Middenin het jaar een nieuwe ziektekostenverzekering afsluiten: wanneer kan het en hoe werkt het precies?

Wellicht heb je je wel eens afgevraagd of overstappen van ziektekostenverzekeraar midden in het jaar ook mogelijk is om zo geld te besparen. Bijvoorbeeld omdat je een aanvullende verzekering hebt en er achter komt dat je onnodig teveel premie betaalt voor een aanvullend pakket, terwijl je die zorgkosten helemaal niet maakt. Of juist omdat je alleen een basisverzekering hebt, en vanwege dure rekeningen graag een aanvullend pakket erbij wil nemen. Helaas is midden in het jaar overstappen meestal niet mogelijk. Wel zijn er een aantal uitzonderlijke situaties waarbij je wel een nieuwe zorgverzekering mag aanvragen midden in het jaar.

Hoe is het zorgverzekeringsstelsel precies geregeld in Nederland, en wanneer mag je middenin het jaar een zorgverzekering aanvragen? Ontdek het in dit blogartikel!

Het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel

Het verplichte basispakket

Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verzekeringsplichtig. Dit houdt in dat je in elk geval verplicht bent om een basis zorgverzekering af te sluiten. Het basispakket vergoedt de belangrijkste zorgkosten die je nodig hebt. De kosten die vallen onder de basisverzekering zijn bijvoorbeeld kosten voor een bezoek aan de huisarts of aan het ziekenhuis, en kosten voor geneesmiddelen. Voor je zorgverzekering betaal je maandelijks een bedrag aan premie. Ben jij over het algemeen gezond, heb je een goed gebit en weinig klachten? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de basisverzekering.

Je aanvullend laten verzekeren

Naast de basisverzekering, kun je ook nog overwegen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit kan voordelig zijn als je verschillende hoge zorgkosten verwacht, die niet binnen het basispakket vallen. Aanvullende verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld een groot deel van de behandelingen bij een fysiotherapeut of alternatieve arts, een deel van de kosten voor hoge tandartsrekeningen of kosten voor een bril of contactlenzen. Voor de aanvullende pakketten betaal je wat meer maandelijkse premie, maar daar staat tegenover dat je dus de hoge ziektekosten buiten het basispakket grotendeels vergoed krijgt.

Hou wel rekening met het eigen risico. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voor zorgkosten voordat je recht hebt op een vergoeding.

Mag je op elk moment een verzekering aanvragen?

In principe mag je als inwoner van Nederland boven de achttien maar eens in het jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten, namelijk aan het eind van het jaar voor 31 januari.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen op de regel. Zo mag je bijvoorbeeld wel op een ander moment je eigen verzekering afsluiten als je gaat scheiden en samen met je partner verzekerd was, of als je binnenkort achttien wordt. Ook mag je je halverwege het jaar aanmelden bij een nieuwe verzekeraar als je naar Nederland verhuist. Heb je langere tijd in het buitenland gewoond en keer je terug naar Nederland? Ook dan is het toegestaan om je op welke datum dan ook opnieuw te laten verzekeren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general