Een alternatief voor een rolstoel is een elektrische rolstoel. Denk je erover om er één te kopen maar weet je niet goed welke? Dan bent u hier op het juiste adres. We helpen je graag bij het kiezen van een elektrische rolstoel. Het aanschaffen van een elektrische rolstoel kan best een moeilijke opgave zijn. Er is veel keus en iedere keuze heeft voor- en nadelen. Een belangrijk criterium is vaak het gewicht. Gebruikers van een elektrische rolstoel willen juist zelfstandig blijven. Doordat je zelfstandig wilt blijven is het natuurlijk van essentieel belang dat de elektrische rolstoel zelfstandig in bijvoorbeeld de auto is te tillen. Wij houden hier met ons advies dan ook rekening mee. De modellen die wij adviseren zijn daardoor dus of relatief licht van gewicht of zijn eenvoudig in delen te splitsen, zodat het gewicht per deel wordt verdeeld. Dit is belangrijk want aan een elektrische rolstoel die niet door de gebruiker zelf is te tillen heb je namelijk niet zo veel. Verder herken je misschien wel één of meer van onderstaande punten:

 • Ik zoek een alternatief voor een trippelstoel.
 • Een scootmobiel vind ik lastig te bedienen, te groot of te duur.
 • Ik wil misschien een elektrische rolstoel kopen.
 • De elektrische rolstoel moet met de auto mee kunnen.
 • Ik wil graag op mijn gemak weer even naar de bakker op de hoek.
 • Ik wil stabiel en veilig zitten.

Voor wie is een elektrische rolstoel geschikt?

Elektrische rolstoelen zijn bedoeld voor wie het lopen achter een rollator lastig vindt of als het voortbewegen van een rolstoel niet gaat. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar geldt zeker voor mensen die getroffen zijn door een chronische ziekte als MS, ALS of Parkinson. In deze situaties is een elektrische rolstoel kopen een uitkomst. Maar ook wanneer je ouder wordt en langere afstand lopen moeilijker gaat. Een elektrische rolstoel neem je veel makkelijker mee dan een scootmobiel.

Een aantal voordelen van elektrische rolstoelen zijn:

 1. Eenvoudig in gebruik.
 2. Makkelijk te manoeuvreren door een korte draaicirkel.
 3. Eenvoudige bediening, ook voor mensen met weinig kracht in de handen.
 4. Bediening door middel van een joystick (stuurknuppel).
 5. Goed alternatief voor een trippelstoel.
 6. Een elektrische rolstoel kan relatief gemakkelijk met de auto meegenomen worden.
 7. Er zijn modellen voor binnen- en buitengebruik.
 8. Er zijn ook modellen die opvouwbaar zijn.
 9. En er is altijd wel één die past bij uw budget.

Een elektrische rolstoel voor binnengebruik

Elektrische rolstoelen voor binnen zijn lichter en wendbaarder dan de modellen die voor buiten zijn bedoeld. Ze zijn met één hand te bedienen en hebben meestal vier wat kleinere wielen. Deze rolstoelen zijn ook meestal wat kleiner. De wielen voor binnen hebben minder profiel op de banden, zodat u minder slijtage aan uw vloerbedekking krijgt. De types voor binnen laten zich ook prima gebruiken als elektrische trippelstoel. De modellen kunnen ook uit elkaar gehaald worden om makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld uw vakantieadres of een dagje weg. De E-Smart van ExcelCare is hier een goed voorbeeld van.

Een elektrische rolstoel voor buitengebruik

Elektrische rolstoelen voor buiten hebben grotere accu’s zodat u er langer en verder mee kunt rijden. Voor buitengebruik is het ook prettig dat de rolstoel twee of meer wielen heeft die groot zijn en een grover profiel hebben voor een betere grip op gladde wegen. Ook hebben deze modellen vaak zes in plaats van vier wielen, voor meer stabiliteit en comfort als u rijdt – op buitenwegen maar ook een wat hobbelige stoep. Deze stoelen zijn ook uitgerust met een comfortabele zitting voor wat langere ritten. 

De verschillende modellen met onze top 6

Bij Tomzorg geven wij advies over verschillende soorten elektrische rolstoelen. Ons advies richt zich op 6 verschillende modellen. Deze modellen zijn primair voor buiten gebruik, maar vanzelfsprekend zijn ze ook prima binnenshuis te gebruiken. Deze elektrische rolstoelen zijn allemaal voorzien van ruim bemeten accucapaciteit, zodat u de accu bij normaal gebruik gedurende de dag niet extra hoef op te laden. Zo kunt u uw elektrische rolstoel de hele dag zonder problemen gebruiken. De duurdere modellen zijn uiteraard vaak wat lichter van gewicht, wat makkelijker inklapbaar en hebben een groter bereik.

De elektrische rolstoel meenemen

Wanneer het (zelf) kunnen meenemen van de rolstoel een zeer belangrijk punt is, dan is de E-Ability Splitrider een zeer aantrekkelijke keuze. Het grote voordeel van dit model is dat deze in twee delen is te splitsen. Door het splitsen halveert het gewicht van deze elektrische rolstoel dus. Totaal weegt de Splitrider ongeveer 22,9 kg inclusief de accu. Als je hem splits is het zwaarste gedeelte ongeveer 12 kg. Dit zal vrijwel door ieder persoon zelfstandig in de auto te plaatsen zijn. Benieuwd naar de Splitrider? Bekijk via onderstaande pagina de productspecificaties.

Specificaties
KleurZwart / Blauw / Groen
Afmetingen86 x 64 x 91 cm (lxbxh)
Afmetingen opgevouwen112 x 64 x 32 cm (lxbxh)
Hoogte zitvlak48 cm
GewichtOnderstel: 12,2 kg (totaalgewicht 22,9 kg inclusief accu)
DraagvermogenTot 115 kg
Actieradius16 km
Oplaadtijd5 uur
Maximale helling12 graden
Maximale snelheid6 km/h
Draaicirkel85 cm
Type accu10,5 Ah droge lithium-ion
Type motor2x 200 Watt (DC borstelloze motor)
RemsysteemElektromagnetisch

De Split Rider met afmetingen

Elektrische rolstoel Splitrider

De Splitrider van e-Ability

Bovenstaande Splitrider is uiteraard niet de goedkoopste elektrische rolstoel die er bestaat. De ervaring leert echter wel dat het gemak en comfort van het zelf kunnen meenemen van de stoel ”veel” waard is. Wat ons betreft om die reden wel de beste elektrische rolstoel. Zoals eerder aangehaald heb je vrij weinig aan een elektrische rolstoel die je zelf niet kunt hanteren. Dan heb je nog steeds geen vrijheid. De Splitrider is het nieuwste en lichtste model van deze fabrikant. Voor mensen die dit prijsniveau te hoog vinden bestaat er ook nog de mogelijkheid om de Joyrider aan te schaffen. De Joyrider is exact hetzelfde model maar het verschil is dat de Joyrider niet te splitsen is. Het prijsverschil is ± €400 (goedkoper) en het totaalgewicht is ongeveer 22,6 kg (incl. accu).

Besteld en nu?

Als u een elektrische rolstoel heeft besteld kunt u deze stoel zelf eenvoudig gebruiksklaar maken. Vaak is het enige dat u moet doen even de accu plaatsen en opladen. Los van deze twee stappen komen er geen montagehandelingen bij kijken. U krijgt dus een compleet pakket wat direct klaar voor gebruik is; wel zo prettig!