Kardia Mobile: de mobiele oplossing om zelf een hartritmefilmpje te maken.
Wellicht heeft u ze ooit ergens wel gezien; de Kardia Mobile. Wat is dit nou precies voor een apparaat? Op deze pagina leggen wij u alles uit: wat is het? Wat doet het? Hoe werkt het? En voor wie is het handig? Na het lezen weet u dus precies waarom dit een fantastisch apparaat is.
In dit artikel
- 1 Wat is de Kardia Mobile?
- 2 Waarom heb ik een Kardia Mobile nodig?
- 3 Hoe werkt de Kardia Mobile?
- 4 Verschil tussen de Kardia Mobile 1L en 6L
- 5 Welke ritmestoornissen kunt u detecteren?
- 6 KardiaCare plan
- 7 Kies voor de Kardia Mobile of 6-kanaals versie
- 8 Zelf een Kardia Mobile kopen?
- 9 De samenwerking tussen AliveCor en Omron: Omron Complete
Wat is de Kardia Mobile?
De Kardia Mobile is een innovatie van de Amerikaanse fabrikant AliveCor. AliveCor is een healthtech-bedrijf uit Amerika. Een bekende investeerder in AliveCor is het grote Omron Healthcare. Omron kent u wellicht als fabrikant van bloeddrukmeters. AliveCor bracht de Kardia Mobile als eerste product op de markt. De Kardia Mobile is een mobiele 1-kanaals medische graad ECG-apparaat. Met dit apparaat kunt u zelf(!) een hartritmefilmpje maken op uw smartphone of tablet. Gaandeweg de jaren is daar ook nog de Kardia Mobile 6L (6 kanalen) bijgekomen. En in de nabije toekomst wordt ook de KardiaCard gelanceerd.
Waarom heb ik een Kardia Mobile nodig?
Een Kardia Mobile koopt u meestal niet omdat u het een leuke gadget vindt. De mensen die dit kopen hebben een hart-gerelateerd probleem. Dit apparaat brengt nauwkeurig het hartritme in kaart welke u op dat moment opneemt met het apparaat. Vaak is het zo dat mensen die kampen met hartritmestoornissen op het moment dat ze in het ziekenhuis zijn, dit daar niet geconstateerd wordt. U gaat dus onverrichter zake weer huiswaarts. Dit heen-en-weer traject kan zich dan mogelijk meerdere keren herhalen of, vervelender nog, de hartritmestoornis wordt steeds niet “opgepakt”. Dat kan met een Kardia Mobile een stuk makkelijker worden. U kunt namelijk zelf, op het moment dat u wat voelt, een hartfilmpje maken. Dit filmpje (=PDF) kunt u vervolgens laten zien aan een behandelend arts. Hij of zij kan hiermee verdere conclusies trekken en-/of onderzoeken in gang zetten.
Hoe werkt de Kardia Mobile?

De Kardia Mobile wordt in het Engels ook wel ‘smallest personal ecg’ genoemd. De Kardia is dus gemaakt voor persoonlijk gebruik en is daardoor gemakkelijk te hanteren voor en door iedere gebruiker. Technische of medische kennis is dus niet benodigd. Het enige dat u nodig hebt is een geschikte smartphone (of tablet). U downloadt de app en volgt de instructies voor het aanmaken van een account. Iedere gebruiker heeft zijn of haar eigen account. Wanneer de Kardia Mobile dus gedeeld wordt met een partner is het raadzaam om allebei een eigen account aan te maken. Er bestaat echter wel de mogelijkheid om een meting te classificeren als ‘gast-meting’. Als iemand anders dus een meting zou doen naast de hoofdgebruiker kan je die markeren als ”gast”.
Een ECG opname maken
Wanneer u een account in de app heeft aangemaakt zijn de stappen voor het maken van een ECG heel simpel. Of u nu de Kardia Mobile met 1 kanaal heeft of de Kardia Mobile 6L; de werking is in de basis hetzelfde. De volgende stappen dient u te ondernemen:
- Download de gratis Kardia app
- Maak een account aan
- Klik in de app op ”uw EKG registreren”
- Plaats uw vingertoppen op de elektroden
- Wacht 30 seconde tot de opname klaar is
- De uitslag komt op het scherm en wordt opgeslagen in de app om terug te kijken
De opgeslagen meting kunt u ook delen als PDF om vervolgens door te sturen naar bijvoorbeeld uw arts.
Voorbeeld rapport van de meting
Wilt u weten hoe het rapport van het hartfilmpje eruit komt te zien? Bekijk dan onderstaande voorbeeldrapporten. Dit zijn respectievelijk een opname met de Kardia Mobile en de Kardia Mobile 6L.
Een opname maken met de Kardia Mobile 6L
Een 6-kanaals opnamen werkt iets anders dan een 1-kanaals opname. Bij een 1-kanaals meting plaatst u uw vingertoppen op de daarvoor bestemde elektroden. Wanneer u de meting over 6-kanalen wilt uitvoeren bevindt zich op de achterkant van de 6L ook nog een derde elektrode. De bedoeling is dat deze elektrode gelijktijdig contact maakt met de knie, of eventueel aan uw enkel. Vervolgens doet de Kardia de meting over 6 kanalen. Of je de enkel of knie kiest maakt niet uit. Maar uit praktische overwegingen (geen kleding hoeven uitdoen) is de meting via de enkel wat makkelijker en sneller uitvoerbaar.
Verschil tussen de Kardia Mobile 1L en 6L

