Incontinentie materiaal

Incontinentie materiaal kopen is een noodzakelijk kwaad, wij van Tomzorg willen u zo snel en discreet mogelijk helpen. Incontinentie komt voor bij mannen, vrouwen en kinderen, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland leiden aan een vorm van incontinentie. Meestal leiden vrouwen meer aan incontinentie dan mannen, het is zelfs zo dat 25% van de volwassen vrouwen leidt aan een vorm van incontinentie. Bij vrouwen van 65+ heeft zelfs 14% dagelijks last van ongewenst urineverlies en dat is wat incontinentie is. Dit kan optreden bij inspanning (stress-incontinentie) en/of bij aandrang (urge-incontinentie), het kan gaan om grote of kleine hoeveelheden. Oorzaken kunnen natuurlijk van aard zijn maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een ziekte of een chirurgische ingreep. Neem in het geval van incontinentie altijd contact op het uw huisarts.

Ook als u zelf vindt, dat het allemaal wel meevalt. Hoe eerder u bij de dokter aanklopt, hoe groter de kans dat er nog iets aan te doen is. Laat u het op zijn beloop, dan kunt u dat stadium voorbij zijn, bovendien kan achter incontinentie kan een aandoening schuilgaan die riskant kan worden als er niets aan gebeurt.

Hoe kies je het juiste incontinentie materiaal?

De absorberende materialen van de drie systemen bieden uitstekende bescherming bij incontinentie. Het is wel belangrijk dat er een product in de juiste maat wordt gekozen en dat het absorptievermogen is afgestemd op de persoonlijke behoefte. Ook moeten de absorberende materialen worden geactiveerd voor gebruik.

  • Stap 1; Bepaal eerst de mate van incontinentie. Afhankelijk van de mate van incontinentie, de frequentie van het ongecontroleerd urineverlies kan er gekozen worden voor een incontinentie- product met een voor u juiste absorptiecapaciteit. De absorptiecapaciteit wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid super absorberend poeder
  • Stap 2; Kies het soort absorberende product dat u wilt gaan gebruiken. De keuze is hier op basis van de mate van incontinentie in combinatie met type incontinentie product. (ook wel incontinentie systeem genoemd) . Er zijn situaties waar 2 (of meer) mogelijke type incontinentieprodukten (systemen), kunnen voldoen. Hier is het de beste keuze om beide uit te proberen en de voor u specifiek prettigste oplossing te kiezen.
  • Stap 3; Bepaal de juiste maat (size) van een absorberend product, zodat het optimaal aansluit op het lichaam. Vaak wordt voor de zekerheid een te groot product gekozen, maar dit vergroot sterk het risico van lekken. Meet precies uw omvang op en kies hier ook het product wat het dichtst bij deze maat komt. Bij elk product staat een maat aanduiding s/m/l etc maar vaak ook in aangegeven in cm. 

Tomzorg heeft gekozen voor iD incontinentie artikelen.

iD wordt geproduceerd door Ontex, een van Europa’s toonaangevende fabrikanten en verdelers van hygiënematerialen bestemd voor eenmalig gebruik. iD vloeit daarbij niet alleen voort uit de lange ervaring van de onderneming in de sector, maar ook uit diverse consumentenonderzoeken en complexe laboratoriumtests. Duurzame fabricagetechnologieën, aangevuld met strikte testprocessen zorgen ervoor dat onze materialen volgens de strengste normen worden vervaardigd. Wereldwijd gebruiken trouwens al meer dan 2,5 miljoen mensen iD-incontinentie-materialen, vertrouwend op de expertise van Ontex om de impact van hun blaaszwakte op hun dagelijks leven te verminderen. Een van de fijne voordelen van iD incontinentie artikelen is dat zij, meer dan de concurenten zoals Tena, absorbsie niveau’s hebben waardoor u een product kunt uitzoeken dat echt bij u past.

Waar moet u op letten voor de juiste incontinentie oplossing?

