Einde van het jaar in zicht: tijd voor een verzekeringscheck

Voor steeds meer mensen wordt het een gewoonte aan het einde van het jaar hun verzekeringen eens tegen het licht te houden. Om te zien of ze wel alle noodzakelijke verzekeringen hebben afgesloten, en juist geen onnodige of dubbele verzekeringen hebben lopen. Je verzekeringen onder een vergrootglas leggen geeft je verder de mogelijkheid te zien of de voorwaarden nog wel passen bij je situatie en wensen. En of je mogelijk kunt besparen het jaar daarop. Naar welke verzekeringen je allemaal zou kunnen kijken? Hieronder lees je meer over vijf uiteenlopende verzekeringen.

De zorgverzekering

Op 12 november hebben alle zorgverzekeraars hun premies bekend gemaakt. Vanaf dat moment kun je de zorgverzekering voor 2024 dus vergelijken. Is je gezondheidssituatie veranderd doordat er een chronische aandoening is geconstateerd? Of gaat je gezinssituatie veranderen  omdat je als vrouw zwanger bent of als man of vrouw een ouder wordt? Dan is het belangrijk goed de voorwaarden van de polissen te vergelijken.

De overlijdensrisicoverzekering

Een verandering in je gezins- of woonsituatie kan ook invloed hebben op andere verzekeringen. Bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekering. Heb je afgelopen jaar een woning gekocht, dan is de kans aanwezig dat je hypotheekverstrekker al verplicht stelde of adviseerde deze af te sluiten. Maar ben je gaan samenwonen in een huurwoning, of wonen jullie daar al en hebben jullie een kindje gekregen? Ook dan kan een overlijdensrisicoverzekering een echte aanrader zijn. Deze verzekering dekt namelijk financiële inkomsten die je zult missen als jij of je partner vroegtijdig komt te overlijden.

De woonverzekeringen

Is je woonsituatie veranderd, dan kan dat ook weer gevolgen hebben voor de nodige woonverzekeringen. Heb je een woning gekocht, dan heeft de hypotheekverstrekker je waarschijnlijk verplicht een opstalverzekering – ook wel woonhuisverzekering genoemd – af te sluiten. Daarnaast is bij zowel een huur- als koopwoning een inboedelverzekering zeker geen overbodige luxe. Tot slot valt de aansprakelijkheidsverzekering bij veel verzekeraars ook onder de woonverzekeringen. Had je deze nog niet, en heb je een kindje gekregen? Sluit er dan snel een af.

De reisverzekering

Nederlanders zijn over het algemeen een reislustig volkje. Toch zijn de vakantie- en reisplannen van de meeste mensen de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Eerst door de coronapandemie, en daarna door de toenemende aandacht voor duurzamer reizen. Bovendien heeft de hoge inflatie ook nog eens ervoor gezorgd dat mensen minder besteden aan of tijdens een vakantie. Of verwacht je juist minder te gaan reizen vanwege de komst van een kleine, of wil je juist wel een grote reis gaan maken? Het is aan te raden te kijken – afhankelijk van je plannen – welke reisverzekering het beste bij je situatie past. Voor welke landen geldt de dekking bijvoorbeeld, en is een aanvullende verzekering nodig? Ga je meer dan drie weken per jaar op vakantie, dan is vaak een doorlopende reisverzekering het goedkoopst.

De autoverzekering

Tot slot nog de autoverzekering. Ben je minder gaan rijden, omdat je werkgever het hybride werken ook na de coronapandemie blijft hanteren? Of ga je juist meer kilometers maken omdat je bent verhuisd, of omdat je vaak naar een locatie verder weg moet? En past het type autoverzekering (allrisk, WA+ of WA) nog wel het beste bij de leeftijd van je voertuig? Al deze vragen maken het de moeite waard te vergelijken of je autoverzekering nog wel het beste bij je voertuig en situatie past, en of je niet een onnodig hoge premie betaalt.

Goed verzekerd het nieuwe jaar in

Succes met het doorspitten van je verzekeringen. Het is niet het leukste werkje volgens velen, maar door er voor het einde van het jaar tijd en energie in te stoppen weet je zeker dat je in 2024 goed verzekerd bent!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general