Veel mensen hebben eens in de zoveel tijd last van hoofdpijn, vaak op te lossen door wat meer rust te nemen en een paracetamol te slikken. Bij migraine is dit anders. Het is meer dan hoofdpijn alleen, feitelijk is het een hersenaandoening. Hoe ontstaat migraine en in welke fases kun je een aanval indelen? Wat zijn de klachten die bij migraine horen? Is er iets dat je zelf kunt doen om het ontstaan van deze aanvallen te voorkomen? In dit artikel lees je hier meer over.
Onduidelijkheid over het ontstaan van migraine
Artsen weten nog altijd niet precies hoe migraine ontstaat bij de mens. Het werd voorheen vaak gekoppeld aan het wijder worden van bloedvaten in het hoofd, maar die theorie bleek niet compleet te zijn. Uit analyses blijkt dat bij migraine het trigeminovasculaire systeem in het hoofd geactiveerd wordt, wat voor verschillende bewegingen in de hersenen zorgt. Zo worden delen van de hersenstam geactiveerd, wat leidt tot prikkelingen van de zenuwuiteinden die zich rond de bloedvaten in de hersenvliezen bevinden. In combinatie met verschillende andere bewegingen in datzelfde gebied leidt dit tot het ontstaan van de klachten migraine.
Migraineaanvallen doorlopen vier verschillende fasen
Een migraineaanval kan worden opgesplitst in verschillende fasen. Het verschilt per persoon hoe lang deze fasen aanhouden. Het kan gaan om een uur, maar bijvoorbeeld ook om een paar minuten. Dit begint bij een waarschuwingsfase, gevolgd door de aura- en hoofdpijnfase. Migraine gaat gepaard met een stevige, vaak kloppende vorm van hoofdpijn. Er zijn verschillende plekken in het hoofd waar je deze pijnaanvallen voelt. Denk aan het gebied rond de ogen, maar ook in het voorhoofd. De pijnaanvallen bij migraine maken dat je over het algemeen minder goed slaapt en daardoor vermoeid raakt. De laatste fase van een migraineaanval is de herstelfase.
Niet alleen kan men vermoeid raken tijdens een migraineaanval. Ook is er mogelijk sprake van een misselijk gevoel, van een overgevoeligheid voor licht en geluid, van het zien van lichtflitsen of vlekken, enzovoorts. Deze lichtflitsen komen voornamelijk voor in de aurafase van een migraineaanval. Er zijn mensen die last hebben van deze aurafase, maar geen hoofdpijn voelen. Het wordt migraine zonder hoofdpijn genoemd.
Mogelijke triggers voor het ontstaan van een aanval
Doordat niet geheel duidelijk is hoe het ontstaan van migraine verklaard kan worden, valt lastig te duiden wat triggers vormen voor de pijnaanvallen. Bekende triggers op dit moment zijn onder meer ontspanning na een periode van stress en een overgevoeligheid voor bepaalde etenswaren. De exacte triggers kunnen hierbij van persoon tot persoon verschillen. Specifiek voor vrouwen geldt dat ook hormonale schommelingen de migraineaanvallen op gang kunnen brengen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de schommelingen rond een zwangerschap, de menstruatie of de overgang.