Neem een momentje voor jezelf met deze tips

Gezond leven gaat niet alleen over sporten, voedzaam eten en voldoende slapen. Geestelijke gezondheid is minstens zo belangrijk, maar het kan soms moeilijk zijn om prioriteit te geven als het dagelijks leven hectisch is en er veel te doen is. De term ‘zelfzorg’ is in populariteit gegroeid, en betekent deels op de beste manier voor je lichaam zorgen, maar ook jezelf dezelfde zorg en liefde tonen die je aan je dierbaren geeft. Hier zijn enkele tips om op een constructieve manier tijd voor jezelf te nemen.

Maak er een gewoonte van om tijd voor jezelf in te plannen

Velen van ons leiden een druk leven met een vol schema, en het kan daarom moeilijk zijn om tijd vrij te maken voor recreatie en rust. Maak er een gewoonte van om tijd voor jezelf in te plannen in je agenda. Reserveer zo weinig of zo veel tijd als je wilt, maar zorg ervoor dat je deze ook daadwerkelijk op de kalender zet. Zo is het makkelijker om jezelf die tijd ook daadwerkelijk te gunnen, in plaats van prioriteit te geven aan andere zaken die jij op dit moment belangrijker vindt. Het nemen van tijd om jezelf en je interesses te koesteren is erg belangrijk voor het welzijn. Gun jezelf de tijd om je te wijden aan iets waar je je echt goed bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld een lange wandeling maken of iets lekkers bakken.

Plan een schermvrije tijd in

Door het gebruik van schermen, bijvoorbeeld van de smartphone, tablet of televisie, kan de tijd voorbij vliegen zonder dat je precies weet waar je hem nu eigenlijk aan gespendeerd hebt. Pas als alle beeldschermen uitstaan ontstaat er tijd en ruimte om bewust de omgeving in je op te nemen. In die ruimte ontstaat de kans om andere interesses op te pakken, bijvoorbeeld voor de boeken die je al zo lang wilt lezen, maar je kunt ook een abonnement op The New Yorker Magazine bij tijdschriftenzo nemen. Of neem simpelweg de tijd om van het heden te genieten. Leg je telefoon neer en concentreer je op de omgeving; de smaak van het voedsel dat je eet, de natuur om je heen, de zonnestralen op je huid en de fluitende vogels. Door te oefenen met het registreren van je omgeving, je zintuiglijke indrukken en je gevoelens, ontstaat er rust.

Ga iets creatiefs doen

Door iets creatiefs te doen, kun je ontspannen en kun je gemakkelijker de focus vinden. Wanneer je je concentreert op een verrijkende en stimulerende hobby, kun je andere gedachten en zorgen even opzij zetten, om je in plaats daarvan te concentreren op de taak die voor je ligt. Misschien heb je wel eens meegemaakt dat de tijd voorbij vliegt als je met iets inspirerends bezig bent? Geef jezelf de kans om een ​​nieuwe passie te vinden, zoals schrijven, handwerken, muziek, keramiek of schilderen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general