Hoe kan ik financiële hulp krijgen voor de aanschaf van gehoorapparaten?

Gehoorbeschadiging is een vervelend en veelvoorkomend probleem. Dertien procent van de mensen boven de 40 heeft gehoorverlies van meer dan 35 dB. Gehoorbeschadiging treedt nu eenmaal op bij veroudering door slijtage aan de trilhaartjes in het slakkenhuis, maar ook bij jongeren komt gehoorbeschadiging veel voor. Dit komt vooral door blootstelling aan hard geluid. Met oordoppen concert  valt een hoop te voorkomen, maar wanneer je eenmaal gehoorbeschadiging hebt, is er niets meer aan te doen. Je hebt een gehoorapparaat nodig. Een gemiddeld gehoorapparaat kost tussen de 600 en 2500 euro, best een flinke uitgave. Gelukkig hoef je in de meeste gevallen de kosten voor je gehoorapparaat niet helemaal zelf op te hoesten. Zo kun je financiële hulp krijgen bij de aanschaf van een gehoorapparaat!

De zorgverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Heb jij even geluk! De basiszorgverzekering dekt namelijk ongeveer 75% van de kosten van bepaalde typen gehoorapparaten. Controleer dus even of het apparaat dat jij op het oog hebt binnen die categorie valt. Je moet helaas nog wel 25% van de kosten van het hoortoestel uit eigen zak betalen. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, bijvoorbeeld omdat je veel gebruikmaakt van alternatieve therapieën, wordt je gehoorapparaat soms volledig vergoed. Het is echter verstandig om, zelfs als je een gehoorapparaat draagt, je oren te blijven beschermen tegen verdere schade, bijvoorbeeld met aanbevolen oordopjes zwemmen.

Welk gehoorapparaat wordt vergoed

De basiszorgverzekering vergoedt gehoorapparaten uit de zogenoemde categorie 1 t/m 5. Het nummer van de categorie geeft iets aan over de ernst van de gehoorschade en het aantal dB gehoorverlies waar iemand aan lijdt. Een hoortoestel uit categorie één wordt gebruikt bij licht gehoorverlies, terwijl het gehoorverlies bij een hoortoestel uit categorie vijf al behoorlijk groot is. Er bestaan ook hoortoestellen met een hogere categorie, maar deze worden helaas niet vergoed door de zorgverzekering.

Hulp van een audicien

Om recht te hebben op vergoeding vanuit je zorgverzekering voor de aanschaf van een hoortoestel, is het belangrijk dat je hulp zoekt bij een gecontracteerde audicien. Dat moet je ook kunnen aantonen, want als dat niet het geval is, heb je geen recht op vergoeding en zul je je hoortoestel uit eigen zak moeten betalen. De audicien kan met jou kijken naar wat de gehoorschade is. Hoeveel dB gehoorverlies heb jij? Op basis daarvan kan de audicien vaststellen uit welke categorie jij een hoortoestel nodig hebt. Let op: je hebt alleen recht op vergoeding voor een hoortoestel uit de categorie die de audicien voor jou heeft vastgesteld. Het heeft dus weinig zin om alvast een categorie hoger aan te schaffen, want hiervoor zal de zorgverzekering geen kosten dekken.

Kortom: een gehoorapparaat is duur, maar aangezien iedereen in Nederland op z’n minst een basiszorgverzekering hebt, hoef je waarschijnlijk maar 25% van het geheel te betalen. Het is wel belangrijk dat je je oren laat testen door een gecontracteerde audicien en gaat voor een hoortoestel uit de categorie die de audicien voor jou heeft vastgesteld.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general