Opvouwbare rolstoel

Een opvouwbare rolstoel heeft altijd een simpel opvouw systeem (meestal door middel van een kruisframe) en is dan makkelijk weg te zetten in bijvoorbeeld een auto. Het opvouwen doet u door twee lussen aan de stoel naar u toe te trekken, daardoor vouwt het kruisframe in een soepele beweging in elkaar. Bij een opvouwbare rolstoel kunt u kiezen tussen een rolstoel of een duwstoel.

Het verschil tussen een opvouwbare rolstoel en een duwstoel

De rolstoel die het meest voorkomt heeft kleine voorwielen en grote achterwielen. Wie hierin zit, kan zichzelf voortbewegen door de hoepels op de grote wielen. Deze wordt daarom ook wel ‘zelfbeweger’ genoemd. Bij een duwstoel zijn ook de achterwielen klein: de inzittende hiervan kan alleen voortgeduwd worden.

Een ander klein verschil tussen de opvouwbare rolstoel en duwstoel is dat u van een rolstoel de grote wielen kunt verwijderen. De zelfbeweger kan op deze manier ook klein worden opgevouwen. Beide soorten stoelen geven steun waar u die nodig heeft en hebben voetensteunen die u desgewenst kunt verwijderen, zodat u zonder obstakels kunt gaan zitten en opstaan. Dit is daarnaast handig bij het opvouwen van de rolstoel.

Normale opvouwbare rolstoel en een lichtgewicht opvouwbare rolstoel

Je kan kiezen uit twee verschillende soorten opvouwbare rolstoelen: de normale rolstoel en een lichtgewicht rolstoel. Beide zijn simpel en eenvoudig op te vouwen door een kruisframe. Het verschil zit vooral in het gewicht. Net als een normale rolstoel is het belangrijk dat je let op de zitbreedte. Tomzorg adviseert iedereen met een normaal postuur een opvouwbare rolstoel met een zitbreedte van 45 cm aan te schaffen. Dit is de standaard maat, en de meest gekozen zitbreedte. Wel hebben we bij Tomzorg een simpele methode om de juiste zitbreedte voor een rolstoel te bepalen. Je meet de zittende heupbreedte en telt daar 4 cm bij op. Dit levert aan beide zijden ruimte op van 2 cm, zodat u lekker kunt zitten en ruimte heeft voor bijvoorbeeld een dikke jas zonder dat u klem komt te zitten.

Opvouwbare duwstoelen

Er bestaan dus ook opvouwbare duwstoelen. In de praktijk wordt dit type opvouwbare rolstoel vaak gekocht voor een vakantie of meer incidenteel gebruik. De twee grote pluspunten van dit type rolstoel zijn:

  • Erg compact op te vouwen, mede door kleine wielen
  • Laag gewicht

Een belangrijk verschil ten opzichten van een normale opvouwbare rolstoel is dat je in dit type rolstoel geduwd moet worden. Je kan jezelf dus niet voortbewegen. Dit komt omdat de wielen veel kleiner zijn dan de wielen die een zelfvoortbeweger heeft. Een goede keuze voor een opvouwbare duwstoel is de Bobby. De Bobby is compact op te vouwen, comfortabel, voorzien van handremmen voor de duwer en met een gewicht van nog géén 10 kg zeer licht te noemen.

Een opvouwbare Rolstoel en Rollator in één

Tegenwoordig zijn er ook opvouwbare rollator-rolstoelen. Deze modellen hebben dus een dubbele functie:

  • Je loopt ermee net als met een rollator
  • Je kan jezelf laten duwen als een rolstoel

Een goed voorbeeld van een opvouwbare rolstoel en rollator in één is de Diamond Deluxe van Drive Medical. Hiermee kunt u achter de rollator lopen als u wilt, maar de rollator veranderen in een duwstoel wanneer u moe bent. U kunt dan gewoon gaan zitten en verder geduwd worden. Ook de Diamond Deluxe is makkelijk opvouwbaar.

Op onze rollator rolstoel pagina kunt u alles lezen over deze handige modellen.

Advies voor welke opvouwbare rolstoel?

Zoals inmiddels duidelijk is geworden zijn de meeste rolstoelen simpel en snel op te vouwen. Het verschil zit met name in het gewicht. Maakt het gewicht je niet zoveel uit? Dan ben je prima af met een goedkoper model. Wil je een opvouwbare rolstoel die ook licht van gewicht is? Bespaar dan niet en geef iets meer geld uit. Onderstaand een selectie met goede opvouwbare rolstoelen.

Nog meer mobiliteitsoplossingen

Bent u benieuwd naar andere mobiliteitsoplossingen, zoals rollators? Bekijkt u dan onze pagina over rollators of de informatiepagina mobiliteit

Opzoek naar algemene informatie over rolstoelen? Ga dan naar onze rolstoel pagina.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general