Een laag testosteron is iets wat veel mannen tijdens hun leven krijgen. In de meeste gevallen gebeurt dit vanaf het 40e levensjaar. Dit is normaal en hoort bij het proces van veroudering. Een laag testosteron kan echter ook al op jongere leeftijd voorkomen. De oorzaak hiervan is niet altijd te achterhalen.
Heb je zelf te maken met een laag testosteron of twijfel je hier soms over? Dan heb je het goede artikel gevonden. Op de komende pagina’s lees je namelijk alles over deze kwaal. Je ontdekt hoe het komt, wat de lichamelijke gevolgen zijn en hoe producten zoals Testolan en TestoPrime de klachten flink kunnen verminderen.
In dit artikel
- 1 De oorzaken van laag testosteron
- 2 De lichamelijke klachten van (te) laag testosteron
- 3 Moet ik naar de dokter? Bijvoorbeeld om testosteron verhogende middelen te krijgen?
- 4 Testosteron verhogend: dit kun je doen
- 5 Waarom moet ik een testosteron booster gebruiken?
- 6 Je testosterongehalte op een natuurlijke manier verhogen
- 7 Let op met het gebruik van dubieuze producten
- 8 Conclusie: testosteron verhogende supplementen gaan je helpen
De oorzaken van laag testosteron
Over mannen wordt weleens gekscherend gezegd dat vrijwel alles testosteron verhogend werkt. De praktijk is anders, omdat mannen vanaf hun 40e te maken kunnen krijgen met een lager testosterongehalte. Dat is helemaal niet gek, maar het wil niet zeggen dat het leuk is. Daar komen we zo dadelijk op terug.
Eerst kijken we nog even naar een laag testosteron op jongere leeftijd. Hoe dit komt, is niet altijd duidelijk. Het kan komen door een aangeboren ziekte, zoals Klinefelter. Dit is een chromosale afwijking. Problemen met de testikels, zoals niet ingedaalde zaadballen of een verwijderde zaadbal, zijn andere mogelijke oorzaken. Maar soms is het gewoon niet duidelijk, wat het voor de patiënt alleen maar lastiger maakt.
De lichamelijke klachten van (te) laag testosteron
Schrik niet als je de lijst met mogelijke klachten als gevolg van een te laag testosteron ziet. Het is helemaal niet gezegd dat je daadwerkelijk al deze klachten krijgt. Wel is het goed om dit in je achterhoofd te houden. Het een heeft namelijk met het ander te maken. We zetten hieronder de mogelijke lichamelijke klachten op een rij.
Erectieproblemen en minder zin in seks
Voor veel mannen is dit de meest vervelende klacht. Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma, ontwikkeling van de penis en zaadballen en is nodig om zin in seks te krijgen. Normaal gesproken is daar bij mannen weinig voor nodig, maar met een testosterontekort is het een ander verhaal. Het gevolg is dat je moeite kunt hebben om een erectie te krijgen en de lust minder wordt. Als man kan je hier onzeker van worden. Niet alleen voor jezelf, maar ook richting je partner.
Minder spierkracht
Testosteron is ook nodig bij de ontwikkeling van spiermassa. Een laag testosteron zorgt dus voor verlies aan spierkracht. Ook voel je je vermoeider en minder vitaal.
Gemoedstoestand
Voor je gemoedstoestand is een lager testosterongehalte ook niet al te best. Dat zit hem deels in het minder zin hebben in seks en de erectieproblemen. Veel mannen worden daar somber en onzeker van. Het is dan ook goed om over je problemen te praten, anders loop je het risico in een depressie te belanden.
Moet ik naar de dokter? Bijvoorbeeld om testosteron verhogende middelen te krijgen?
Dat is een goede vraag. Als je zekerheid wilt hebben over een laag testosterongehalte kun je een afspraak met je huisarts maken. Door middel van bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek wordt vastgesteld of je testosteron inderdaad te laag is. Het bloedprikken moet in de ochtend, tussen 8 en 10 uur, op de nuchtere maag. Enkele dagen later krijg je de uitslag.
