Duwstoel

Duwstoelen worden vaak door elkaar gehaald met rolstoelen. Het grootste verschil van duwstoelen met rolstoelen is dat een rolstoel door de inzittende zelf gereden/voortbewogen kan worden; rolstoelen worden ook wel zelfbeweger genoemd. Bij een duwstoel is altijd iemand nodig die de stoel voortduwt; duwstoelen worden ook wel transportstoelen genoemd.

Duwstoelen hebben de volgende kenmerken:

  • Kleine achterwielen (rolstoelen hebben kleine voorwielen, grote achterwielen)
  • Gedeeltelijk wegklapbare rugleuning met handvatten
  • Kleiner en compacter dan een rolstoel; makkelijk op te vouwen en mee te nemen
  • Verstelmogelijkheden vergelijkbaar met rolstoelen (afhankelijk van het model en type en alleen aanwezig bij luxe duwstoelen)

Duwstoel kopen, waar moet u op letten?

In deze video leggen we de verschillen uit tussen de soorten duwstoelen en waar u op moet letten.

Welke soorten duwstoelen zijn er?

Als u een duwstoel wilt aanschaffen, is het handig om goed te weten dat er verschillende soorten duwstoelen zijn en welke. Tomzorg heeft voor u deze verschillende soorten op een rijtje gezet, zodat u de duwstoel kunt kopen die bij u en uw situatie past:

  • Reis duwstoelen
  • Standaard duwstoelen
  • Luxe duwstoelen: zitcomfort

Reis duwstoelen

De kleinste duwstoelen hebben een licht en opklapbaar frame, zitting van lichte stof, kleine wielen en rugleuning en een opbergtas op wielen. Deze zijn gemakkelijk mee op reis te nemen en speciaal ontwikkeld voor wie veel onderweg is. Door de lichte constructie en de kleine wielen levert u wel in op het zitcomfort voor langere afstanden en het rijcomfort op oneffen ondergrond. Kortom, de reisduwstoelen zijn vooral perfect op reis voor gebruik op grote vliegvelden, bij grote hotelcomplexen en in gebouwen als winkelcentra, waar op ondergrond effen is. De perfecte reisduwstoelen hebben we hieronder geselecteerd.

Standaard duwstoelen

Voor grotere wielen en meer zitcomfort zijn er standaard duwstoelen die vergelijkbaar zijn met eenvoudige rolstoelen. Het grotere zitcomfort bij deze stoelen is onder meer te danken aan de aanwezige (verstelbare) beensteunen. Daarnaast hebben de standaard duwstoelen ook handremmen, die prettig zijn bij het rijden van een helling, of in heuvelachtig gebied. Aangezien de inzittende in een duwstoel zelf niet kan rijden en dus ook niet zelf de stoel op de parkeerrem kan zetten, is de handrem voor de duwer een belangrijke optie. Deze duwstoelen hebben teven een veiligheidsgordel zodat de persoon in de rolstoel bij onverwacht remmen, bijvoorbeeld voor een obstakel, nooit uit de stoel kan vallen. Verder kunnen bij dit type duwstoel vaak ook de handvatten en beensteunen weggeklapt worden, en de beensteunen zelfs helemaal weggenomen. Dit zorgt voor een zeer compact pakket dat u eenvoudig in de auto of het openbaar vervoer mee kunt nemen.

Luxe duwstoelen: zitcomfort

Zoekt u een duwstoel met echt hoog zitcomfort, dan zijn er duwstoelen die zijn gebaseerd op comfortabele rolstoelen. In deze stoelen worden twee kwaliteiten gecombineerd: het hoge zitcomfort van de rolstoel, en de kleine compacte wielen van een duwstoel. Dit type duwstoel heeft meerdere verstelmogelijkheden waarmee u een optimale zitpositie kunt kiezen. U kunt bijvoorbeeld de beensteunen en armleuningen verstellen en zelfs de hoogte van de duwhandvatten (voor degene die de stoel duwt). Ook de kwaliteitswielen komen het zit- en rijcomfort ten goede. Sommige duwstoelen zijn in verschillende breedtes leverbaar (standaard zitbreedte is 45 cm). Een wat bredere duwstoel is prettig wanneer u bijvoorbeeld altijd een dikke jas draagt tegen de kou en daarom wat meer ruimte kunt gebruiken. De luxe duwstoel van Drive D-Lite is een combinatie van comfort, compact opvouwbaar en makkelijk mee te nemen.

Vragen?

Opzoek naar algemene informatie over rolstoelen. Ga dan naar onze rolstoel pagina.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general