Zitten op de rollator en weer opstaan

Zitten op de rollator en weer opstaanZitten op de rollator en weer opstaan

Bij de meeste rollators heeft u de mogelijkheid even te gaan zitten. Bijvoorbeeld om uit te rusten tijdens een wandeling. Omdat een rollator natuurlijk wielen heeft en weg wil rollen, is het belangrijk om het gaan zitten op de rollator en het opstaan veilig te doen.

Rollator op de parkeerrem

Het belangrijkste bij het uitrusten op uw rollator is dat u hem op de rem zet. Dit kan door de rembeugels naar beneden te drukken totdat u een ‘klik’ hoort. Dan staat hij op de parkeerrem. In deze parkeerstand is het veilig om te gaan zitten. Natuurlijk moet de rollator ook op een vlakke ondergrond staan. Vervolgens draait u heel rustig om, tot u met de rug naar de rollator staat. Maak de draaibeweging tussen de handvatten en gebruik hierbij een handvat om uw evenwicht te bewaren. Op het moment dat u helemaal omgedraaid bent, gaat u rustig zitten; een beetje rechtop met de voeten gesteund op de grond. Rustig zitten is beter voor de stabiliteit en biedt meer comfort, zeker als uw rollator een wat hardere zitting heeft.

Zithouding

Als uw rollator een rugband heeft, kunt u gerust wat achterover zitten en leunen tegen de band. Als er geen band aanwezig is dan is het verstandig om iets actiever te gaan zitten, iets meer naar voren. Zo heeft u wat meer evenwicht.

Bent u uitgerust en wilt u weer verder lopen? Plaats uw voeten stevig op de grond en zet u met handen en voeten af om te gaan staan. Gebruik de handvatten als steun terwijl u omdraait. Haal dan pas de parkeerrem eraf en wandel lekker verder.

Tomzorg helpt u graag om veilig mobiel te zijn. Lees ook deze blogs met rollatortips: Rollator veilig afstellen en gebruiken en Hoe loop je met een rollator? Weet u nog niet wat voor rollator geschikt is voor u? Kijk dan eens op onze uitgebreide rollatorpagina.

Was dit artikel nuttig?

Related Articles

Leave A Comment?