Parkinson rollator

parkinson rollator met laser

Parkinson, of die ziekte van parkinson is een niet omkeerbare neurologische aandoening. Dit houdt in dat wanneer je parkinson hebt dit niet te genezen is. Parkinson is een vervelende ziekte waarbij de hersenen spierbeweging steeds minder goed aansturen. Parkinson patiënten krijgen dus problemen met lopen en hebben vaak mobiltiteitshulpmiddelen nodig zoals een rollator of een rolstoel. Een parkinson rollator is net even wat anders dan een normale rollator.

Wat zijn specifieke kenmerken van een parkinson rollator?

Mensen die parkinson hebben kunnen last hebben van diverse symptomen. Twee belangrijke zijn:

  1. Het vastplakken aan de grond (“freezing”) of dribbelen
  2. Het maken van ongecontroleerde spierbewegingen

Doordat deze problemen gevaarlijk zijn hebben parkinson rollators (vaak) twee specifieke mogelijkheden waardoor een parkinson rollator anders is dan een normaal model.

Een laserlijn kan het effect van ”freezing” beter maken. Met andere woorden: wanneer je hier last van hebt en je ziet een lijn dan wil je brein hierover heen stappen. Een soort hulpje om weer letterlijk op gang te komen. Er zijn parkinson rollators die deze lijn hebben, maar niet allemaal! Let hier dus op, als je dit wilt hebben.

Daarnaast zijn ongecontroleerde spierbewegingen zeker als je achter een rollator loopt in potentie gewoon gevaarlijk. De wielen van een normale rollator staan vrij, ze rollen dus en wanneer men de rem in knijpt blokkeren ze. Bij een parkinson rollator is dit precies omgekeerd. Als je wilt lopen moet je de remmen in knijpen om de blokkering op te heffen. Wanneer je de remmen loslaat zijn de wielen gelijk geblokkeerd en zal de rollator dus niet meer (of in ieder geval minder makkelijk) verplaatsen.

Welke mogelijkheden zijn er voor een parkinson rollator?

De groep mensen in Nederland met de ziekte van parkinson is niet heel groot. Natuurlijk schommelt het aantal, maar volgens de Hersenstichting waren er in 2019 ongeveer 53.000 mensen bekend bij hun huisarts met de ziekte van parkinson. Dat zullen er nu wellicht iets meer zijn. Voor fabrikanten is dit dus de totale doelgroep. Die doelgroep is niet heel groot en daardoor merk je ook dat vooral kleinere fabrikanten geen parkinson rollator in hun assortiment voeren. Gelukkig zijn er genoeg goede(!) fabrikanten die dit wel hebben. Zo zijn er parkinson rollators van Topro en Rollz Motion. Twee degelijke fabrikanten. In de basis komen ze redelijk overeen, maar er zijn wel wat praktische verschillen. Zo heeft de Rollz Motion een laserlijn en wat andere snufjes die de loop problemen met parkinson kunnen verbeteren. De Topro is wat meer uitgekleed, maar daardoor ook flink goedkoper.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general