Alleen urine verlies of ook stoelgang

Mensen die last hebben van incontinentie kunnen tegenwoordig gebruik maken van een breed assortiment absorberende incontinentiematerialen met een verschillende absorptiecapaciteit. De materialen zijn zodanig ontwikkeld dat zij voor een optimale opvangcapaciteit, zekerheid en huidbescherming zorgen en een maximaal draagcomfort bieden. Bovendien kunnen de materialen aan de individuele behoeften worden aangepast.

Om de client ook daadwerkelijk een zeker gevoel te geven, moet allereerst de absorptiecapaciteit van het product op de betreffende incontinentievorm en de ernst van de incontinentie worden aangepast. Er dient vastgesteld te worden om hoeveel onvrijwillig urineverlies het in een bepaalde periode gaat. Daarnaast is het van belang om vast te stellen op welke wijze het urineverlies plaatsvindt, bijvoorbeeld druppelsgewijs of in één grote straal.
Daarnaast spelen ook de persoonlijke levensomstandigheden van incontinente mensen een grote rol bij de keuze van de hygiënematerialen:

  • Is de patiënt nog energiek en mobiel en in staat om het product zelf aan te brengen?
  • Is er sprake van lichamelijke beperkingen die een zelfstandig gebruik van het product onmogelijk maken waardoor de patiënt op dat vlak verzorging nodig heeft?
  • Kan hij vanwege een dementie-aandoening zijn eigen incontinentie niet meer begrijpen?
  • Is de betreffende persoon bedlegerig, zijn er huidproblemen en is er ook sprake van een ontlastingsincontinentie?

Welke incontinentiesystemen zijn er?

Afhankelijk van de persoonlijke behoefte en voorkeur kan er gekozen worden tussen drie systemen:

  1. open systeem – anatomisch gevormd inlegverband dat de heupen vrij laat
  2. half open systeem – incontinentieslips met elastische heupband
  3. gesloten systeem – incontinentieslips die de heupen bedekken en incontinentie pants (broekjes)
  • Mobiele mensen, bij wie gedeeltelijk de controle over het plassen verloren is gegaan, is het anatomisch gevormd inlegverband heel geschikt. Het kan worden bevestigd met fixatieslips. Ook geschikt zijn de incontinentieslips met elastische heupbanden, is het half open systeem. Dan zijn er nog de pants, wegwerpbroekjes die op gewoon ondergoed lijken en tevens zeer gemakkelijk in gebruik zijn.
  • Mensen met beperkte mobiliteit en bedlegerige mensen is het gesloten systeem heel geschikt. Het biedt optimale bescherming bij matige en zware incontinentie. De absorberende materialen van de drie systemen bieden uitstekende bescherming bij incontinentie. Het is wel belangrijk dat er een product in de juiste maat wordt gekozen en dat het absorptievermogen is afgestemd op de persoonlijke behoefte. Ook moeten de absorberende materialen worden geactiveerd voor gebruik.

Zijn er verschillende absorberende producten specifiek voor vrouwen en mannen?

Voor lichte incontinentie zijn er absorberende producten beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor vrouwen en voor mannen, gebaseerd op de anatomische verschillen. Incontinentieverband voor licht tot matige incontinentie is er speciaal voor vrouwen en speciaal voor mannen. Voor dames moet de absorptiecapaciteit lager in het verband zitten en bij mannen zit de absorberende capaciteit meer naar boven. Alle absorberende producten voor matige en zware incontinentie, zijn uniseks en dus geschikt voor vrouwen en mannen.

Wat is het verschil tussen incontinentieverband en maandverband?

Sommige vrouwen met lichte incontinentie gebruiken maandverband om zich te beschermen, maar maandverband biedt geen effectieve bescherming bij incontinentie. Incontinentieverband en maandverband zien er ongeveer hetzelfde uit, echter de samenstelling en werking verschillen en zijn afgestemd op de specifieke toepassing.

Waarom kiezen voor ademende materialen?