Nu kun je je door je huisarts of de behandelend arts in het ziekenhuis laten behandelen. Onze ervaring is alleen dat dit niet zo snel wordt gedaan. Geregeld krijg je te horen dat je ‘er maar mee moet leren leven’. Wat ons betreft is dat geen oplossing.
Stel dat je wel behandeld wordt in het ziekenhuis of door je huisarts, dan moet je dagelijks een gel smeren. Dit doe je op je bovenarmen, rond je navel en aan de binnenkant van je bovenbenen. Werkt dit? Laten we het zo zeggen: er zijn ook andere manieren om je testosteron te verhogen.
Testosteron verhogend: dit kun je doen
Een lager testosterongehalte is niet levensbedreigend. In die zin zou je zeggen dat het niet nodig is om het tij te keren. De meeste mannen weten echter wel beter. Door supplementen te gebruiken die het testosterongehalte verhogen, wordt het leven een stuk leuker. Ga maar na, je krijgt meer zin in seks, voelt je fitter en sterker. Een direct gevolg daarvan is dat je beter in je vel zit, beter gaat slapen en gelukkiger wordt. Een win-winsituatie.
Optie 1: TestoPrime
Een van de meest populaire producten om je testosterongehalte te verhogen is TestoPrime. Dit is een volledig natuurlijke testosteron booster. Onder meer het van nature voorkomende aminozuur D-asparagine zit in dit supplement. D-asparagine ondersteunt de productie van het luteïniserend hormoon en helpt je testosteronspiegel gezond te houden. Andere ingrediënten zijn panax ginseng, ashwagandha en fenegriek.
Ben je een fanatieke sporter? Dan gaat TestoPrime veel goeds voor je betekenen. De eiwitsynthese wordt namelijk ondersteund. Dit zorgt ervoor dat ongewenst vet wordt verband.
Voor het beste resultaat neem je elke ochtend voor het ontbijt vier capsules. Dan kom je de dag moeiteloos door. TestoPrime is vooral bedoeld om je fitter en sterker te maken, en om je zelfvertrouwen een boost te geven.
Bestel de TestoPrime bij deze vertrouwde webshop(s):
Optie 2: Testolan
Een ander supplement dat veel wordt verkocht is Testolan. Dit product heeft drie belangrijke voordelen. Je krijgt er meer energie en goed gevormde spieren van, je kunt langer en intensiever trainen en je libido wordt verhoogd.
Testolan beschermt je daarnaast tegen veroudering en ziektes. De lijst met natuurlijke ingrediënten is lang. Je vindt er onder andere fenegriek, ashwagandha en macawortel in terug. Aan Testolan zijn ook diverse belangrijke vitamines en mineralen toegevoegd, zoals vitamine E en magnesium.
Na enkele dagen merk je de eerste resultaten al. Dit zie (of voel) je vooral op het gebied van je libido. Je spiergroei volgt na twee of drie weken.
Van Testolan neem je iedere dag vier capsules in. Je verdeelt dit over twee innames. Het advies is om de capsules tijdens de maaltijd in te nemen, met voldoende water. In een verpakking zitten 120 capsules.
Bestel de Testolan bij deze vertrouwde webshop(s):
Waarom moet ik een testosteron booster gebruiken?
Niks moet, laat dat voorop staan. En het is ook niet zo dat een te laag testosteron levensbedreigend is. Dat wil niet zeggen dat het een pretje is. Eerder in dit artikel heb je al kunnen lezen wat de gevolgen van een testosterontekort kunnen zijn. Een verminderd libido, een lamlendig gevoel en depressieve gedachten, daar word je niet vrolijk van.
De meest voorname reden om een testosteron booster te gebruiken, is omdat je plezier in het leven erdoor toeneemt. Geen enkele man vindt het fijn om een verminderde sexdrive te hebben. Ook het niet fit en minder sterk voelen, is niet fijn en slecht voor het zelfvertrouwen.
Dankzij de juiste boosters wordt je testosterongehalte op een natuurlijke manier verhoogd. Het gebruik is dus volledig veilig.
Heeft testosteron bijwerkingen?
