Veiligheid in de badkamer wordt vaak genoeg onderschat. Elk jaar gebeuren er zo talloze ongelukken in de badkamer. Die ongelukken kunnen voorkomen worden met de juiste voorzorgsmaatregelen en aanpassingen. In dit artikel hebben we het over verschillende manieren waarop je jouw badkamer veiliger kunt maken. Daarnaast lichten we ook toe wat deze manieren inhouden.
Basisveiligheid in de badkamer
Om een goede basis te kunnen leggen voor de veiligheid in je badkamer zijn er een paar dingen nodig. Je kunt die punten zelf proberen te tackelen. Maar je kunt ook professionals inhuren voor bijvoorbeeld het maken van een douchecabine op maat. De keus is aan jou. We hebben in elk geval die basis veiligheidspunten onderstaand uitgewerkt om je een zo goed mogelijk beeld te geven:
Antislipvloeren
Eén van de meest belangrijke onderdelen voor een veilige badkamer is de vloerkeuze. Antislipvloeren zijn onmisbaar. Dat komt doordat de natte oppervlakken extreem glad kunnen worden. Kies voor tegels met een ruwe textuur of antislipcoating om het risico op uitglijden te verkleinen. Er zijn verschillende opties beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan opties van antislip vinyl tot keramische tegels met een speciale antislipafwerking.
Adequate verlichting
Een ander belangrijk en vaak vergeten onderdeel is de verlichting. Een goed verlichte badkamer vermindert de kans op ongelukken door betere zichtbaarheid te bieden. Dat klinkt heel logisch en dat is het ook. Zorg dus voor voldoende lichtbronnen. Zowel bij de spiegel als in de douche of het bad. Overweeg het installeren van bewegingssensoren voor lichten die automatisch aan gaan wanneer iemand de ruimte betreedt. Dat kan praktisch en energiezuinig zijn.
Steunrails en handgrepen
Steunrails en handgrepen zijn niet alleen voor ouderen. Ze worden vaak onderschat. Je moet ze gaan zien als een trapleuning. Je hebt het niet per se nodig, maar het is wel fijn als je de optie hebt. Stel je glijdt toch ineens uit, dan kun je je nog opvangen. Plaats deze hulpmiddelen niet alleen in de douche of bij het bad. Plaats ze ook in de buurt van het toilet en andere locaties waar je het kan gebruiken. Zorg er wel voor dat ze stevig zijn gemonteerd en het gewicht van een volwassen persoon kunnen dragen. Anders maak je je badkamer juist minder veilig.
Waterveiligheid
Naast basisveiligheid, heb je ook waterveiligheid. Daar gaan we in dit stukje van het artikel voornamelijk bij stilstaan. Onderstaand zijn een aantal belangrijke onderdelen van waterveiligheid in de badkamer stuk voor stuk uitgelegd:
Temperatuurregeling van het water
Verbrandingen door te heet water zijn een veelvoorkomend ongeluk in de badkamer. Installeer een thermostatische mengkraan die de watertemperatuur constant houdt en schommelingen in de watertoevoer compenseert. Deze kranen voorkomen dat het water te heet wordt. Dat is vooral belangrijk in huishoudens met kinderen of ouderen. Die verbranden zich namelijk het vaakst en het snelst aan te warm water.
Waterdichte stopcontacten
Elektrische veiligheid in de badkamer wordt enorm vaak onderschat. Het risico op elektrocutie door contact tussen elektriciteit en water is bekend. En toch is vaak genoeg de grootste voorzorgsmaatregel die mensen gebruiken, de locatie van het stopcontact. Gebruik eens fatsoenlijke waterdichte stopcontacten. Zorg er ook voor dat alle elektrische apparaten die in de badkamer worden gebruikt, geschikt zijn voor natte omgevingen. Denk hier bijvoorbeeld aan producten zoals haardrogers en scheerapparaten. Overweeg de installatie van een aardlekschakelaar die de stroom uitschakelt zodra er een lek wordt gedetecteerd. Die aardlekschakelaar is tevens verplicht om in de groepenkast te hebben. Dat is namelijk al verplicht sinds 1975.
Veiligheid voor kinderen en ouderen
Kinderen en ouderen hebben vaak extra specifieke voorzieningen nodig in de badkamer. Die voorzieningen maken hun leven veiliger en fijner. Hieronder staan een tweetal oplossingen uitgewerkt
Specifieke aanpassingen voor ouderen
Ouderen hebben vaak extra voorzieningen nodig voor veiligheid en comfort in de badkamer. Denk aan een verhoogd toilet met armleuningen, een inloopdouche zonder drempel en thermostatische kranen die makkelijk te bedienen zijn. Deze aanpassingen helpen niet alleen bij het voorkomen van ongelukken. Ze verbeteren ook de zelfstandigheid van ouderen in de badkamer.
Kindvriendelijke voorzieningen
Kinderen zijn nieuwsgierig en beweeglijk. Dat brengt extra uitdagingen met zich mee in verband met badkamerveiligheid. Installeer kindersloten op kastjes waarin schoonmaakmiddelen en medicijnen worden bewaard. Zorg voor een krukje zodat kinderen gemakkelijk bij de wastafel kunnen en overweeg een zachte sluiting op het toiletdeksel. Dat laatste om te voorkomen dat vingers bekneld raken.
Nu weet je hoe je je badkamer veilig kan maken voor een dagelijks gebruik met een kleinere kans op ongelukken. Denk dus goed na over hoe jouw badkamer nu is en of je daar iets aan wilt veranderen.