De huid heeft voortdurend toevoer van lucht nodig om te kunnen ademen en zodoende in goede conditie te blijven. Wanneer de buitenlaag van een incontinentieproduct alleen uit een laag vochtwerende folie bestaat, dan wordt de luchtcirculatie geblokkeerd, waardoor de huid gaat transpireren. Bij langdurig gebruik van producten met folie kan de huid beschadigen en daardoor kwetsbaarder worden voor doorligwonden.

Ademende materialen minimaliseren de kans op huidirritaties en doorligwonden

Dit ademende materiaal bij incontinentiematerialen heeft dezelfde vochtwerende eigenschappen als folie, maar is tevens voorzien van microporiën. De diameter van de microporiën is te klein om vocht door te laten, maar groot genoeg om lucht te laten passeren. Hierdoor wordt de luchtcirculatie niet belemmerd en kan de huid vrij ademen.

Het gebruik van een ademende buitenlaag zonder folie heeft geen nadelig effect op het absorptievermogen en de snelheid van de vochtopname, maar verhoogt wel het draagcomfort. Ademende incontinentiematerialen ritselen niet, zijn daarom discreet in gebruik en voelen zacht aan. Het non-woven materiaal dat de heupen bedekt bij incontinentieslips en pants is ook luchtdoorlatend.

Absorberen dikkere incontinentie materialen meer vocht?

Het idee dat dikkere incontinentiematerialen altijd een hoger absorptievermogen hebben dan dunnere materialen is niet juist. De absorptiekern van dunne incontinentiematerialen is samengeperst, om het draagcomfort te verhogen en is discreter in gebruik. Minstens zo belangrijk is het feit dat een samengeperste kern zorgt voor een betere verspreiding van het vocht over de kern.

Waardoor wordt het absorptievermogen bepaald?

de hoeveelheid cellulose in de absorptiekern en de hoeveelheid superabsorber. Super absorber bindt vocht tot gel en neutraliseert urinegeur.  Ook de plaats van super absorber in het product kan bepalend zijn. In licht inco verband zit de super absorber  “lager” geplaatst en voor heren hoger.

Zonder superabsorber zou het vocht direct uit de kern geperst worden, zelfs bij lichte druk. Kortom, de combinatie van cellulose en de juiste hoeveelheid superabsorber bepalen het absorptievermogen van een incontinentieproduct. Het absorptievermogen hangt niet in de eerste plaats af van de dikte van de kern.

Welke materialen gebruiken bij fecale incontinentie?

Soms heeft iemand naast urine-incontinentie ook last van fecale incontinentie. Het absorberende product dat voor urineverlies wordt gebruikt raakt dan bevuild door ontlasting. Hierdoor kan het volledige absorptievermogen van het absorberende product niet worden benut. Er moet vaker worden verschoond, waardoor de kosten toenemen. Om dit te vermijden kunnen extra inleggers in het incontinentieproduct worden gebruikt. Na het bevuilen kan de inlegger worden verwijderd en het incontinentieproduct hoeft niet te worden vervangen.

Wat doet Incontinentie materiaal meer dan alleen absorberen?