De twee Kardia Mobile modellen zijn allebei bedoeld om een hartritme te meten en om eventuele onregelmatigheden daarvan in kaart te brengen. Het verschil tussen de 1-kanaals en 6-kanaals is over hoeveel afleidingen dat gebeurt. Wanneer we het simpel houden: met een 6-kanaals krijgt u meer hartdata (= inzichten) dan met de 1-kanaals. Met data bedoelen we dat er meer soorten ritmestoornissen zijn waar te nemen. Met de 6L kunt u ook een meting maken over 1-kanaal. De 6L is iets duurder, maar daar krijgt u dus ook een apparaat met een dubbele functie voor terug.
Plus- en minpunten Kardia Mobile 1L
Plus- en minpunten Kardia Mobile 6L
Welke ritmestoornissen kunt u detecteren?
De Kardia Mobile kan diverse ritmestoornissen detecteren. Welk model u heeft maakt voor de te detecteren ritmestoornissen niet uit. De ritmestoornissen die via de app te detecteren zijn:
- AFIB (atriumfibrilleren / boezemfibrilleren)
- Bradycardia
- Tachycardia
- Sinusritme met voortijdige ventriculaire contracties (PVCs) (*)
- Sinusritme met brede QRS(*)
- Sinusritme met supraventriculaire ectopie (SVE)(*)
* deze drie ritmestoornissen zijn onderdeel van het KardiaCare plan. Om deze beoordelingen te krijgen moet u dus een betaald abonnement hebben.
KardiaCare plan
Als Kardia Mobile gebruiker is het ook mogelijk om een abonnement af te sluiten voor KardiaCare. KardiaCare is het ”premium” plan van AliveCor. Het premium plan kost €9,99 per maand. Wanneer u dit plan heeft biedt de app een paar extra functionaliteiten ten opzichten van het gratis gebruik. De belangrijkste verschillen zijn:
- Mogelijkheid voor meerdere ritmebeoordelingen (Sinusritme PVCs, brede QES, Sinusritme SVE)
- Gratis ECG beoordeling iedere 90 dagen door een cardioloog(*)
- Automatisch ECG’s delen met bijv. een kind / zorgverlener
* In de gratis omgeving kunt u tegen betaling (€11,90) een beoordeling van een Nederlandse arts aanvragen. Wanneer u zelf afspraken met uw arts maakt kunt u uiteraard de opname als PDF delen met hem of haar.
Het is belangrijk om te weten dat wanneer u geen abonnement heeft de ruwe data (het filmpje) niet anders is dan wanneer u wel een abonnement heeft. Een getraind iemand kan altijd zien wat er gebeurt. Als voorbeeld: wanneer er bijvoorbeeld Sinusritme met brede QRS wordt waargenomen en u bent ”gratis” gebruiker dan zult u waarschijnlijk krijgen: ”niet geclassificeerd”. Uw arts kan dit echter wel classificeren en lezen. De app doet het alleen niet voor u. Dat is het verschil.
Kies voor de Kardia Mobile of 6-kanaals versie
Zoals duidelijk geworden is zijn er twee verschillende modellen van de Kardia Mobile. Het is niet zo dat de 6L kwalitatief beter is dan de normale Kardia Mobile. De 6L kan meer meten (en daardoor meer soorten ritmestoornissen opsporen). Wat iemand kiest is persoonlijk. De 6L is duurder en kan ook als 1 kanaals versie gebruikt worden dus in dat op zicht de betere en completere keuze. Het is echter niet zo dat de kwaliteit van de normale Kardia Mobile minder is. Wanneer u het prijsverschil geen probleem vindt is de Kardia Mobile 6L de betere keuze.
Zelf een Kardia Mobile kopen?
Onderstaand hebben we twee aanbiedingen voor u geselecteerd voor respectievelijk de Kardia Mobile 1L en 6L.
De samenwerking tussen AliveCor en Omron: Omron Complete

Zoals eerder aangehaald is een belangrijke partner van AliveCor het grote Omron Healthcare. Omron is een van de grootste fabrikanten van bloeddrukmeters in de wereld. De samenwerking met Omron heeft geresulteerd in een 2-in-1 apparaat. De Omron Complete. Dit is een bloeddrukmeter en ECG meter in 1 apparaat. het is dus mogelijk om zowel de bloeddruk als hartritmefilmpjes te maken met de Complete waarbij de ECG techniek van AliveCor is. Het betreft hier dan de 1 kanaals Kardia Mobile die dus geïntegreerd is in de Omron Complete.
- Bloeddrukmeten en ECG in 1 apparaat
- Betrouwbaar: Omron + Alivecor
- Simpel te bedienen
Minpunten:
- Veel groter dan de losse Kardia Mobile
- Duur(der)
- Functies van bloeddrukmeten zijn vrij basis
