Zitbreedte zelf meten

zitbreedte-zelf-metenZitbreedte zelf meten

Stelt u zich voor: u gaat voor uzelf, uw partner of familielid een rolstoel kopen. Het kan zijn dat u al eerder een rolstoel heeft besteld, maar het kan ook de eerste keer zijn dat u in aanraking komt met het gebruik van een rolstoel. Is dit uw eerste keer? Dan is het handig om ook even de vijf tips van Tomzorg te lezen over de aankoop van een eerste rolstoel.

Het is daarnaast goed om te weten dat er een hoop verschillende rolstoelen zijn. De verschillen kunnen hem bijvoorbeeld zitten in gewicht, opvouwbaarheid en andere functies. Het belangrijkste is natuurlijk dat u een rolstoel vindt die bij u en uw situatie past.

Een van de verschillen in rolstoelen is de zitbreedte. Deze is ontzettend belangrijk, aangezien u daar natuurlijk op zit. Daarom is het prettig als deze goed aansluit bij uw postuur. De standaard zitbreedte is 45 cm. Maar het kan zijn dat u wat tengerder bent. Dan kan een zitbreedte van bijvoorbeeld 38 cm bij u passen. Of u bent juist wat zwaarder, dan past wellicht een zitbreedte van 50 cm goed. Om zeker te weten dat u de juiste zitbreedte kiest bij aankoop van een rolstoel kunt u de volgende stappen volgen:

Stappenplan zitbreedte zelf meten:

  • Ga zitten op een stoel en houd een centimeter bij de hand.
  • Zorg dat u comfortabel zit, zoals u normaal ook in een rolstoel zou zitten. 
  • Meet vervolgens met de centimeter uw heupbreedte op. 
  • Belangrijk! Tel per kant 1 cm op (dus in totaal 2 cm). Zo weet u zeker dat u met een dikke jas of schootkleed aan niet te krap komt te zitten.
  • Bestel uw zitbreedte rondom deze maat! 

Dus: meet zelf uw zitbreedte voordat u een rolstoel koopt, zodat u zeker weet dat u lekker zit!

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Leave A Comment?