Wandelstokken

Soorten wandelstokken

Wandelstokken werden vroeger vooral geassocieerd met mensen die niet meer al te goed ter been waren. De laatste jaren zijn het echter normale hulpmiddelen geworden voor mensen die veel wandelen en een wandelstok gebruiken voor extra steun en evenwicht. De opkomst van Nordic Walking heeft hier ook aan bijgedragen. Wil je een wandelstok kopen? Dan heb je tegenwoordig erg veel keuzemogelijkheden omdat er veel verschillende soorten wandelstokken bestaan. Wij helpen je door de verschillende soorten aan je te laten zien en de belangrijkste verschillen uit te leggen.

Wanneer gebruik je een wandelstok?

Als u veel stapt of gedurende de jaren geregeld hebt gewandeld, betekent dat een belasting voor uw lichaam. Door een wandelstok te gebruiken, kunt u die belasting voelbaar verminderen. Veel mensen beginnen wandelstokken te gebruiken als ze last krijgen aan hun knieën of rug. Maar voor iedereen bieden ze voordelen, ook voor wie nog weinig of geen last heeft van gewrichtspijn en heel fit is. Tijdens het stappen, zeker met een rugzak of in heuvelachtig terrein kunnen er enorme krachten inwerken op vooral de benen, knieën en onderrug.

Wandelen met wandelstokken

Minder belasting betekent niet alleen dat de gewrichten minder te lijden hebben, maar ook dat het stappen zelf minder vermoeiend is. De inspanningen worden ook meer gespreid over het lichaam. Als u stokken begint te gebruiken, zult u dat merken aan uw armen en schouders: die kunnen dan vermoeid of stijf aanvoelen, omdat ze een deel van de inspanningen overnemen. Na verloop van tijd wordt dat gevoel minder.

Veel mensen nemen wel wandelstokken mee, maar gebruiken die niet actief: ze laten ze slepen, of tikken er hoogstens even mee op de grond. Wandelstokken moeten echt actief gebruikt worden, door ze bij elke stap stevig op de grond te plaatsen en er bewust met armen en bovenlichaam op te steunen. Dit is niet alleen goed om uw onderlichaam en benen te ontlasten, maar ook om uw bovenlichaam mee in vorm te houden.

Nog een voordeel aan stokken is dat u een grotere stabiliteit heeft. Dat kan heel welkom zijn als u op oneffen of glibberig terrein stapt, over smalle paadjes, bij het oversteken van een beek of rivier, enzovoort. En natuurlijk kunnen stokken ook handig zijn om bijvoorbeeld een vervelende hond op afstand te houden.

Wandelstok met zitje

Tegenwoordig bestaan er wandelstokken met een geïntegreerd zitje. Eigenlijk zegt het woord het al: dit zijn wandelstokken waarbij het zitje is gecombineerd met de stok. Dit is heel handig voor als je bijvoorbeeld even moe bent en wilt uitrusten maar er dus geen mogelijkheid is om even te zitten. U kunt dan snel en eenvoudig de stok gereed maken om even te zitten. Wanneer u weer verder wilt klapt u de wandelstok in een handomdraai weer op te ”stok” en u kunt weer verder lopen.

Opvouwbare wandelstok: wat is dat?

Nog zo’n handige innovatie: de opvouwbare wandelstok. Zeer compact en daardoor dus makkelijk mee te nemen. Een opvouwbare wandelstok is vaak met meerdere delen op te vouwen tot een zeer klein pakketje. Soms zelfs zo klein dat dit in een handtas past. Dit is vooral prettig wanneer u niet permanent met de stok zal lopen. Wanneer je de wandelstok niet gebruikt is deze dus makkelijk weg te stoppen en als je hem nodig hebt kan je hem net zo snel weer erbij pakken om te gebruiken.

Onze aanbevelingen voor een normale wandelstok

Wat is een Eifel en/of 4-poot wandelstok

Onze aanbevelingen voor een 4-poot wandelstok

Wat is de juiste hoogte van een wandelstok?

Koopt u een wandelstok op aanraden van uw arts, overleg dan eerst met uw arts wat de juiste hoogte voor u zou zijn. De volgende methode van het meten voor een wandelstok is een benadering, maar werkt voor de meeste wandelstok gebruikers.

Standaardmethode voor het opmeten van een wandelstok.

U staat rechtop, met de schoenen die u dagelijks aan heeft, laat de armen los naast u hangen met licht gebogen ellebogen en meet vanaf de grond tot aan de bovenkant van de pols. Dit is de totale lengte die u nodig heeft in uw stok, inclusief handgreep.

Let op: op verschillende schoenen kan uw gewenste wandelstokhoogte wijzigen. Het belangrijkste is het vinden van een comfortabele pasvorm. Een stok kan altijd opnieuw worden ingekort maar nooit langer worden gemaakt.

Alternatieven

Soms is een wandelstok niet toereikend of bent u toch op zoek naar iets meer stabiliteit en zekerheid. Wanneer dit het geval is kunt u dan ook eventueel denken aan een rollator of een looprek. Ook met deze producten hebben wij de juiste ervaring en helpen we u graag bij het maken van een goede keuze.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general