Wandelen met rolstoel tips en routes van Tom

Wandelen met rolstoel tips en routesWandelen met rolstoel tips en routes

Heerlijk, het is weer lente. U moet misschien even een paraplu meenemen, maar verder is het heerlijk weer voor een wandeling. Ook als u in een rolstoel zit. Tomzorg heeft een paar tips voor als u gaat wandelen met rolstoel.

Tips voor wandelen met rolstoel

  1. Het kan nog een beetje fris zijn. Degene die in de rolstoel zit, heeft het sneller koud dan degene die duwt. Hij zit immers stil. Zorg voor voldoende warme kleding. Kijk eventueel bij de rolstoelaccessoires voor een handwarmer of plaid.
  2. Zorg dat de banden goed opgepompt zijn, dat rijdt lichter. Mocht u luchtbanden hebben.
  3. Controleer of de voeten goed op de voetsteunen staan. Als duwer moet u erop letten dat u niemand met de metalen voetsteunen tegen de benen rijdt. Ook voor de rolstoeler is dat vervelend, want die kan er niks aan doen.
  4. Als u een hoogte, bijvoorbeeld een stoepje, af gaat kunt u dit het beste doen door de stoel achteruit te trekken. Als u de stoel van een hoogte af vooruit duwt, kan degene in de rolstoel naar voren schieten, of er zelfs uitglijden.
  5. Gebruik de rem als u stil staat. Vooral bij het in- en uitstappen is het belangrijk dat de rolstoel niet wegrolt.
  6. Loop niet te hard, dan ontstaat er veel rijwind. Bij oudere rolstoelers gaan indrukken dan ook te snel, waardoor ze eerder moe worden. Ook mist u beiden dan het uitzicht, en is het lastiger praten.

Speciale wandelingen voor de rolstoel

Op de website van Natuurmonumenten vindt u wandelroutes in Nederland. Er is een speciale selectie gemaakt voor rolstoelen, kinderwagens en rollators. Bij de wandelingen in deze selectie hoeft u niet bang te zijn dat u obstakels tegenkomt. Ook is er gedacht aan degene die u duwt. De paden zijn niet steil waardoor de duwende niet snel moe wordt. De wandelingen voeren over verharde wegen, zijn niet te lang en: voeren door mooie natuur.

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Leave A Comment?