Opname in een afkickkliniek, hoe gaat dat?

Iets waarvan niemand hoopt er ooit gebruik van te moeten maken, maar waarvan het wel fijn is dat ze er zijn; afkickklinieken. In veel gevallen is er bij een verslaving aan drank of drugs namelijk nog maar één oplossing, en dat is een bezoekje aan een afkickkliniek. Zeker een eerste keer is de drempel hiervoor ontzettend hoog en is een bezoek zeer ingrijpend. Het is voor een verslaafde fijn om te weten wat hij of zij kan verwachten. Daarom hier uitgelegd hoe een opname in een afkickkliniek gaat.

De eerste melding

Voor het moment dat iemand zelf inziet dat hij of zij een probleem heeft met verdovende middelen, daar gaat vaak een lang traject aan vooraf. Maar er komt een moment van zelfinzicht bij de meesten, en de eerste stap is dan in de meeste gevallen die naar de eigen huisarts. Deze kan dan de inschatting maken welke hulp nodig is, van ambulante hulp via een psycholoog tot directe opname in een afkickkliniek*. Die laatste is helaas niet altijd mogelijk doordat er wachtlijsten zijn, dan kan er voor een tussenweg gekozen worden waarbij eerst ambulant iemand wordt geholpen voordat er opname plaatsvindt.

Intake

Vervolgens wordt er een intake gepland met een geschikte afkickkliniek en wordt alles eerlijk besproken. Door de ervaring van de personen die werkzaam zijn bij de afkickkliniek is niets gek, en zullen ze niet veroordelend reageren op je verhalen. Zij maken een inschatting van hoe acuut een situatie is en zullen aan de hand hiervan een behandelplan opstellen. Hierbij staat in de meeste gevallen eerst een vorm van detoxen centraal. Je lichaam zal letterlijk en figuurlijk alle troep uit zich moeten werken. Dit is niet alleen voor de fysieke gezondheid belangrijk, ook mentaal knapt iemand daar behoorlijk van op. Doordat iemand zich fysiek weer sterker voelt, zal het zelfvertrouwen groeien en zal de mentale weerbaarheid toenemen.

Het vervolg

Wanneer eenmaal de intake heeft plaatsgevonden en het moment van opname volgt, dan zal er een intens traject gestart worden onder leiding van diverse specialisten. Het hangt van het type kliniek af welke specialisten betrokken zijn, maar vaak is het een combinatie van mentale hulp zoals psychologen en coaches, én fysieke hulp zoals personal trainers en diëtisten.

Bij een afkickproces kan wel gesteld worden dat iedere traject anders verloopt, de start is vaak hetzelfde maar vervolgens is het een kwestie van maatwerk. Het is een periode van vallen en opstaan, iets waar afkickklinieken veel ervaring mee hebben en waarvan ze gewend zijn om er mee om te gaan. Durf die eerste stap te zetten en schaam je nooit; in een afkickkliniek weten ze precies hoe ze om moeten gaan met dergelijke problemen, en bieden ze de snelste weg naar herstel.

*Directe opname is helaas niet mogelijk in alle gevallen, er kunnen wachtlijsten zijn.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general