Samen met vrienden of familie genieten van een spelletje is een heerlijke manier om tijd door te brengen. Maar als je zicht achteruit gaat, kunnen sommige spellen lastiger worden. Gelukkig zijn er verschillende handige aanpassingen die waarmee je je favoriete spellen toch kunt blijven spelen. Lees verder voor tips en ideeën!
Als je merkt dat je zicht geleidelijk achteruit gaat, is het dragen van een bril of lenzen natuurlijk de eerste logische stap. Naarmate je ouder wordt, kunnen je ogen echter snel achteruit gaan en is dit misschien niet meer voldoende. Het kan dan nodig zijn om aanpassingen in je leefstijl te maken, ook in de manier waarop je je favoriete spellen speelt.
Pas waar nodig de regels aan
Door de regels van spellen aan te passen, kunnen ze toegankelijk blijven voor iedereen. Bespreek met je medespelers wat voor hen goed werkt. Denk bijvoorbeeld aan het geven van extra tijd voor een zet of laat iedereen een blinddoek dragen. Daarnaast is het handig om een spelleider te kiezen die de scores bijhoudt en bepaalde kaartjes voorleest.
Let op met kleurgebruik
Sommige kleuren kunnen best verwarrend zijn, vooral als de verlichting niet zo goed is. Zo haal je oranje en rood dan makkelijk door elkaar. Ook de kleur van achtergrond is van belang. Een blauwe pion op een blauw bord is lastig te vinden. Probeer spellen te kiezen met contrasterende kleuren, of gebruik stickers in verschillende kleuren om de stukken gemakkelijker te maken.
Maak voelbare aanpassingen
Om spelonderdelen goed te herkennen of uit elkaar te houden, is het handig als je ze met je handen kunt voelen. Dit doe je door pionnen te vervangen met dingen die je al in huis hebt, bijvoorbeeld een paperclip of pen- of flessendop. Het helpt ook om oriëntatiepunten op het bord aan te brengen. Door dit soort aanpassingen blijft het spel overzichtelijk en toegankelijk voor iedereen.
Speciale spellen voor slechtzienden
Gelukkig denken fabrikanten mee en zijn er spellen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Zo kun je je favoriete kaartspellen blijven spelen met aangepaste speelkaarten die grotere en duidelijkere symbolen hebben. Er zijn zelfs kaarten in braille, zodat je kunt voelen wat je in handen hebt.
Daarnaast heb je tactiele bordspellen met voelbare elementen, zoals pionnen in verschillende vormen en speelborden met verhoogde lijnen en vakken. Dit maakt het makkelijker om te bepalen waar de stukken staan. Een goed voorbeeld is een aangepaste versie van mens-erger-je-niet, waarbij de pionnen zowel verschillende kleuren als vormen hebben.
Blijf spelen
Laat je zicht je spelplezier niet in de weg staan! Met een beetje aanpassing en creativiteit kun je nog steeds volop genieten van de gezellige avonden met vrienden en familie. Blijf samen lachen, spelen en mooie herinneringen maken, want spelletjes zijn bedoeld om plezier te brengen!