Beste smartwatch van 2022?

beste smartwatch

Een smartwatch: wie kent ze niet? Vandaag de dag zijn smartwatches niet meer weg te denken uit de samenleving. Eigenlijk zegt het woord precies wat het is: een slim horloge. Het horloge is slim omdat er naast de tijd een breed scala aan andere parameters te meten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met een smartwatch het aantal stappen dat je gedurende een dag zet tellen, of hoeveel trappen je loopt, je hartslag meten of bijvoorbeeld hoeveel calorieën je hebt verbrandt. Of wanneer je slaap wordt de kwaliteit van je slaap gemeten. Stuk voor stuk handige functies die bijdragen aan een vitalere en gezonder leven.

Wat maakt een smartwatch nu echt smart?

Vandaag de dag is er echter nog veel meer techniek en innovatie in smartwatches terug te vinden. Zo hebben tegenwoordig veel modellen een ingebouwde saturatiemeter of zelfs een ECG mogelijkheid. Met een saturatiemeter meet je het zuurstofpercentage in je bloed en met een ECG kun je een hartritmefilmpje maken. Twee parameters die voorheen alleen in de medische wereld te meten waren, maar steeds gangbaarder worden op wearables en dus ook op smartwatches. Het zijn echt slimme functies. Tegenwoordig kan je het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met een smartwatch. In de toekomst zal dit alsmaar toenemen.

De voordelen van het dragen van een smartwatch?

Je zult je misschien afvragen of het dragen van een smartwatch voordelen heeft. Wij vinden van wel. Als je een uitgebreid model smartwatch hebt kun je daar veel belangrijke en vitale parameters mee meten. Deze parameters hebben voornamelijk betrekking op de gezondheid. Dit werkt vaak ook motiverend en zorgt voor bewustwording. Het is dus zeer aannemelijk om te stellen dat je met bepaalde zaken bewuster omgaat als je een smartwatch draagt. Daarnaast is het tegenwoordig echt een verlengstuk van je smartphone. Veel berichtjes of andere (push) meldingen kun je op je smartwatch aflezen. Dus bijvoorbeeld tijdens het sporten kun je wel even dat ene appje snel lezen zonder dat je hoeft te stoppen.

Zijn er dan ook nadelen aan het dragen van een smartwatch?

Net zoals voor veel andere dingen zouden we op deze vraag ook altijd wel nadelen kunnen verzinnen. De twee meest voor de hand liggende (praktische) nadelen zullen zijn:

  • Relatief duur
  • Misschien niet het mooiste sieraad om je pols.

Natuurlijk zijn bovenstaande punten subjectief. Smartwatches zijn er in allerlei soorten, maten en dus ook prijzen. Voor ieder budget is dan ook wel een geschikt model te vinden, maar ga je richting de beste smartwatches toe dan zal de prijs hiervan ook hoger liggen.

Het tweede punt is natuurlijk ook subjectief, maar hoe we het ook wenden of keren: een smartwatch is (tot nu toe) géén Zwitsers uurwerk. Dat hoeft ook niet, maar wanneer je het uiterlijk erg belangrijk vindt kan dit natuurlijk meewegen in de uiteindelijke keuze. De meeste fabrikanten komen toch uit de tech hoek (Apple, Samsung, Huawei) en niet uit de horlogerie. Wel vinden we als je uiterlijk een belangrijk punt vindt, de Apple Watch de meest strakke lijnen hebben.

Welke health functies zijn er beschikbaar?

De E-health markt is veel in beweging. Er komen steeds meer technische vernieuwingen op onze alledaagse apparatuur. Zo was het tot een tijdje gelden redelijk uniek als je bijvoorbeeld een stappenteller op je telefoon had ingebouwd. Tegenwoordig heeft iedere smartphone wel een ingebouwde stappenteller. Tegenwoordig gaan veel fabrikanten van smartwatches nog veel verder. De luxere en uitgebreidere smartwatches zijn vaak voorzien van een saturatiemeter, een hartslagmeter, ECG meter om hartritmefilmpjes te maken en nog diverse andere snufjes. Ergens denk je misschien dat dit allemaal niet nodig is, maar het heeft wel degelijk voordelen. Een hartritmefilmpjes bijvoorbeeld: als je ooit een keer wat voelt (of je bent hartpatiënt) dan kan je direct op het moment dat je iets voelt actie ondernemen en wat je dan voelt vastleggen. Een medisch specialist kan zijn of haar oordeel hier dan over afgeven. Dit werkt uiteraard twee kanten op: voor jezelf is dit natuurlijk prettig, maar ook voor de specialist is het fijn: hij of zij kan dan concreet zien wat er gebeurd en jou als drager van de smartwatch informatie geven over wat er gebeurde en wellicht word je ondervonden aan een vervolgonderzoek.

Wat vinden wij de beste smartwatch van dit moment?

In 2024 hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar veel smartwatches die er op dit moment verkrijgbaar zijn. Om tot ons eindoordeel te komen baseren wij ons op testgegevens van bijvoorbeeld de Consumentenbond, gebruikerservaringen en onze eigen ervaringen. Daarnaast kijken we goed welke functies er op zitten en naar het prijskwaliteit niveau van de smartwatch.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general