  • Incontinentie materiaal moet natuurlijk als eerste eis goed absorberen, die hoeveelheid absorberen die voor u noodzakelijk is.
  • Echter incontinentie materiaal neutraliseert ook geuren, niet prettig voor u en de omgeving als er toch niet prettige geuren te bemerken zijn.
  • Verder is de pasvorm erg belangrijk, zodat het product niet lekt in gebruik. Dus  ofwel goede pasvorm voor  een actieve gebruiker maar ook goede pasvorm bij personen die in bed liggen.
  • Het gevoel moet ook prettig zijn, dus het materiaal voelt aan als zacht katoen.
  • De buitenkant is van een luchtdoorlatende folie die echter geen vocht doorlaat. Dus koel in het dragen zonder dat er vocht uit komt.
  • De incontinentiematerialen moeten ook dermatologisch getest zijn, en tevens ook latex-vrij zijn.  Erg belangrijk want het product zit altijd tegen de huid in een vochtige warme omgeving.
  • Drink voldoende; om je blaas in goede conditie te houden is voldoende drinken een must. 1,5 tot 2 liter per dag. Te weinig vocht maakt de urine geconcentreerder en kan de blaas irriteren en actiever maken. Ook tijdstip van drinken is belangrijk. Sóchtends de meeste vocht inname en sávonds beperken.
  • Drank om te vermijden; matig het gebruik van koffie, thee en alcoholische dranken. Al deze dranken hebben een vochtafdrijvende werking . Ook koolzuurhoudende dranken beter te vermijden, deze hebben na een operatie of bijvoorbeeld een darmstoma een prikkelende werking.
  • Eet gezond; houd je aan een gevarieerde en evenwichtige voeding. Dat betekent; vetarm en vezelrijke voeding, en minstens 5 porties fruit of groente per dag.
  • Vermijd; te veel suikers, snacks en snoep.  Hiervoor beter fruit of noten om de trek te stillen. Veel eten voor het slapen gaan is eveneens af te raden.
  • Stop met Roken; vergroot de kans op prostaat en blaas-kanker, en bijgevolg op incontinentie. Stoppen is sterk aan te raden.
  • Vermijd stress; vermijd te veel stress zodat het niet je gezondheid beinvloed. Dit betekent geregeld tijd nemen om tot rust te komen, en dit helpt ok je incontinentie beter onder controle te houden.
  • Beweeg; zorg voldoende beweging. Door iedere dag 30 min te wandelen, zwemmen, joga e.d. houd je je lichaam in goede conditie. En.. drink genoeg tijdens je inspanning.
  • Slaap met regelmaat; slaap bevordert de werking van het spijsverteringskanaal  en zorgt voor een optimale ontlasting.
  • Bekken-bodemspier-training; Er zijn veel bekken-bodemspier trainingen te vinden op internet of ook bij u in de buurt.  Training van de bekkenbodespier is een zeer belangrijk onderdeel van het proberen te beheersen en verminderen van de incontinentie.Trainingen zijn verschillend voor heren en voor dames. Vraag ernaar bij je huisarts, deze kan je perfect verwijzen naar een specialist.

Met een gezonde levensstijl kunt u incontinentie voorkomen of om de gevolgen zo klein mogelijk te maken.

De aanpak van incontinentie

De aanpak van incontinentie hangt af van de oorzaak, de verdere gezondheidstoestand van de persoon in kwestie en van diens leefsituatie. De aanpak kan variëren van aanpassen van leefgewoonten en/of het doen van oefeningen tot medicijnen of een operatie. Verschonen of verschoond moeten worden is voor niemand prettig daarom is het streven altijd iemand (weer) continent te krijgen. Incontinentiemateriaal neemt de oorzaak niet weg, het wordt alleen ingezet wanneer incontinentie onvermijdelijk blijkt.

Hoe werkt de blaas

Na het eten en drinken filtreren de nieren het bloed om water en afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen in de vorm van urine.

  • De urine loopt via de urineleiders naar de baas
  • Normaal gezien voelt u de drang om te gaan plassen wanner de blaas gevuld met 150-200 ml urine. Op dat moment geven de hersenen aan de blaas het signaal om samen te trekken en de urine naar buiten te duwen.
  • Door het ontspannen van de bekkenbodem-en sluitspieren kan de blaas geledigd worden en verlaat de urine het lichaam via de urinebuis.

Incontinentie is minder controle over de sluitspier

Vrouw of man, incontinentie draait meestal om een probleem met de controle van het urinewegstelsel. De sluitspier functioneert niet goed meer (fysiek probleem) of het signaal van aandrang tot plassen komt niet door vanuit de hersenen (neurologisch probleem). Gevolg is urineverlies en een gevoel dat je zelfs in de eenvoudigste dagelijkse activiteiten beperkt wordt.

Wandelen, sporten, en werken, het gaat allemaal wat moeilijker, gelukkig kan je er zelf veel aan doen. Een gezond leef en voedingspatroon maar ook zelfmedicatie kunnen een groot deel van het incontinentie probleem voorkomen of zelfs voor een groot deel van mensen die aan incontinentie leiden oplossen.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general