Goede verlichting in de badkamer: tips & tricks

Niets is beter dan na een lange dag in een lekker warm bad te kruipen en even te ontspannen. Maar wanneer het om badkamers gaat, wordt vaak over het hoofd gezien dat de verlichting net zo belangrijk is als de indeling en het sanitair. Goede verlichting is essentieel voor het creëren van de juiste sfeer, maar natuurlijk ook om verschillende veiligheidsredenen. Zo zijn inbouwspotjes met een dimmer handig om het licht aan te passen naar de gewenste functionaliteit. Hieronder vind je meer handige tips en tricks voor het creëren van goede verlichting in je badkamer.

Bepaal de verschillende functies

In de badkamer heb je vaak verschillende behoeften als het gaat om verlichting. Afhankelijk van de activiteit die je uitvoert. Zo is er bijvoorbeeld feller licht nodig bij het scheren of opmaken, maar wil je juist weer een ontspannende sfeer creëren bij het nemen van een bad. Bepaal dus welke functies de verlichting moet ondersteunen en welke sfeer je wilt creëren voordat je de lampen gaat kopen en installeren.

Goede basisverlichting

De basisverlichting is de verlichting die de hele badkamer verlicht en de belangrijkste functies ondersteunt. Dit kunnen bijvoorbeeld badkamer spotjes zijn of een plafondlamp in combinatie met wandverlichting. Zorg ervoor dat de kijkrichting van het licht naar beneden is, zodat je geen last hebt van schaduwen op je gezicht tijdens het aanbrengen van make-up of het scheren.

Spiegelverlichting

De spiegelverlichting is essentieel voor het aanbrengen van gezichtsverzorging, make-up, het scheren of tandenpoetsen. Het licht moet op je gezicht gericht worden, niet achter je of aan de zijkanten, om schaduwen te vermijden. Een goede optie is een verlichte spiegel, waarbij het licht in de spiegel is verwerkt.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting gebruik je voor het creëren van een ontspannen omgeving, bijvoorbeeld tijdens het nemen van een bad. Denk aan inbouwspots, in het plafond of langs de muur, die een warm licht bieden. Zo kun je de lichten dimmen om de juiste sfeer te creëren.

Veiligheid en techniek

Het is belangrijk om de juiste technieken te gebruiken om de badkamerverlichting veilig te houden. Elektriciteit en water gaan niet goed samen, dus zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het installeren van goede schakelaars en het kiezen van spatwaterdichte verlichting. Houd er ook rekening mee dat sommige soorten verlichting niet geschikt zijn voor vochtige omgevingen.

Kortom, als je je badkamer op de juiste manier verlicht, creëer je niet alleen een ontspannen omgeving, maar ook een veilige omgeving. Door te kiezen voor de juiste lampen en verlichtingstechnieken creëer je de sfeer die bij jou past en kun je veilig gebruik maken van je badkamer. Met deze tips wordt je badkamer een perfect verlichte plek in huis!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general