Makkelijk en veilig lopen in huis

Ik wil u graag informeren over makkelijk en veilig bewegen in huis. Speciaal voor ouderen en hulpbehoevenden.

Na dat veel ouderen en hulpbehoevenden meer op zichzelf aangewezen zijn zullen zij zich ook meer moeten verplaatsen in huis. Van even een kopje thee uit de keuken, tot zelf koken, tafeldekken en afruimen, post uit de brievenbus halen in een flatgebouw. Er zijn diverse hulpmiddelen om dit niet alleen makkelijker te doen maar ook veilig!

Allereerst zijn er speciale binnen rollators die ondersteuning geven, makkelijk wendbaar zijn en met een groot dienblad om bijvoorbeeld koffie uit de keuken te halen of ‘s avonds het eten vanuit de keuken naar de eettafel te rijden.  Als er al van een binnen rollator gebruik wordt gemaakt is het wel belangrijk dat dorpels en drempels zoveel mogelijk worden vermeden. Als dit niet gaat omdat deze niet kunnen worden verwijderd dan zijn er drempelhulpen die exact op de juiste hoogte kunnen worden besteld om zo zonder stoten over drempels te kunnen rijden. Veilig als er hete drank op een binnen rollator wordt vervoerd.

Een veilige ondersteuning is ook een euvel, Dat is eigenlijk een wandelstok met 4 poten. Deze geeft niet alleen ondersteuning bij het lopen maar geeft ook veel zekerheid en stabiliteit als iemand niet meer erg zeker op zijn benen staat.

Ook traplopen blijft een vervelende en onveilige activiteit. Zorg voor zoveel mogelijk beugels bij de trap, aan het begin en einde, maar ook daar waar nog extra houvast prettig kan zijn. Er zijn vele type beugels die hiervoor geschikt zijn, en is zeker geen grote investering in extra veiligheid.

Als laatste te vernoemen dat lopen vanuit het bed naar de badkamer en bewegen in de badkamer voor de meeste ongelukken in huis zorgen. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken, en denk aan een urinaal of nette toiletstoel naast het bed.  Dit voorkomt dat men nog slaperig en met de druk om snel naar het toilet te moeten te snel opstaat en komt te vallen! Veelal is het ‘s nachts moeten plassen en dat kan perfect en hygiënisch met een toiletstoel of ook met een heren urinaal of dames urinaal.

Dus als u zich moet verplaatsen, doet u dat dan ieder geval zo comfortabel mogelijk en tevens ook zo veilig mogelijk.  Hulp is nu verder weg dan ooit, dus probeer met alle mogelijkheden vallen in huis te voorkomen.

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Leave A Comment?