Lichtgewicht rolstoel

Op deze pagina leest u alles over de lichtgewicht rolstoel. Na het lezen van onze informatie weet u alle belangrijke verschillen tussen de soorten rolstoelen die er zijn, U weet ook waar u op moet letten bij het aanschaffen van een dergelijk hulpmiddel, waaruit u kunt kiezen én natuurlijk wat de beste prijs-kwaliteitsmodellen lichtgewicht rolstoelen van 2022 zijn.

Een lichtgewicht rolstoel is een rolstoel gemaakt van speciale lichtgewicht materialen. Meestal zijn de gebruikte materialen dan aluminium. Van de lichtgewicht rolstoelen zijn er allerlei soorten en uitvoeringen. Er zijn bijvoorbeeld rolstoelen die makkelijk op te vouwen zijn of rolstoelen die alleen bedoeld zijn om te duwen, zogenaamde duwstoelen. U kunt ook denken aan rolstoelen die speciaal gemaakt zijn om mee te nemen in een vliegtuig, of die bijvoorbeeld als extra een trommelrem hebben.

Onze aanbevolen lichtgewicht rolstoel van 2022

Drive Medical heeft een hele goede lichtgewicht rolstoel. De Litec weegt wanneer de wielen eraf geklikt zijn nog geen 10 kg. En dat merkt u! De Litec stuurt en beweegt zeer soepel en licht. Het demonteren van de wielen vergt slechts enkele seconden (druk-/treksysteem). Door het lage gewicht is deze rolstoel makkelijk in een auto te tillen en te vervoeren. Een perfecte lichtgewicht rolstoel met een goede prijs-kwaliteit verhouding. U kunt hem bestellen met of zonder handrem voor de begeleider (=duwer). Wat is het verschil? Bij de handrem versie kunt u als duwer zelf remmen (knijpen, zelfde idee als een fiets). Meer informatie of bestellen? Bekijk hieronder de productpagina.

  • Scherp geprijsd (beste prijs kwaliteitsverhouding in de markt!)
  • Zeer licht van gewicht (9.8 kg) wanneer de wielen eraf zijn.
  • Leverbaar met en zonder handrem voor de duwer
  • Handrem versie is duurder

Eigenlijk kunnen we bij deze lichtgewicht rolstoel van Drive Medical weinig tot geen minpunten benoemen. Natuurlijk zijn er zwaardere rolstoelen die iets goedkoper zijn, maar dit is een lichter model rolstoel met veel functionaliteit, diverse instelmogelijkheden en een hoog kwaliteitsniveau. Om die reden is dit model een zeer goede keuze wanneer u op zoek bent naar een goed geprijsde degelijke en lichte rolstoel.

Wanneer kiest u een lichtgewicht rolstoel?

Het gewicht van een rolstoel kan een probleem voor u zijn als oudere. Als de rolstoel te zwaar is, is het moeilijk om hem in de auto te tillen. Ook kunnen de extra kilo’s een probleem zijn tijdens het gebruik; u of uw partner moet altijd extra gewicht voortbewegen. Als je dit probleem ervaart kan het handig zijn om een lichtgewicht rolstoel aan te schaffen.

De verschillen tussen de soorten rolstoelen

Het enige verschil tussen een gewone rolstoel en een lichtgewicht rolstoel is eigenlijk dat de lichtgewicht versie veel lichter is: vaak tot wel 7 kilo lichter. Dat komt vaak door het gebruikte materiaal (aluminium). Dit zorgt er vaak wel voor de ze duurder zijn dan de zwaardere modellen. De afstelmogelijkheden zijn vrijwel altijd gelijk. Verder is hij hetzelfde in gebruik, maar deze 7 kilo kan al gauw het verschil maken tussen het wel en niet zelfstandig in een auto te tillen. Ook makkelijk: opvouwbare rolstoelen of duwstoelen zijn er in standaard- en lichtgewicht uitvoering.

