Op tijd een SOA ontdekken

Voor de meeste aandoeningen geldt dat het beter is om ze zo vroeg als mogelijk te ontdekken. Vooral omdat de behandeling dan veel beter werkt. Dit geldt bijvoorbeeld ook seksueel overdraagbare aandoeningen. Het probleem hiermee is echter dat het natuurlijk niet heel fijn is om hier onderzoek naar te doen. Dat doe je het liefst zo discreet als mogelijk. Dat neemt niet weg dat je wel slim moet zijn en zelfs bij een vermoeden van een soa al direct actie moet ondernemen. Dat doe je bijvoorbeeld op de volgende manier.

Zelf een test doen

Aan zelftesten zijn we inmiddels wel gewend. Dat kennen we immers nog van de coronapandemie. Die zelfde techniek kan je ook doorvoeren op soa’s. De thuistest voor soa is in ieder geval een goede manier om discreet te blijven. Het is fijn om gewoon een bepaalde mate van duidelijkheid te hebben, zonder dat je er allerlei mensen bij hoeft te betrekken. Zeker wanneer zou blijken dat je helemaal niet besmet bent met een aandoening. Dan is het toch fijn om dit voor jezelf te kunnen houden. Mocht de test echter wel iets aangeven, dan kan je er daarna direct op handelen.

Welke test heb je nodig?

Het is wel belangrijk om even goed op te passen. Er bestaat namelijk wel meer dan één test. Dit komt in de eerste plaats doordat er verschillende soorten aandoeningen zijn die allemaal onder deze verzamelnaam vallen. Omdat de kans groot is dat je niet weet waar je nu precies op moet testen, kan je ook kijken naar het soort mens dat je bent. Jouw geaardheid en de hoeveelheid seksuele interactie die je hebt kunnen goede richtlijnen zijn om de juiste test te vinden. Je kan natuurlijk ook verschillende soorten testen doen.

Handelen op de uitslag

Wanneer je de heb ik een soa test hebt gedaan, dan zal je al snel de uitslag hebben. Reken op maximaal 48 uur. Het is dan belangrijk om daar iets mee te doen. Tenminste, wanneer blijkt dat je een soa hebt natuurlijk. Dan is het aan te raden om toch de arts te raadplegen. Soa’s moeten immers goed behandeld worden. Juist ook omdat ze tot veel grotere problemen kunnen leiden wanneer je dat niet doet. Het is dus altijd belangrijk om discreet naar de arts te gaan met de uitslag van jouw test en daar dan te bespreken hoe het nu verder moet.

Veiliger in de toekomst

Wanneer je te maken krijgt met een soa, dan zal je ook merken dat dit niet heel prettig is. Daardoor zal je waarschijnlijk ook een tijdje veel voorzichtiger zijn. Misschien kies je er enige tijd voor om geen nieuwe bedpartners te zoeken en houd je het bij een masturbator. Misschien is het tijd om voor vaste relaties te gaan en zoek je een partner waar je bij blijft. Dit zijn in ieder geval goede manieren om een soa in de toekomst beter te voorkomen. Dit maakt de noodzaak om vaak te testen en te handelen ook veel kleiner.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general