Hoe loop je met een rollator?

Hoe loop je met een rollator?Hoe loop je met een rollator? Eigenlijk een heel goede vraag. Met een rollator loopt u natuurlijk heel anders dan wanneer u gewoon loopt. U zwaait bijvoorbeeld niet met uw armen maar steunt hiermee op de handvatten van de rollator. U loopt verder voorover en bent in uw evenwicht afhankelijk van uw rollator.

Een rollator afstellen

Allereerst moet uw rollator goed afgesteld staan. Het is verstandig om voor gebruik altijd even te controleren of de remmen nog goed werken en of u ze eenvoudig kunt bedienen. Het mag bijvoorbeeld niet te veel moeite kosten om de remmen in te knijpen: u heeft dan niet voldoende grip om de rollator tot stilstand te brengen en dan kan hij doorrijden waar u wilt stoppen. Ook de handvatten moeten goed vastzitten; deze mag natuurlijk niet zomaar losraken terwijl u loopt. Als laatste kunt u controleren of de inklapbeveiliging wel ingeschakeld staat, zodat de rollator niet per ongeluk inklapt tijdens het lopen.

Tomzorg heeft ook een handige video van hoe de rollator bij u thuisbezorgd wordt en hoe u deze dan in elkaar zet:

Tips: hoe loop je met een rollator?

Als de rollator eenmaal goed ingesteld staat, bent u toe aan de vraag ‘hoe loop je met een rollator’. Hierbij is de juiste houding belangrijk, anders kunt u klachten krijgen.

Hoe loop je met een rollator in de juiste houding?

  • Probeer zo rechtop mogelijk te lopen.
  • Steun niet te veel op de handvatten.
  • Blijf dichtbij de rollator met lopen.
  • Ga op tijd even zitten en uitrusten (zoek uw rollator hier eventueel op uit).

Hoe loop je met een rollator binnen?

Lopen met rollator JorgBinnen is vaak minder ruimte dan buiten. Hierdoor is er meer houvast aan bijvoorbeeld randjes en meubels, maar het is ook lastiger lopen.

  • Zorg voor voldoende ruimte om te kunnen lopen met de rollator.
  • Laat indien nodig meubels verzetten voor een betere doorgang.
  • Zet uitstekende remkabels vast zodat ze niet blijven haken.
  • Verwijder losliggende kleedjes en drempels of maak ze vast.

Wilt u meer tips over hoe loop je met een rollator en hulp bij het gebruik hiervan? Kijkt u dan eens bij fysiotherapiepraktijk Douma, met vier locaties in Hilversum. Daar kunnen ze u ook helpen met bijvoorbeeld evenwichtsproblemen en bieden ze speciale geriatriefysiotherapie.

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Leave A Comment?