Hoe effectief zijn afslankpillen?

Er wordt beweerd dat afslankpillen, afslankpoeder en afslankdranken effectief zouden zijn bij het afvallen van gewicht. Echter is het zo dat geen van deze middelen in effectief in werking zijn aangetoond. Het is zelfs zo dat sommige van deze middelen heel schadelijk zijn voor de gezondheid. Soms worden deze middelen via de illegale manier verkocht. Overigens kunnen afslankpillen wel effectief werken, maar met voldoende bewegen en een gezond eetpatroon. Dit zijn de beste afslankpillen.

Wat zijn afslankpillen nu precies?

Het slikken van afslankpillen, en ook poeder en dranken, zouden helpen bij gewicht te verliezen. Je kunt deze voedingssupplementen kopen bij de normale drogisterij, supermarkt of online webshops. Er wordt altijd aangeraden om ze te slikken voor, tijdens of na een maaltijd. Afslankpillen, dranken en poeder zijn overigens heel wat anders dan maaltijdvervangers, zoals repen of shakes, die ook in de meeste Nederlandse keukens te vinden zijn. De maaltijdvervangers vallen namelijk onder de dieetvoeding.

Zijn afslankpillen wetenschappelijk bewezen effectief of niet?

De werking van afslankpillen is niet overtuigend genoeg om er daadwerkelijk veel mee te kunnen afvallen. De wetenschappelijke onderzoeken naar de ingrediënten in de pillen verschillen van opzet en van kwaliteit. Soms zijn de werkzame ingrediënten alleen onderzocht in het lab of bij dieren. Is zo’n werkzaam ingrediënt wel onderzocht bij mensen dan is dit alleen gedaan in kleinere groepen. Dit binnen een korte tijd of alleen bij opgeschreven onderzoek. Bij een aantal ingrediënten is er een experimentele onderzoek gedaan van goede kwaliteit. Deze kwalitatieve onderzoeken laten wel een minimaal effect zien op het lichaamsgewicht.

Is het slikken van afslankpillen schadelijk voor de gezondheid?

Het is zo dat afslankpillen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Er kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan. Je kunt dan denken aan hoofdpijn, verhoogde hartslag en misselijkheid. Extra gevaarlijk wordt het als de pillen niet gebruikt worden volgens het voorschrift. Denk aan dat er meer afslankpillen wordt geslikt dan door het voorschrift wordt aangegeven. Pas daarom altijd op met het gebruik van laxerende middelen. De opname van belangrijk voedingsstoffen kan verstoord worden en er kan zodoende een tekort aan mineralen en vitamines zijn.

Welke stoffen in afslankpillen zijn verboden?

Bevat een afslankpil een farmacologisch actieve stof dan kan dit middel onder de geneesmiddelenwet vallen. Is dit het geval dan mag de afslankpil niet zomaar verkocht worden door winkels. Ook kan het zijn dat een afslankpil gezien wordt als een voedingssupplement of medisch hulpmiddel. Daardoor worden afslankpillen niet zo goed gecontroleerd als medicijnen. Sommige fabrikanten zijn laks en vermelden niet altijd duidelijk wel ingrediënten in de afslankpil zitten. De stoffen efedra en yohimbe zijn verboden in Nederland. Bevat een supplement één van deze stoffen dan is het niet aan te raden om de supplementen in te nemen en te gaan gebruiken. Ook een stof als sibutramine is verboden in Nederland, omdat dit ernstige bijwerkingen heeft als gevolg. De afslankpillen die op de markt zijn, zijn allemaal gecontroleerd. Kies altijd voor betrouwbare merken.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general