Voorhoofdthermometer kopen? Dit zijn de beste voorhoofdthermometers van 2023

Naast een oorthermometer zijn er ook voorhoofdthermometers. Dit soort thermometer voert een temperatuurmeting uit via je voorhoofd. Door middel van de infrarood lens wordt op het oppervlak (in dit geval het voorhoofd) door middel van een infraroodstraal de temperatuur gemeten. Dit type thermometer wint vooral in huishoudens aan populariteit. Het is een snelle en simpele manier van lichaamstemperatuur meten. Ook veel gebruikt bij kleine kinderen en vooral baby’s. Je kan met deze thermometer heel snel meten, ook handig wanneer je baby bijvoorbeeld aan het slapen is.

Microlife NC150 BT thermometer

✔️ App aansluiting ✔️ Makkelijk in gebruik ✔️ 5 jaar garantie
€64,95
Bloeddrukmeterswebshop.nl

Een meting uitvoeren met een voorhoofdthermometer

Omdat je met een voorhoofdthermometer uitwendig een temperatuurmeting uitvoert zijn er een paar factoren waar je rekening mee moet houden. Wanneer het bijvoorbeeld winter is en je bent buiten geweest (koud) dan zal je voorhoofd ook kouder zijn. Dit heeft uiteraard effect op de gemeten temperatuur. Dit werkt ook de andere kant op: als het zomer is, is het warm, als je uit de zon komt is je voorhoofd dus ook warmer dan normaal. Daarnaast komt er dan wellicht ook zweet bij kijken, ook dit heeft effect op de meting. Belangrijk bij dit type thermometer is dus dat je even zorgt dat je even moet ‘’klimatiseren’’. Wanneer je vanuit buiten naar binnen komt is het belangrijk dat je een kleine 30 minuten wacht tot je weer op je normale lichaamstemperatuur bent. Wanneer je dat niet doet kan je vreemde uitslagen tijdens de meting krijgen. Wanneer je op normale temperatuur zit is de werking snel en eenvoudig:

 • Richt de voorhoofdthermometer op je voorhoofd, dit kan je zelf doen, maar kan ook iemand anders zijn. Meestal moet je de thermometer ± 2 cm van je voorhoofd houden. Luxere modellen hebben soms een afstandssensor, de meting start dan pas op het moment dat je op de juiste afstand zit.
 • Zorg dat haren niet op je voorhoofd zitten (of hebben gezeten)
 • Druk op de knop en wacht een paar seconden tot de meter een signaal geeft dat de meting is gedaan.
 • Lees de meting af een normale meting met een voorhoofdthermometer ligt meestal tussen de 36.x°C en 37.x°C.
Microlife NC150 BT thermometer

✔️ App aansluiting ✔️ Makkelijk in gebruik ✔️ 5 jaar garantie
€64,95
Bloeddrukmeterswebshop.nl

Interpretatie van een meting

Belangrijk voor goed gebruik van een voorhoofdthermometer is hoe u de meting interpreteert. Veel mensen zullen weten dat een normale lichaamstemperatuur rond de 37°C zit. Deze normale temperatuur is dan wel inwendig (rectaal) gemeten. Omdat je met dit type thermometer op een andere manier meet kan het dus ook zijn dat de normaal temperatuur anders is. Veel fabrikanten schrijven hier ook iets over in de handleiding. Dit doen ze dan meestal door een tabel te tonen met normale temperaturen per meetlocatie. Wat je dus eigenlijk moet doen is als je deze thermometer gaat gebruiken eerst erachter komen wat jouw normale temperatuur aan je voorhoofd is. Bij de ene persoon zit dit op 36,3°C bij de andere persoon op 36,9°C en bij waar een andere persoon op 35,7°C (en ja, dit kan echt). Dit houdt dus niet in dat je voorhoofdthermometer niet goed is, dit houdt in dat jouw voorhoofd wat kouder is dan een ander voorhoofd. Een voorbeeld van zo’n tabel uit een handleiding ziet er zo uit:

Normale lichaamstemperaturen:

 • Oksel: 34,7 – 37,3 °C
 • Orale: 35,5 – 37,5 °C
 • Rectale: 36,6 – 38,0 °C
 • Deze voorhoofdthermometer: 35,4 – 37,4 °C

Je ziet dus dat iedere locatie van meting een andere normale temperatuur heeft. Waarbij het dus in theorie zelfs mogelijk is dat je op een voorhoofd 35,4°C meet. Maar het kan dus ook rond het niveau zijn wat je herkent (37,x°C). De ervaring leert dat de meeste mensen met een voorhoofdthermometer rond de 36,5°C zitten.

Waar let je op bij het kopen van een voorhoofdthermometer?

Er zijn heel veel soorten voorhoofdthermometers op de markt. Met zoveel keus, zijn er ook heel veel verschillende functies waar je rekening mee kunt houden. Enkele veel voorkomende mogelijkheden van voorhoofdthermometers zijn:

 • Geheugenfunctie: hiermee kun je metingen opslaan en teruglezen vanuit het geheugen
 • Mogelijkheid tot oppervlakte meting (bijvoorbeeld flesje babymelk)
 • Koortsalarm: soms gecombineerd met verandering van de kleur van het display (waarbij groen goed is, oranje verhoging en rood koorts)
 • Het temperatuurbereik; sommige voorhoofdthermometers hebben een beperkt bereik van de lichaamstemperatuur

Welk merk kies je?

Zoals aangehaald zijn er ontzettend veel merken en modellen op de markt. Er zijn bekende merken en minder bekende merken. Een minder bekend merk hoeft niet per definitie slecht(er) te zijn, maar het is wel belangrijk dat je goed onderzoek verricht. Veel bekende merken hebben vaak ook een voorhoofdthermometer in het assortiment zitten. Enkele bekende fabrikanten van voorhoofdthermometers zijn onder andere:

 • Omron
 • Braun
 • Microlife
 • Beurer
 • Medisana

Koppeling met een smarthpone

Er zijn tegenwoordig ook voorhoofdthermometers die aangesloten kunnen worden met een app. Het grote voordeel hiervan is dat je altijd al je temperatuurmetingen bij kunt houden en overal inzichtelijk heeft. Vaak zijn dit ook apps waarbij ook andere smart health apparaten kunnen worden gekoppeld. Je kunt dan denken aan een bloeddrukmeter of een saturatiemeter. Vaak is het ook mogelijk om deze apps te laten synchroniseren met bijvoorbeeld Apple Health of Samsung Health. Zo is het mogelijk om veel parameters (ook van andere apparaten) op één overzichtelijke plaatst bij te houden.

Microlife NC150 BT thermometer

✔️ App aansluiting ✔️ Makkelijk in gebruik ✔️ 5 jaar garantie
€64,95
Bloeddrukmeterswebshop.nl

Beste voorhoofdthermometers om temperatuur te meten

Wanneer je een voorhoofdthermometer wilt aanschaffen is het belangrijk dat je een goed en betrouwbaar model uit te kiezen. Speciaal om te helpen hebben wij onderstaande voorhoofdthermometers geselecteerd. In dit overzicht vind je de beste voorhoofdthermometers die er op dit moment te koop zijn.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general