De standaard rolstoel

Een standaard rolstoel (niet lichtgewicht) is een compleet verstelbare rolstoel, die u geheel naar eigen wens kunt instellen. Ze zijn voorzien van grote wielen met grote hoepels zodat u de rolstoel makkelijk zelf kunt voortbewegen. De stoel is smal uitgevoerd zodat hij gemakkelijk en plezierig in huis te gebruiken is.

De lichtgewicht rolstoel

lichtgewicht rolstoel

Een lichtgewicht rolstoel is in principe dezelfde rolstoel als de standaard rolstoel alleen is een lichtgewicht model dus veel lichter, soms tot wel 7 kilo lichter. De stoel is in totaal maar 21 centimeter breder dan de zitbreedte. Dus de totale breedte van de stoel bereken je door de gekozen zitbreedte + 21 centimeter te doen. De meest gangbare zitbreedte komt uit op (ongeveer) 45 centimeter. De meeste modellen hebben dit dan ook als breedte maat (soms is het 44 cm en soms 46 cm, maar 45 cm is ongeveer de gangbare normale maat).

De makkelijk opvouwbare rolstoel

De makkelijk opvouwbare lichtgewicht rolstoel Bobby is een fijne duwstoel. Duwstoel wil zeggen dat de stoel alleen de kleine wielen heeft en daardoor alleen kan worden voortbewogen door middel van duwen. Door de dikke zitting en dikke wielen is de Bobby een comfortabele en lichtgewicht rolstoel. Hij is zeer makkelijk opvouwbaar en om het pakketje nog kleiner te krijgen kunt u ook de rugleuning nog opklappen. Bent u geïnteresseerd in de Bobby? Hieronder kunt u meer lezen en bestellen.

De lichtste (vliegtuig)duwstoel

De lichtste lichtgewicht rolstoel Travelite van Drive Medical is speciaal ontworpen voor mensen die geduwd worden in de rolstoel en de stoel veel meenemen. U kunt de lichtgewicht duwstoel meenemen in het vliegtuig, maar ook voor op vakantie is dit een ideale compacte stoel. De rolstoel kan worden vervoerd in een tas van 80 x 30 cm. Hij weegt maar 9,3 kilogram. De rolstoel Travelite is alleen niet geschikt om lang achtereen te gebruiken. Wilt u meer informatie of bestellen? Dat kan hieronder:

De rolstoel/duwstoel en rollator in één

De Drive Diamond Deluxe is een rolstoel/duwstoel en rollator in één. Door de speciale constructie is hij zeer eenvoudig te veranderen van een rollator in een duwstoel en vice versa. Deze beide functies sluiten goed op elkaar aan: als u gaat wandelen kunt u in het begin zelf achter de rollator lopen en wanneer u niet meer wilt lopen, verandert u Barend in een duwstoel. Zo kunt u de wandeling vervolgen terwijl u in de rolstoel geduwd wordt. Mocht u later in de wandeling toch weer zelf lopen, dan verandert u Barend gewoon weer in een rollator. Op deze manier hoeft u zich niet te laten weerhouden van een wandeling doordat u van tevoren niet weet hoe lang u het lopen ziet zitten.

Wil je meer informatie over rollator rolstoelen? Bekijk dan onze rollator rolstoel pagina.

Ons advies voor een lichtgewicht rolstoel

Wanneer je hebt besloten om een lichtgewicht rolstoel aan te schaffen wil je natuurlijk wel de juiste kopen. Met behulp van onderstaande selectie laten we een aantal zeer interessante mogelijkheden zien. De top 3 zit prijstechnisch erg dicht bij elkaar in de buurt. Nummer 4 en 5 zijn iets goedkoper, maar ook wel een stukje zwaarder. Onze winnaar van dit moment is de Litec (bovenste) De pluspunten zijn:

  • Makkelijk op te vouwen
  • Licht van gewicht (±10 kg) – wanneer de wielen gedemonteerd zijn
  • Voorzien van verstelbare armsteunen
  • Comfortabele zitting

Onze aanbevolen top 5 lichtgewicht rolstoelen: