Beste zorgverzekering? Dit zijn de beste zorgverzekeringen van 2024

Ieder jaar, tegen het einde van het jaar krijg je als consument de mogelijkheid om van zorgverzekering te wisselen. Dit moment (meestal in november & december) is het ideale moment om te vergelijken en te bekijken of je ergens een betere deal kunt krijgen. Wat afgelopen jaar de beste zorgverzekering was, hoeft niet per definitie dit jaar weer het beste aanbod te zijn. Ook in 2024 helpen wij weer een handje met het selecteren van de beste zorgverzekering 2024.

Wat is een zorgverzekering?

Wanneer je inwoner van Nederland bent en dus in Nederland woont en/of werkt moet je een basiszorgverzekering afsluiten. Met deze verzekering krijg je de noodzakelijke zorg waar iedere inwoner recht op heeft. De overheid bepaalt in Nederland wat er in het basispakket zit. De zorgverzekeraars bepalen zelf wat er in de aanvullende verzekeringen zit. Zo heeft iedereen dus altijd in de basis hetzelfde pakket en dezelfde rechten. Het kan echter erg rendabel zijn om pakketten met elkaar te vergelijken omdat die aanvullingen erg van elkaar kunnen verschillen. Zo zijn er soms zorgverzekeringen die rekening houden met zwangerschap en de (na-)zorg bij een geboorte. Dat is heel interessant als je zwanger wilt worden of bent, maar als 65 plusser heeft u daar niet zoveel aan. Uiteindelijk kan het dus lonen om goed te kijken welke zorgverzekering het beste aansluit bij uw persoonlijk situatie.

Het eigen risico van je zorgverzekering

Deze term is een veel gelezen term: je eigen risico. Wat houdt dit precies in? In Nederland heeft iedereen een standaard eigen risico van €385,-. Wanneer je dit makkelijk uitlegt houdt dit in dat je bijvoorbeeld behandelingen en medicatie tot een bedrag van €385 zelf betaald. Pas daarna zal de zorgverzekering de kosten gaan betalen. Je kan er bewust voor kiezen om je eigen risico te verhogen; in ruil hiervoor krijg je een lagere premie. Dit kan prettig zijn voor mensen die bijvoorbeeld nooit in het ziekenhuis komen of zorg nodig hebben. Besef wel goed dat je deze lasten dan moet kunnen dragen: mocht je dan een keer iets hebben dan betaal je dus een hoger bedrag zelf.

Uitzonderingen op je eigen risico

Er zijn ook uitzonderingen waar je geen eigen risico voor hebt. Deze twee uitzonderingen zijn personen tot 18 jaar (dus kinderen) en bepaalde zorg/behandelingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Bezoek aan de huisarts of huisartsenpost
 • Verloskundige en kraamzorg
 • NIPT test & 20 wekenecho
 • Wijkverpleging
 • Bepaalde chronische aandoeningen (COPD, diabetes, hart & vaatziekten)


Er zijn nog andere uitzonderingen, sla altijd je eigen polis er op na bij twijfel. Zoals hierboven geschreven betalen kinderen ook geen eigen risico. Tot de leeftijd van 18 jaar. Vanaf 18 jaar is een kind in Nederland voor de wet volwassen en moet hij of zij een eigen zorgverzekering afsluiten. Vanaf dat moment gelden de zelfde regels als voor ieder ander persoon.

In onderstaande folder vind je voor welke zorg je eigen risico moet afdragen
(Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering)

Waarom een eigen risico?

Dit stukje is tweeledig; de overheid wil ervoor zorgen dat voor iedereen de premies te betalen blijven. Daarom betaal je het eerste deel zelf. Daarnaast is de zorg vele malen duurder dan €385,- maar de overheid wil iedereen er wel bewust van maken dat de zorg nou eenmaal niet gratis is. Je draagt dus zelf ook een stukje bij aan de kosten van zorg.

Waar let je (vooral) op bij het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om alles goed op een rijtje te zetten. Wat wil je? Wat vind je belangrijk? Daarna kan het uitzoeken en het zorgverzekering vergelijken beginnen. Er zijn veel verzekeraars (en er is dus veel aanbod) dit zorgt ervoor dat de prijzen onderling ook kunnen verschillen. Voor een gedeelte zal dit komen omdat alle verzekeraars met elkaar concurreren: ze willen jou uiteindelijk binnenhalen als klant. Het zijn bedrijven en onder aan de streep moeten deze zorgverzekeraars geld verdienen. Een eeuwenoude methode om klanten te winnen is een aantrekkelijk aanbod aan te bieden. Dit zorgt er dus voor dat de prijzen verschillen. Kies vooral waar je je zelf prettig bij voelt. Prijsverschillen heb je altijd en overal. Probeer een lijn te trekken welk bedrag acceptabel is en kijk niet op 1 of 2 euro meer of minder. Let daarnaast ook zeker wat wel en niet binnen je zorgverzekering valt, ook hier zullen relatief veel onderlinge verschillen kunnen zijn. Meestal is het maandbedrag gerelateerd aan wat je mag verwachten. Dat wil zeggen: betaal je een hoog bedrag? Dat heb je waarschijnlijk een uitgebreid pakket. Zit je aan de onderkant van de prijzen? Dan heb je waarschijnlijk een kaler pakket. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, iedereen in Nederland heeft de wettelijke basis. Maar de ene persoon komt vaker bij de dokter of in het ziekenhuis dan de andere persoon. Let hier dus goed op. Samenvattend dien je rekening te houden met onderstaande punten als je zorgverkeringen met elkaar vergelijkt:

 1. Dekking: Kijk goed naar welke zorgkosten de verzekering vergoedt en in welke mate. Vergelijk ook de vergoedingen van verschillende verzekeraars. Dit vind je vaak in een tarievenblad of de polisvoorwaarden.
 2. Eigen risico: Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering begint te vergoeden. Bedenk of je bereid bent een hoger eigen risico te betalen in ruil voor een lagere premie. Je kan dit bij het afsluiten van de zorgverzekering aangeven.
 3. Premie: Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars en bedenk wat voor jou het beste past. Houd daarbij ook rekening met het eigen risico.
 4. Keuzevrijheid: Wil je zelf kunnen kiezen naar welke zorgverlener je gaat, of vind je het prima om door de verzekeraar naar een gecontracteerde zorgverlener te worden doorverwezen? Als je geen keuzevrijheid hebt wordt er dus voor jou bepaalt naar welk ziekenhuis je moet. Dit is meestal iets goedkoper in het maandbedrag (dat hoeft niet!) – let hier op: de meeste mensen willen zelf kunnen kiezen waar ze zorg ontvangen.
 5. Aanvullende verzekering: Bedenk welke aanvullende verzekeringen je eventueel nodig hebt, bijvoorbeeld voor tandartszorg, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen.
 6. Service: Kijk naar de service van de verzekeraar, zoals de bereikbaarheid van de klantenservice en de snelheid van afhandeling van declaraties.
 7. Ervaringen: Bekijk ook de ervaringen van anderen met de verzekeraar, bijvoorbeeld via reviewsites.

Dit zijn de beste zorgverzekering van 2024

Ieder jaar, aan het einde van het jaar vind je hier de beste zorgverzekeringen in een duidelijk overzicht opgesomd. Rond november / december hebben we alle geldende prijzen voor 2024 beschikbaar.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general