Handige tips voor financiële zekerheid als zzp’er in de zorg

Je weet het maar al te goed. Werk je als zzp’er in de zorg? Dan heb je een belangrijk beroep met veel verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd betekent zelfstandig werken ook dat je je eigen financiële zekerheid moet regelen. Heb je niet een vangnet zoals in loondienst? Dan is het slim om risico’s in te dekken en grip te houden op je financiën. Is je interesse gewekt? En kom je hier maar al te graag wat meer over te weten? Hieronder delen we een paar praktische tips die je helpen om financieel sterk te staan.  

1. Creëer een financiële buffer  

Werken in de zorg betekent vaak wisselende opdrachten. En dat kan ook zorgen voor schommelende inkomsten. Ga je aan de slag met het opbouwen van een financiële buffer? Dan kan je rust geven in periodes dat er minder werk is. Of juist als er ineens  onverwachte kosten opduiken. Streef ernaar om ten minste drie tot zes maanden aan vaste lasten achter de hand te houden. Zet dit geld op een spaarrekening waar je makkelijk bij kunt. Maar zorg dat je het niet zomaar uitgeeft.  

2. Zorg voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering  

Kun je als zzp’er tijdelijk niet werken door ziekte of een blessure? Dan kun je niet terugvallen op een uitkering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zakelijk (AOV) biedt in dat geval een vangnet. Deze verzekering keert een vast bedrag uit. Ideaal als je door omstandigheden niet kunt werken. De kosten voor een AOV lijken vaak hoog. Toch kun je de premie deels aftrekken van de belasting. Voor zorgverleners is een AOV extra belangrijk. Dit omdat fysieke en mentale belasting in je werk dagelijkse kost zijn.  

3. Kies een zzp-specifieke arbeidsongeschiktheidsverzekering  

Naast een standaard arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn er verzekeringen die gericht zijn op zzp’ers. Deze zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering is vaak flexibeler. Ook is het beter afgestemd op de specifieke risico’s van zelfstandig werk. Denk hierbij aan kortere wachttijden. Of een verzekering die je kunt aanpassen naarmate je situatie verandert. Het loont de moeite om verschillende aanbieders te vergelijken.

4. Houd je administratie strak  

Als zorgprofessional wil je natuurlijk het liefst bezig zijn met je cliënten. Maar je administratie bijhouden is minstens zo belangrijk. Zorg dat je inkomsten en uitgaven overzichtelijk zijn. En wees altijd voorbereid op een controle van de Belastingdienst. Gebruik een boekhoudprogramma dat speciaal ontworpen is voor zzp’ers. Of maak het jezelf nog makkelijker en huur een boekhouder in. Dit kan je immers aardig wat tijd besparen. Want heb je eenmaal een goed georganiseerde administratie? Dit voorkomt verrassingen. Ook helpt dit je bij het plannen van je financiële toekomst.  

5. Maak gebruik van belastingvoordelen  

Als zzp’er in de zorg kun je profiteren van verschillende belastingvoordelen. Denk aan de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Deze regelingen zorgen ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen en dat betekent dat je meer geld overhoudt. Bijvoorbeeld om te investeren in je bedrijf of persoonlijke doelen. Laat je adviseren door een financieel expert. Want zo kun je er zeker van zijn dat je alle mogelijke voordelen benut.  

6. Denk na over pensioenopbouw  

In loondienst wordt je pensioen meestal automatisch geregeld. Maar als zzp’er moet je dit zelf aanpakken. Veel zelfstandigen stellen dit uit, maar het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen voor je oude dag. Overweeg een pensioenrekening bij een bank of verzekeraar. Of zet elke maand een bedrag opzij op een aparte spaarrekening. Ook fiscaal aantrekkelijk zijn lijfrentes. Dit betekent dat je spaart én belastingvoordeel hebt. Zo kun je er zeker van zijn dat je er op je oude dag warmpjes en comfortabel bij kunt zitten.

7. Verzeker je tegen aansprakelijkheid  

In de zorg werk je dagelijks met mensen, en fouten of incidenten zijn helaas niet altijd te vermijden. Een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan je beschermen tegen claims als je per ongeluk schade veroorzaakt aan een cliënt of medische fout maakt. Deze verzekeringen zijn vaak betaalbaar en bieden gemoedsrust in situaties die flink in de papieren kunnen lopen. Zorg dat je polis aansluit bij de risico’s in jouw vakgebied.  

8. Blijf jezelf ontwikkelen  

In de zorg is het belangrijk om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen. Kies je ervoor om trainingen en cursussen te volgen? Dan vergroot je niet alleen je kansen op nieuwe opdrachten, maar kun je vaak ook hogere tarieven vragen. Veel kosten voor opleidingen zijn fiscaal aftrekbaar, waardoor je deze investering makkelijker kunt maken. Investeer in jezelf, want dat is uiteindelijk de beste manier om financiële zekerheid te creëren.  

Ga je op korte termijn aan de slag met deze tips?In dat geval kun je als zorgprofessional grip houden op je financiën. Ook kun je risico’s veel beter en sneller minimaliseren. Het vraagt om een beetje discipline en planning. Maar het resultaat is een stabielere basis waar je op kunt bouwen. Wel zo prettig om te weten, toch?

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general