Dit is een terechte vraag om te stellen, omdat de boosters je hormoonhuishouding veranderen. Dit kan met bijwerkingen gepaard gaan. Nu moet je daar niet van schrikken. Bij vrijwel elk medicijn is de lijst met bijwerkingen lang. Dat is bij een testosteron booster niet anders. Toch is het belangrijk dat je weet wat de mogelijke bijwerkingen zijn.
Een van de mogelijke effecten van het gebruik van een testosteron booster is een vettere huid. Dit heeft als gevolg dat je op je gezicht en rug last kunt krijgen van acne. Een hogere bloeddruk en maag- en darmklachten komen ook weleens voor.
Stemmingswisselingen staan ook op het lijstje met bijwerkingen. Dit houdt in dat je je prikkelbaar kunt voelen en wat agressiever richting je omgeving wordt. Dit is dus niks om van te schrikken, omdat de kans dat je geen bijwerkingen hebt vele malen groter is.
Je testosterongehalte op een natuurlijke manier verhogen
Is het ook mogelijk om je testosterongehalte op een natuurlijke manier te verhogen? Ja en nee. Op de ‘nee’ komen we dadelijk terug, laten we eerst eens kijken naar wat je zelf kunt doen. Eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer: gezond leven.
Dat betekent dat je regelmatig moet sporten of bewegen. Drie keer per week is prima. En probeer op de dagen dat je niet sport een lange lunchwandeling te maken. Met een half uur per dag ben je lekker bezig. Bij gezond leven hoort ook de voeding. Eigenlijk is het heel simpel, volg de Schijf van Vijf en je bent al een heel eind. Dankzij de juiste voeding krijg je ook al een deel van de belangrijkste vitamines en mineralen binnen.
De andere punten zijn wat lastiger. Stress is nergens goed voor, ook niet voor je testosterongehalte. Nu is het wel lastig om stress te verminderen. Dat geldt voor sommigen ook voor slapen. Een goede nachtrust heeft een positieve werking op je testosterongehalte.
Dan blijft de ‘nee’ nog over. Er zijn dus wel manieren om je testosterongehalte op een natuurlijke manier te verhogen, maar de stappen die je zet zijn klein. De kans is behoorlijk groot dat je weinig tot niks gaat merken. Daarom is het goed om testosteronpillen of een andere booster te gebruiken. Als je én gezonder gaat leven én de pillen gebruikt, zet je wel grote stappen.
Let op met het gebruik van dubieuze producten
Niet iedere testosteronpil is even goed. Online kun je allerlei producten binnen die je wonderen beloven. Onze ervaring is dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn dit ook vaak zo is. Blijf daarom weg van het duistere gedeelte van het internet.
De beste testosteron boosters zijn betrouwbare producten. Ze worden voordat ze verkocht mogen worden uitvoerig getest. De ingrediënten zijn natuurlijk en doen je gezondheid geen kwaad. Dit zie je ook bij producten zoals Testolan en TestoPrime, ze bestaan uit natuurlijke bestanddelen.
Dat is bij ‘foute’ producten wel anders. Daarbij gaat het niet alleen om pillen die je op een of andere vage website bestelt. En pas op met anabolen. Deze verhogen je testosteronspiegel, maar staan niet voor niks op de dopinglijst. Ook is het verboden om erin te handelen. Anabolen zijn slecht voor je gezondheid.
Ons advies is om alleen testo boosters te kopen die uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Dan weet je zeker dat je geen verboden en gevaarlijke spullen in je lijf stopt.
Conclusie: testosteron verhogende supplementen gaan je helpen
Een laag testosterongehalte heeft verschillende oorzaken. Leeftijd is er één van, maar soms is het ook niet duidelijk waar het lage gehalte vandaan komt. De klachten die je ervan kunt krijgen, zijn talrijk. Een verminderde sexdrive, minder spierkracht en neerslachtigheid zijn de bekendste.
Je kunt je testosteronspiegel op twee manieren verhogen. Ten eerste is voldoende sporten, gezond eten, weinig stress en goed slapen belangrijk. Ten tweede kun je een testosteron booster gaan gebruiken. Kies daarbij wel voor natuurlijke producten, zoals TestoPrime en Testolan. Dit zijn veilige producten, die je testosteronspiegel op een normale manier laten stijgen.