Krukken

Lopen met krukken is bedoeld voor iemand die gewond is, een tijdelijke blessure heeft of wiens benen weinig tot bijna geen gewicht meer kunnen dragen door bijvoorbeeld een operatie of een fractuur. Krukken zorgen voor meer stabiliteit en het lopen ermee ontlast de druk op de benen. Er bestaan soorten krukken die per twee geleverd worden en er zijn krukken die je per stuk kan kopen.

Elleboogkrukken

De meest voorkomende soort krukken hebben een steun voor de onderarm, deze soort noemen we elleboogkrukken. Vaak kom je dan twee soorten tegen waaruit je kunt kiezen:

  • Met gesloten manchet
  • Met open manchet

Het is belangrijk om hier goed op te letten. En open manchet is minder praktisch in het gebruik dan een (bijna) gesloten manchet.

Ons advies voor elleboogkrukken

Wanneer je elleboogkrukken nodig hebt voor een revalidatie adviseren wij altijd om te kiezen voor een (bijna) gesloten manchet. Het voordeel hiervan is dat de kruk blijft hangen als je bijvoorbeeld even de deur moet open doen. Wanneer je een open manchet hebt zal de kruk op de grond vallen wanneer je hem loslaat: dit is dus niet praktisch. Hieronder hebben we een aantal goede elleboogkrukken met gesloten manchet voor je geselecteerd. Ze gaan per paar (dus je krijgt 2 stuks).

Okselkrukken

Er zijn ook soorten die tot onder de oksels komen (okselkrukken), of soorten waarbij u het gewonde been bij de knie kunt laten rusten op de kruk. Deze laatste soort geeft ook meer vrijheid aan de handen. Het nadeel ervan is wel de grotere druk op uw schouder en de zenuwvlecht in de oksel tijdens het lopen.

Ons advies voor okselkrukken

Okselkrukken zijn praktisch voor gebruikers die een elleboogkruk moeilijk kunnen hanteren omdat ze dit te zwaar vinden. Onderstaand vind je een paar goede keuzes voor okselkrukken.

Bijzondere krukken

Ook zijn er soorten die een speciaal gevormd handvat hebben, deze noemen we krukken met een anatomisch gevormd handvat. Of juist krukken die in samenwerking met ergotherapeuten zijn gemaakt. De reden hiervan is dat, zeker wanneer je ze langere tijd nodig hebt, het best een belasting voor je armen en spieren. Een goed voorbeeld van een loopkruk die is gericht op meer comfort is de ‘SmartCRUTCH. Zeker niet de goedkoopste set krukken, maar biedt daarentegen wel meer comfort dan een normale set.

Lopen met krukken

Lopen met krukken kan best lastig zijn, er zijn namelijk verschillende manieren om te stappen. Bij de klassieke soorten met onderarmsteun worden de krukken eerst naar voor geplaatst. Wanneer één van de beide benen absoluut niet mag worden belast, beweegt men daarna beide benen naast elkaar naar voren. Het gewicht komt dan op de gezonde voet.

Wanneer het gewonde been al enigszins mag worden belast, beweegt men dat been samen met de krukken naar voren. De persoon verlegt zijn gewicht naar de krukken en zet zijn gezonde voet dan naar voren. Dankzij de krukken kunt u zo alweer bijna gewoon lopen.

Ons eindadvies voor welk soort loopkrukken

Je vroeg je misschien af welk soort loopkrukken je het beste kunt aanschaffen als je ze nodig hebt. Veruit de meest gebruikte krukken zijn de elleboogkrukken. Dit is dan ook het type kruk wat wij adviseren. Let altijd op dat je een gesloten manchet hebt zodat de kruk ook aan je arm blijft ”hangen” als je bijvoorbeeld een deur wilt open doen. Elleboogkrukken zijn perfect voor een revalidatieperiode en ze zijn helemaal niet duur.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general