Terugkeren naar werk na afkicken

Het moment dat je je leven weer op de rit probeert te krijgen na een verslaving is een uitdaging. Terugkeren naar je werk is een belangrijk onderdeel van dat proces. Hoe kun je de juiste balans vinden om de overgang zo soepel mogelijk te maken? Als je gaat afkicken is het belangrijk dat je nadenkt over je toekomst. Een goede eerste stap is het kiezen van de juiste afkickkliniek. De beste afkickkliniek in Zuid-Afrika heeft een veilige en ondersteunende omgeving om te herstellen. Er werken deskundige zorgverleners die je kunnen helpen bij je herstelproces. Ben je eenmaal afgekickt, dan is het tijd om na te denken over hoe je terugkeert naar je werk. Praat met je werkgever over je situatie. Veel werkgevers staan open voor een geleidelijke terugkeer naar het werk. Zo kun je langzaam wennen aan je oude ritme zonder te veel druk.

Steun van je omgeving

Steun van je omgeving is heel belangrijk. Familie, vrienden en collega’s spelen een grote rol in je herstel. Praat met ze over je angsten en zorgen. Laat ze weten hoe ze je kunnen helpen. Dit kan gaan om emotionele steun of praktische hulp, zoals het meegaan naar afspraken of het helpen bij het vinden van de juiste hulp. De alcoholverslaving kliniek Connection-SGGZ biedt niet alleen hulp aan de persoon die herstelt, maar ook aan de familie en vrienden. Zij geven advies en ondersteuning om samen sterker te staan. Een goede voorbereiding en samenwerking nemen veel stress weg. 

Praktische tips voor op het werk

Het terugkeren naar je werk na een periode van afkicken is spannend. Een aantal praktische tips om deze overgang soepeler te maken zijn:

  1. Communiceer open: praat met je werkgever en collega’s over je herstelproces. Transparantie kan voorkomt misverstanden en zorgt voor een begripvolle werkomgeving.
  2. Stel realistische doelen: begin met haalbare doelen. Probeer niet meteen op volle kracht te werken, maar bouw je werkzaamheden langzaam op.
  3. Zoek steun op het werk: kijk of er op je werk een vertrouwenspersoon is waar je terecht kunt. Dit kan iemand zijn bij wie je je comfortabel voelt en die je kan ondersteunen bij eventuele uitdagingen.
  4. Zorg goed voor jezelf: blijf letten op je gezondheid. Heb je last van lichamelijke klachten zoals migraine? Neem pauzes als dat nodig is en zorg voor genoeg ontspanning buiten werktijd.
  5. Blijf in contact met je behandelaars: blijf je afspraken bijhouden met je behandelaars. Zij kunnen je begeleiden en helpen bij de uitdagingen die je tegenkomt.

Blijf positief en geduldig

Herstel is een proces en het kost tijd. Wees geduldig met jezelf en blijf positief. Terugkeren naar je werk is een belangrijke stap in je herstel, maar het is niet de enige stap. Zorg dat je blijft werken aan je gezondheid en welzijn, zowel fysiek als mentaal. Onthoud dat je niet alleen bent. Er zijn veel mensen en organisaties die klaarstaan om je te helpen. Blijf vragen stellen, blijf communiceren en blijf werken aan je toekomst. Je hebt al een grote stap gezet door hulp te zoeken en af te kicken, nu is het tijd om de volgende stap te zetten op weg naar een gezonde toekomst.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general