
Cocaïne is na alcohol de meest voorkomende verslaving in Nederland. Vooral als nevenproblematiek – dus in combinatie met andere verslavingen of psychische klachten – komt het veel voor. In 2023 is de problematiek alleen maar toegenomen, en steeds meer mensen zoeken hulp om te stoppen. Maar waarom is cocaïne zo verslavend? Wat doet het precies met je brein? En wist je dat je een coke verslaving kunt laten behandelen in het buitenland?
Waarom is cocaïne zo verslavend?
Cocaïne geeft je een intense energieboost en een gevoel van euforie. Dat komt doordat het direct inwerkt op het beloningssysteem van je hersenen. Het zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid dopamine vrijkomt. Dopamine is de stof die je een gelukkig en krachtig gevoel geeft.
Maar er is een valkuil, want deze ‘high’ is kort en wordt snel gevolgd door een crash. Je voelt je leeg, vermoeid en soms zelfs depressief. Dit zorgt ervoor dat je al snel naar meer cocaïne grijpt om dat nare gevoel kwijt te raken.
Na verloop van tijd raakt je brein gewend aan de drug en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen. Dit heet tolerantie. Ondertussen raakt je natuurlijke dopamineproductie verstoord, waardoor je zonder cocaïne nog nauwelijks plezier kunt ervaren. Dit maakt stoppen ontzettend moeilijk.
Hoe ontstaat een cocaïneverslaving?
Niet iedereen die een keer cocaïne gebruikt, raakt verslaafd. Maar er zijn een paar belangrijke risicofactoren die de kans op verslaving vergroten:
- Genetische aanleg – Sommige mensen hebben een hogere gevoeligheid voor verslaving door erfelijke factoren.
- Psychische problemen – Angststoornissen, depressie of ADHD verhogen de kans op drugsgebruik als ‘zelfmedicatie’.
- Omgeving en stress – Wie in een omgeving leeft waar drugs makkelijk te krijgen zijn of onder hoge druk staat, loopt meer risico.
- Sociale invloeden – Groepsdruk speelt een grote rol, vooral in het uitgaansleven of avonden thuis met vrienden. Zien dat andere gebruiken en vragen of jij ook wilt kan ertoe leiden dat je mee gaat gebruiken.
Heb je meerdere van deze risicofactoren? Dan is de kans groter dat eenmalig gebruik overgaat in een verslaving.
Waarom een afkickkliniek in het buitenland beter kan werken
- Intensieve en langere behandelingen – Er wordt niet alleen gekeken naar de verslaving zelf, maar naar jouw gehele persoon. Door te achterhalen en begrijpen wat de onderliggende oorzaak van de verslaving is, kan deze volledig aangepakt worden. Bovendien duren de behandelingen vaak meerdere weken; meestal is meer dan vier weken nodig voor een herstel waarbij de terugval verkleint.
- Serene omgeving en minder afleiding – Door afstand te nemen van je oude omgeving, vermijd je triggers en heb je minder kans op een terugval. Een rustige, nieuwe omgeving helpt je focussen op je herstel zonder externe prikkels.
- Breed aanbod aan behandelmethodes – Buitenlandse klinieken maken vaak gebruik van innovatieve therapieën zoals EMDR (voor trauma), mindfulness en alternatieve geneeskunde. Daarnaast worden therapieën zoals paardentherapie, kunst therapie en muziektherapie steeds vaker ingezet.
Goed nieuws: sommige afkickklinieken in het buitenland worden vergoed door de zorgverzekering! De vergoeding is deels of volledig, dit hangt namelijk af van je verzekeraar en je polis. Het is dus altijd slim om hierover advies in te winnen.