygiënisch oogpunt maar ook zeker om de juiste werking te garanderen.
Is een oorthermometer betrouwbaar?
Wanneer je metingen uitvoert volgens bovenstaand stappenplan is een oorthermometer een betrouwbaar meetinstrument. Het is niet voor niets dat een huisartsenpraktijk of een ziekenhuis deze manier van meten doorgaans als standaard gebruikt. Wel is het belangrijk dat je let op wat je koopt. Tegenwoordig zijn er veel merken op de markt die als discutabel kunnen worden omschreven. Er zijn voor oorsprong diverse fabrikanten met een bewezen historie op het gebied van oor thermometers. Dit zijn de welbekende A-merken. Je kan daarbij kijken naar bijvoorbeeld:
- Braun
- Microlife
- Omron
- Beurer
- Medisana
Kan iedereen een oorthermometer gebruiken?
In principe kan bijna iedereen een oorthermometer gebruiken. De enige uitzondering hierop zijn baby’s. De gehoorgangen van baby’s zijn klein en smal (en net als alles bij een baby nog erg teer). Het gebruik bij baby’s wordt daarom afgeraden. De ene fabrikant raadt het af tot 3 maanden, de andere tot 1 jaar en weer een andere tot 2 jaar. Het is belangrijk dat je altijd gezond verstand gebruikt en bij twijfel een arts raadpleegt. Wij adviseren om baby’s (en kleine kinderen) te meten met een voorhoofdthermometer. Dit is volledig zonder risico.
Beste oorthermometer voor het meten van je temperatuur
Wij vinden een degelijk en goed werkende oorthermometer belangrijk. Het is een product om je gezondheid in de gaten te houden. Daarom is betrouwbaarheid een belangrijk aspect. Niemand wordt blij van een onbetrouwbare oorthermometer. Daar heb je tenslotte niets aan. Om deze reden kijken wij onder andere naar de volgende punten bij het samenstellen van onze beste oorthermometer top 5:
- Is de thermometer voorzien van een Nederlandse handleiding?
- Is er een Nederlands ondersteuningspunt? M.a.w. als er iets met het product is kan je dan geholpen worden?
- Hoe lang is de garantie?
- Werkt de thermometer eenvoudig?
Vanzelfsprekend zijn er meer punten waar we rekening mee houden, maar bovenstaande zijn voor veel mensen belangrijke punten. Niemand wil een oorthermometer hebben die bij een defect in de prullenbak gedeponeerd kan worden omdat de leverancier in China zit. De oorthermometers die in de top 5 opgenomen zijn hebben in ieder geval een Nederlandse importeur die de Nederlandse wet- en regelgeving naleeft. Onder andere de garantie is hierin opgenomen (minimaal 1 jaar wettelijk, maar vaak 2 jaar of meer). Daarnaast zijn deze producten allemaal voorzien van CE-markering. Logisch (en verplicht!) maar er zijn veel verhalen bekend van producten die niet voorzien waren van deze verplichtte CE-markering. Als laatste: de getoonde oorthermometers werken allemaal eenvoudig en duidelijk. In principe heb je geen handleiding nodig om een meting uit te voeren – de werking is dus gewoon duidelijk – maar vanzelfsprekend zit er wel een (Nederlandse!) handleiding bij. Wel zo makkelijk!
Uitgelicht: Braun IRT6520 oorthermometer

Een van de meest verkochte oorthermometers is de Braun IRT6520. Dit is een makkelijk te bedienen en compleet model. Betrouwbaarheid staat hoog in het vaandel bij dit model, niet voor niets wordt deze oorthermometer ook veel door huisartsen gebruikt. Bovendien heeft de IRT6520 diverse functies waardoor dit prijs-/kwaliteit een van de betere keuzes is.
Bestel de Braun IRT 6520 ThermoScan 7 vertrouwd bij de volgende webshops:
Plus- en minpunten van de Braun IRT6520
- Scherp geprijsd
- Verlicht display (met koortsalarm)
- 3 jaar garantie
- Wordt ook veel gebruikt door huisartsen
Minpunten:
- Lensfilters moet u vervangen (navulling)
Is de Braun IRT6520 de beste oorthermometer?
Wat ons betreft is de Braun IRT6520 de beste oorthermometer die er op dit moment te koop is. Hij is niet duur, werkt eenvoudig en is betrouwbaar. Veel professionals (bijvoorbeeld huisartsen) maken gebruik van de expertise en kwaliteit van Braun. Een leuk weetje is dat de (veel) duurdere Welch Allyn Pro6000 (zie overzicht hierboven) ook door Braun wordt geproduceerd. Dit type kan je zien als de grote broer van de IRT6520. Het Welch Allyn model vind je veel terug in ziekenhuizen. Zoek je de beste oorthermometer voor een scherpe(re) prijs? Overweeg dan zeker de Braun IRT6520.