Dit is het geheim van gezond ouder worden

De ouderdom komt met gebreken, zo luidt het bekende spreekwoord. Toch kun je zelf veel doen om zo lang mogelijk gezond te blijven. Met deze zes tips werk je aan de best mogelijke lichamelijke en mentale gezondheid op oudere leeftijd.

1.      Eet vers en onbewerkt

Een eetpatroon vol verse groenten en fruit is één van de beste manieren om gezond oud te worden. Groenten en fruit bevatten belangrijke vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Ook vezels vind je in grote hoeveelheden in groenten en vruchten. Vezels bevorderen de stoelgang en de darmgezondheid. Ook dragen ze bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel en een gezond gewicht. Dit heeft een positief effect op de algehele gezondheid.

Ook volle zuivel, eieren, vlees en vis maken deel uit van een gezond eetpatroon. Dierlijke voedingsmiddelen die vers en onbewerkt zijn, leveren namelijk veel voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor peulvruchten, noten, zaden en pitten. Deze mogen dan ook zeker niet in een gezond eetpatroon ontbreken.

2.     Eet voldoende gezonde eiwitten en vetten

Gezonde eiwitten en vetten zijn net als vitamines en mineralen belangrijk voor een goede gezondheid op oudere leeftijd. Eiwitten ondersteunen de spieren bij hun herstel en dragen bij aan de spieropbouw.

Juist als je ouder wordt, heb je meer eiwitten nodig. Je vindt ze niet alleen in zuivel, eieren, vlees en vis. Ook rauwe noten, zaden, pitten en peulvruchten zitten vol gezonde eiwitten.

Gezonde vetten, zoals omega 3, zijn net als eiwitten onmisbaar als het gaat om gezond ouder worden. Omega 3 is onder andere goed voor het brein en het hart. Je vindt deze vetzuren vooral in vette vis, schelp- en schaaldieren en algen.

3.     Selecteer de juiste supplementen

Het is altijd beter om voedingsstoffen uit voeding te halen. Een voedingssupplement is dan ook een aanvulling op een gezond eetpatroon.

Na je vijftigste heeft je lijf behoefte aan grotere hoeveelheden van bepaalde vitamines en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan:

Een supplement kan helpen om deze voedingsstoffen in voldoende mate binnen te krijgen. Kies supplementen met bioactieve stoffen, want deze kan je lichaam goed opnemen en direct inzetten voor een goede gezondheid

4.    Wandelen

Wandelen is een perfecte manier om je spieren en pezen in goede conditie te houden. Door de verbeterde doorbloeding gaat er bovendien meer zuurstof naar de cellen van je organen en je brein. Dit helpt eveneens om zo lang mogelijk van een goede lichamelijke en mentale gezondheid te genieten.

Wandelen heeft nog meer voordelen voor je gezondheid. Zo slaap je beter als je iedere dag een wandeling maakt. Ook voor je gewicht is wandelen erg goed. Net als voor je humeur.

Probeer dagelijks minimaal een half uur te wandelen. Dat kunnen ook drie kortere wandelingen van tien minuten zijn. Het beste is wandelen in de natuur, maar ook wandelen in een park biedt voordelen voor je gezondheid.

5.     Blijf in verbinding

Verbinding met anderen is goed voor je gezondheid. Mensen die contact hebben met anderen, hebben een betere gemoedstoestand en hun brein werkt eveneens beter dan mensen die zich eenzaam voelen.

Mensen die in verbinding staan met anderen hebben minder moeite met dagelijkse bezigheden dan mensen die zich geïsoleerd en buitengesloten voelen. Ze hebben eveneens minder stresshormonen en leven langer.

Blijf dus in verbinding met anderen als je gezond oud wil worden. Probeer een nieuwe sport, ga naar een schilder- of toneelclub, sluit je aan bij een koor of doe mee met de activiteiten van het buurthuis.

6.    Blijf de goede kanten van het leven zien

Als je ouder wordt, heb je vaak al een heleboel meegemaakt. Van verhuizingen en het veranderen van werkplek tot het ontmoeten en afscheid nemen van geliefden.

Naarmate de jaren verstrijken, merk je dat je energie minder wordt en dat je minder kracht hebt. Kwaaltjes steken eerder de kop op en herstel duurt langer. Toch is het belangrijk om positief te blijven, want dat heeft een enorm effect op je gezondheid.

Mensen die de mooie kanten van het leven zien en waarderen, hebben minder ouderdomsklachten en leven langer dan mensen die pessimistischer zijn. Kijk dus iedere dag waar je dankbaar voor bent. Dat is het geheim van gezond ouder worden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general