Dementiezorg thuis: handige hulpmiddelen voor mantelzorgers en thuiszorgers

Patiënten met dementie hebben er doorgaans baat bij om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Bekende routines en omgevingen zijn belangrijk voor hun welzijn.

Wanneer de dementie klachten verergeren en het thuisleven zwaarder wordt, kunnen familieleden en naasten op zoek gaan naar hulp. Als zorgverlener is het belangrijk om advies te geven over passende maatregelen en hulpmiddelen die bij zorg en dementie ondersteunend zijn.

Waarom hulpmiddelen?

Het gebruik van hulpmiddelen kan de zelfstandigheid en veiligheid van de patiënt vergroten en de zorglast voor mantelzorgers verminderen. Het biedt praktische ondersteuning en helpt bij het organiseren van het dagelijks leven. Hulpmiddelen kunnen de communicatie verbeteren, zorgen voor een gestructureerde omgeving en risico’s in huis verminderen. Dit draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven voor zowel de patiënt als de mantelzorger.

Handige hulpmiddelen

Whiteboard

Een whiteboard is een eenvoudig, maar effectief hulpmiddel voor mensen met dementie. Het helpt bij het visualiseren en organiseren van belangrijke informatie, zoals afspraken, boodschappenlijstjes en dagelijkse taken. Dit kan helpen bij het behouden van structuur en het verminderen van verwarring.

Dementieklok

Een dementieklok toont niet alleen de tijd, maar ook de dag van de week, het dagdeel en soms zelfs het seizoen. Dit helpt de patiënt om een duidelijk overzicht van de tijd te behouden, wat desoriëntatie en verwarring kan verminderen en een gevoel van controle en veiligheid kan bieden.

Dementietelefoon

Technologie kan ingewikkeld zijn voor mensen met dementie, maar een dementietelefoon biedt een eenvoudige oplossing. Deze telefoon heeft grote toetsen en sneltoetsen, zodat de patiënt met één druk op de knop contact kan opnemen met familieleden of hulp kan inroepen bij een noodgeval.

GPS-tracker

Voor patiënten die graag zelfstandig op pad willen gaan, biedt een GPS-tracker extra veiligheid. Deze apparaten zorgen ervoor dat naasten en zorgverleners de locatie van de patiënt kunnen volgen, wat zowel de vrijheid van de patiënt vergroot als de gemoedsrust van de zorgverleners bevordert.

Particuliere Thuiszorg

Wanneer de zorgbehoefte groter is dan wat familieleden en naasten kunnen bieden, kan particuliere thuiszorg een uitkomst zijn. Een zorgteam kan op maat worden samengesteld om 24 uur per dag (of minder) zorg en begeleiding te bieden. Dit zorgt ervoor dat de patiënt vertrouwde gezichten ziet en dat de zorg wordt afgestemd op de specifieke wensen van de zorgbehoevende.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general