Wat voor transportstoelen zijn er?

Transportstoel welke?Wat voor transportstoelen zijn er? Is een veel gestelde vraag en het behoeft ook enige uitleg. U moet ten eerste begrijpen dat het woord transportstoel een verzamelwoord is voor; rolstoelen, duwstoelen en combinatiestoelen (bv een douchestoel) op wielen. Een transportstoel is feitelijk een object waarmee een persoon in een zittende houding kan worden verplaatst. Waarbij de zittende eventueel de mogelijkheid heeft om zich zelf voort te bewegen.

Rolstoelen

Een gemiddelde Nederlander denkt snel aan een rolstoel die geschikt is als een zelfbeweger. Dit komt doordat er aan de grote achterwielen hoepels zitten waarmee de stoel voorbewogen kan worden. Ideaal wanneer de persoon (tijdelijk) minder mobiel is en niet te veel afhankelijk wil zijn.

Een transportstoel is feitelijk een object waarmee een persoon in een zittende houding kan worden verplaatst. Waarbij de zittende eventueel de mogelijkheid heeft om zich zelf voort te bewegen.

Duwstoelen

Verschil tussen een rolstoel en een duwstoel

Een duwstoel daarin tegen is een transportstoel waar geen grote achterwielen aanzitten. Waardoor de stoel alleen door een duwer kan worden voortbewogen. Daarnaast is een douchestoel op wielen gelijkwaardig aan een gewone duwstoel alleen specifiek zo gemaakt is om in huis te gebruiken. Waarbij de stoel ook onder de douche kan worden gebruikt. Ideaal om een mindervalide mee te nemen naar de winkels.

Combinatie stoelen

transportstoel combinatiestoelEr zijn ook speciale transportstoelen denk dan bijvoorbeeld aan douchestoelen die eventueel ook als toiletstoel kan worden gebruikt. Dit soort transportstoelen zijn speciaal gemaakt voor binnen gebruik. Waarbij douchestoelen op wielen vaak ook buiten de badkamer gebruikt worden. Zodoende hoeft de patiënt maar één keer in een stoel gehesen worden. Ideaal voor binnen gebruik in het gehele huis.

Een transportstoel aanpassen aan de behoefte van de zittende

De zithouding van de zittende is altijd het belangrijkste. De zittende moet natuurlijk niet opspringen of te veel bukken om in en uit de stoel te komen. Daarom dient u de stoel altijd op de juiste hoogte aanpassen. Dit geldt zowel voor de zit hoogte als voor de armsteunen. Ook is een rolstoelkussen erg prettig als de persoon vaker of langer in de transportstoel zit. Dit levert direct zitcomfort op voor de zittende.

transportstoel hoofdsteunDaarbij kan het zijn dat de zittende andere hulpstukken kan gebruiken voor op zijn stoel. Dat kan bijvoorbeeld beensteunen zijn die een gipsbeen omhoog kan houden. Ook ideaal voor de wat ouderen die last hebben van vocht in de benen. Een andere oplossing kan een hoofdsteun zijn. Een hoofdsteun ondersteund vooral de nek omdat het hoofd ten ruste kan worden gelegd.

Hulp bij het kiezen van de juiste transportstoel

Wij van Tomzorg helpen u graag bij het kiezen van de juiste transportstoel. U kunt daarover meer informatie lezen via de link of bel ons op 085- 021 24 24.

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Leave A Comment?