De voordelen van gelijkvloers wonen

Naarmate je ouder wordt, gaan we er lichamelijk allemaal op achteruit. Waar dit bij de één wat sneller gebeurt dan bij de ander, ontkomen we er helaas niet aan. Om er dan voor te zorgen dat je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt, biedt het uitkomst om gelijkvloers te gaan wonen. Dat houdt niet direct in dat je hoeft te gaan verhuizen, maar wel dat je je huis dusdanig inricht, dat alles op de begane grond is. Omdat de voordelen enorm zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het je het allemaal een stuk makkelijker afgaat wanneer je niet meer dagelijks de trap op en af hoeft.

Minder om schoon te maken

Naarmate de tijd vordert, zul je merken dat vooral het traplopen en het lopen ansich moeilijker worden. Hoe graag je ook zou willen, er komt een keer een moment waarop het niet meer gaat. De eerste stap is dan een rollator. De beste rollator voor ouders is er vaak één met wat bredere banden. Zo kun je er niet alleen prima mee door het huis manoeuvreren, maar kun je er ook mee over straat. Door alles gelijkvloers te maken, hoef je je ook geen zorgen meer te maken over het poetsen van de bovenverdieping. Uiteraard is het wel belangrijk dat deze af en toe eens wordt stofgezogen, maar lang niet zo vaak als wanneer er ook daadwerkelijk wordt ‘geleefd’.

Je hoeft te trap niet op

Traplopen is vooral wanneer je slechter te been bent, een hele opgave. Meer dan 10 treden je uiterste kracht gebruiken om boven te komen. Met de wetenschap dat je ook weer naar beneden moet. Nu is dit niet zo heel erg op het moment dat je toch gaat slapen, maar wanneer je overdag even snel naar boven wilt om iets te pakken, dan kan dit een enorm probleem zijn. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een traplift, maar alles gelijkvloers is met het oog op de toekomst dan vaak veel beter.

Je kunt beneden naar de badkamer

Veel oude huizen hebben al de luxe dat ze de badkamer beneden hebben. Voor nog meer gemak wordt er dan een douchestoel gebruikt. Wanneer je op leeftijd bent en de badkamer boven hebt, kan dit een flinke opgave zijn. Heb je nu niet de luxe dat je de badkamer al beneden hebt, dan is het zeker het overwegen waard om alsnog te doen. Wat je namelijk vaak ziet, is dat er een keer een moment komt waarop ook de badkamer aan vervanging toe is. Hoe fijn is het dan dat je deze niet alleen verbouwd, maar ook direct verplaatst? Mits je hier natuurlijk wel de ruimte voor hebt. Belangrijk is vooral dat je kijkt naar de toekomst. Door alles gelijkvloers te maken, is de kans vrij groot dat je nog een aantal jaren langer kunt genieten van het woongenot van je eigen huis en van niets of niemand afhankelijk hoeft te zijn. Hoe fijn is dat?

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general