Ga je voor een tijd naar het buitenland? Denk dan aan je zorgverzekering

Als je voor een tijd naar het buitenland gaat, moet je van alles regelen. De meeste mensen focussen zich vooral op een onderkomen en bepalen welke plaatsen zij willen bezoeken. Vergeet niet dat je ook nog aan andere dingen moet denken, zoals je zorgverzekering. Helaas zijn er genoeg mensen die hier geen aandacht aan besteden voordat zij een tijd naar het buitenland gaan. Zonde, want je bent dan mogelijk minder goed verzekerd dan in Nederland. Om dit te voorkomen vertellen wij je hier alles wat je moet weten over een zorgverzekering in het buitenland.

Dekking Nederlandse zorgverzekering in het buitenland
Heb je een Nederlandse zorgverzekering en ga je binnenkort een tijdje naar het buitenland? Dan is het niet nodig om ook een zorgverzekering in het buitenland af te sluiten. De Nederlandse basisverzekering heeft namelijk standaard werelddekking. Dit geldt overigens alleen voor zorg die je met spoed nodig hebt. Raak je zwaargewond en moet je direct geopereerd worden? Dan worden de kosten voor deze ingreep vergoed door jouw verzekeraar. Kan een medische ingreep wachten tot je terug in Nederland bent, maar kies je er toch voor om hem in het buitenland te ondergaan? Dan worden de kosten over het algemeen niet vergoed.

Verzeker jezelf tegen meerkosten in het buitenland
Alhoewel je in het buitenland verzekerd bent met een Nederlandse zorgverzekering, betekent dit niet dat alle kosten vergoed worden. De wet gaat namelijk uit van de kosten van een behandeling in Nederland. Is de behandeling in het buitenland (veel) duurder? Dan moet je het verschil zelf betalen. Wil je dergelijke hoge zorgkosten voorkomen? Dan kun je meerkosten in het buitenland verzekeren. Dit kan met een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering. Een aanvullende verzekering sluit je samen met de basisverzekering af, terwijl je een reisverzekering los afsluit.

Heb je een doorlopende reisverzekering? Sluit dan niet blind een aanvullende verzekering af om je te verzekeren voor meerkosten bij zorg in het buitenland. Als je een reisverzekering hebt afgesloten die medische kosten dekt, heeft het namelijk niet veel zin om je ook nog aanvullend te verzekeren. Je bent dan vaak niet beter verzekerd, maar je betaalt wel een hogere premie. Verdiep je daarom eerst goed in jouw verzekeringen voordat je stappen onderneemt om jezelf in het buitenland extra goed te verzekeren.

Vraag een Europese gezondheidskaart aan
Als je voor een tijd naar een land binnen Europa gaat, is het verstandig om een Europese gezondheidskaart (EHIC) aan te vragen. Met zo’n kaart voorkom je namelijk dat je de kosten voor zorg in het buitenland zelf voor moet schieten en bij terugkomst in Nederland moet declareren. Een EHIC is voor een buitenlandse zorgverlener een soort garantie dat de rekening betaald wordt. Heb je een zorgpas? Dan hoef je vaak geen EHIC aan te vragen. In veel gevallen doet deze pas namelijk ook dienst als EHIC. Dit kun je op de achterkant van de pas zien. Staat er op jouw zorgpas niet dat dit ook een EHIC is? Dan kun je gratis een EHIC aanvragen bij jouw verzekeraar. Let op: een EHIC is persoonsgebonden en moet voor ieder gezinslid apart aangevraagd worden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general