Een internetabonnement afsluiten: hier moet u op letten

Alleen de alleroudsten onder ons kunnen wellicht zonder een internetverbinding thuis. Voor anderen, inclusief wat jongere senioren, is internet bijna onmisbaar. Ook als je er maar beperkt een beroep op doet, want voor veel zaken wordt tegenwoordig toch verwacht dat u gebruikmaakt van het internet. Als u dan een internetabonnement voor thuis gaat afsluiten, waar moet u dan op letten?

Welke aansluitingen heeft u?

Er bestaan drie typen internetverbinding, elk gebaseerd op een andere techniek. Bij de goedkoopste internetabonnementen gaat het om DSL-internet, dat werkt via de telefoonlijn. In principe heeft elke woning een aansluiting voor vaste telefonie, maar het kan geen kwaad om deze toch even op te sporen om vast te stellen of dat ook daadwerkelijk zo is. Dan is er kabelinternet, dat werkt via de televisiekabel. Als u ‘live’ kijkt naar televisie-uitzendingen op uw tv, dan mag u ervan uitgaan dat deze aansluiting aanwezig is. Als laatste is er glasvezelinternet. Dit is nog niet in alle woningen aanwezig. Vind u ergens een kastje laag op de muur, dan kan dat uw glasvezelaansluiting zijn. Wanneer u naar de website van Breedbandwinkel gaat om een internetabonnement te zoeken, kunt u door uw postcode en adres in te vullen zien wat voor abonnementen mogelijk zijn op uw adres.

Wat voor gebruiker bent u?

Het is mogelijk om internetabonnementen af te sluiten voor relatieve lage downloadsnelheden en ook voor extreem hoge snelheden. Wat voor u passend is, hangt af van wat voor internetgebruiker u bent. Woont u alleen of enkel met uw partner samen, en doet u niet veel meer dan internetten op uw tablet, smartphone of computer, dan is een bescheiden abonnement voor DSL-internet met een snelheid van 20 à 30 Mbps voldoende voor u. Controleer wel of deze snelheid op uw adres ook daadwerkelijk gehaald kan worden. Maar als u veel ‘smart home’-apparaten in uw woning heeft die ook gebruik van het draadloos internet maken, dan is het verstandig om een abonnement van 30 tot 50 Mbps te nemen. Werkt u veel met clouddiensten? Dan is glasvezelinternet de beste keuze, vanwege de hoge uploadsnelheden. Als dat niet beschikbaar, kunt u eventueel voor kabelinternet kiezen. Let op: pas als er in huis aan zware online games of het downloaden van zeer grote bestanden gedaan wordt, is een snelheid van 100 à 150 Mbps noodzakelijk.

Meer aandachtspunten

Als u weet wat u nodig heeft, kunt u op zoek gaan naar een passende aanbieding. Daarbij is het wel belangrijk om te kijken naar of er sprake is van een tijdelijk actietarief dat na enkele maanden opgehoogd wordt en de looptijd van het abonnement. Ook is het verstandig om te kijken naar eventuele verborgen kosten, zoals bijvoorbeeld aansluitkosten. Sommige aanbieders brengen die in rekening, anderen weer niet. Kijk ook naar ervaringen van andere met de aanbieder in kwestie om een indruk te krijgen van het niveau van de dienstverlening voordat u een verbintenis met betalingsverplichting aangaat.

Voelt u zich niet zeker genoeg om zelfstandig een internetabonnement voor thuis af te sluiten? Schroom dan niet om hulp te vragen, bijvoorbeeld van een familielid. De jongere generatie is er vaak beter in thuis en kan u adviseren en helpen met het regelen van de aanvraag. U hoeft immers niet alles zelf op te lossen als dat niet gaat.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general