Spierkracht op peil door sporten voor ouderen

Sporten heeft voordelen voor iedereen. Je werkt aan je fysieke en mentale gezondheid wanneer je kiest voor een actief leven. Zeker op latere leeftijd wil je alles doen om je conditie op peil te houden en ervoor te zorgen dat ouderdomskwalen zoveel mogelijk vermeden worden. Wanneer je ouder wordt, loop je een verhoogde kans op het oplopen van chronische ziektes. Denk hierbij aan hart- en vaatziektes, diabetes type 2 of kanker. Door te sporten verklein je het risico op botbreuken en zul je eenvoudiger blijven bewegen en lopen door een verbeterde spierkracht. Genoeg reden dus om sporten voor ouderen aantrekkelijk te maken. Met de juiste begeleiding wordt de gang naar de sportschool een stuk vergemakkelijkt en zul je zelfs op latere leeftijd nog actief zijn.

Fitnessrichtlijnen voor ouderen

Bij Trifora Sports & Health Club  kunnen ouderen terecht, wanneer ze willen sporten. Met gerichte fitness voor ouderen wordt het sporten afgestemd op hun behoeften en mogelijkheden en zal er snel resultaat te behalen zijn. Het lichaam verliest aan kracht en stabiliteit naarmate je ouder wordt. Om de spierkracht en mobiliteit op peil te houden, helpt het om te sporten. Met fitness voor ouderen worden de fitnessactiviteiten zorgvuldig afgestemd op de behoeften en vermogens van ouderen. Het is verstandig om minimaal twee keer per week activiteiten te verrichten, die gericht zijn op spier- en botversterking. Hierdoor volg je de beweegrichtlijnen zoals deze door de gezondheidsraad worden aanbevolen.

Groepslessen voor ouderen

Met name voor ouderen is het fijn om in groepen te sporten. Dit moedigt aan om de conditie op peil te houden en vaker naar de sportschool te komen. De focus ligt bij deze groepslessen op het versterken van de spierkracht en het bevorderen van de conditie. Het lichaam blijft soepel en in beweging. Je behoudt hierdoor een stabiel evenwicht en ook blijven de gewrichten soepel. Zowel zittend als staand kunnen de lessen worden gevolgd, waardoor ook aan lichamelijke fitheid kan worden gewerkt wanneer de motoriek niet meer geheel optimaal is. De lessen zijn geheel naar eigen vermogen aan te passen, waarbij eveneens de intensiteit kan worden aangepast. Bij sommige aanbieders van sporten voor ouderen, is het mogelijk om te zwemmen of aquajoggen. Met name voor ouderen zijn deze activiteiten uitermate geschikt. In het water moet je ongemerkt meer weerstand bieden, waardoor je werkt aan je uithoudingsvermogen en het opbouwen van spierkracht.

Doelstellingen voor sporten

Wanneer je als senior start met sporten voor ouderen, kan een intakegesprek ervoor zorgen dat alle mogelijkheden duidelijk worden besproken. Daarin worden de doelstellingen meegenomen die je wilt bereiken, evenals eventuele beperkingen die spelen. In een fysieke intake wordt een evenwichtig sportprogramma samengesteld, waarbij wordt aangegeven welke apparaten effectief zijn. Zo kun je gebruik maken van een hometrainer voor ouderen, of crosstrainers voor minder belasting op de gewrichten. Uiteraard kun je ook deelnemen aan een groepsles, die specifiek is afgestemd op de doelgroep ouderen. Naast fitness kun je ook gebruik maken van aanvullend support in de vorm van fysiotherapie. Met eenvoudige oefeningen verbeter je het evenwicht, de spierkracht, coördinatie en conditie.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general