Hulpmiddelen voor dagelijks gebruik bij het lezen

Lezen is een activiteit die al sinds generaties lang belangrijk is en als echte vorm van ontspanning dient. Daarnaast is lezen niet enkel voor ontspanning, want in het dagelijks leven ben je onbewust de hele dag dingen aan het lezen. Of het nu gaat om de krant, een informatiebord of een folder. Het is eigenlijk iets wat je automatisch doet, al geldt dat helaas niet voor iedereen. Voor mensen met een visuele beperking kan lezen een grote uitdaging zijn en dat is natuurlijk erg vervelend. Daarom geven we in deze blog vier tips met hulpmiddelen om goed te kunnen lezen.

Leeshulpmiddelen die vergroten

Een eerste hulpmiddel, dat wellicht wat voor de hand liggend is, zijn vergrotende hulpmiddelen. Het grootste probleem bij mensen is vaak dat de letters van de tekst die ze willen lezen te klein zijn om de woorden te kunnen zien. Daarom is het handig om leeshulpmiddelen aan te schaffen waarmee je kan vergroten. Hierbij kan gedacht worden aan loepen of vergrootglazen. Deze zijn er speciaal om de tekst te vergroten en het dus beter te kunnen lezen. Er zijn kleine loepen die zo in je tas kunnen, of juist grotere versies. Ook heb je tegenwoordig voor je computer speciale desktop vergrootglazen. Deze zet je op de laptop en je kan instellen hoeveel groter je de tekst wil.

Speciale voorleesapparaten of vergelijkbare software

Een ander hulpmiddel om te lezen is om een speciaal voorleesapparaat aan te schaffen. Dit is een apparaatje dat je bijvoorbeeld over een krant of tijdschrift legt en die de desbetreffende tekst voorleest. Je schuift deze als het ware mee met de tekst, alsof je leest. Het apparaat leest de tekst voor terwijl je er overheen schuift. Een andere oplossing is om  speciale software te downloaden om voor te lezen. Hierbij kun je denken aan je telefoon of tablet. Deze kan dan ook over de tekst gaan als een scanner en het voor je voorlezen. Ook kun je online teksten laten voorlezen op je apparaat.

Gebruik een e-reader

Een ander goed idee is om een apparaat aan te schaffen waar je op kan lezen. Hierbij kun je denken aan een e-reader. Een e-reader is een klein boekformaat-apparaat waar je talloze boeken en artikelen op kan downloaden. Het handige hiervan is dat je bij elk boek de grootte van het lettertype kan aanpassen. Hierdoor hoef je geen vergrootglas of bril te gebruiken, en kun je gewoon dezelfde tekst in het groot lezen. Ook handig aan een e-reader is dat je het licht kan veranderen. Zo kun je in de avond warmer licht aanzetten, zodat het geen pijn doet aan je ogen en niet slecht voor je is. Kijk bij de aanschaf van een hulpmiddel voor het lezen goed naar je eigen behoeften en laat je eventueel adviseren bij een opticien voor de beste keuze.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general