Vergoeding van zorgproducten door de zorgverzekering

Veel mensen weten niet wat hun zorgverzekering allemaal dekt en niet dekt. Op zich is dat een goed teken, want dat wil meestal ook zeggen dat je momenteel geen medische kosten maakt en in blakende gezondheid van het leven geniet. Houden zo. Toch doe je er goed aan om je te verdiepen in de zorgverzekering. Het is zeker een goed idee om te kiezen voor een goedkope zorgverzekering. Maar denk ook na over wat al dan niet in je pakket begrepen zit en wat je zelf moet betalen. Er is namelijk meer om rekening mee te houden dan de prijs.

Vergoeding zorgproducten: basisverzekering en aanvullende pakketten

Iedere Nederlander is verplicht om een zorgverzekering aan te gaan. Het gaat dan om een basispakket voor basiszorg. Dat is de medische zorg die we allemaal wel eens nodig hebben. Wat al dan niet in het basispakket zit, wordt door de overheid bepaald. Voor veel zorgproducten is het mogelijk om een vergoeding van de zorgverzekeraar te ontvangen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor braces. Vaak worden er wel extra voorwaarden gesteld. Zo moet het bijvoorbeeld om een officieel erkende brace gaan, moet er een medische indicatie zijn en moet de brace functioneel zijn.

Naast het basispakket zijn er nog allerlei aanvullende pakketten mogelijk. Wat deze pakketten vergoeden en wat ze kosten, kan aardig verschillen. Op dit punt valt er enorm veel te kiezen en te vergelijken. De eenvoudigste manier om dat te doen, is door een vergelijkingstool te gebruiken. De onafhankelijke vergelijker Poliswijzer.nl is bijvoorbeeld een goede keuze.

Voorbeeld: bril en contactlenzen

In de basisverzekering worden enkel medisch noodzakelijke contactlenzen en speciale brillen vergoed. Het gaat dan om bijzondere optische hulpmiddelen. Voor gewone contactlenzen en brillen kan je geen vergoeding krijgen via de basiszorgverzekering. In aanvullende pakketten worden er soms wel brilvergoedingen en vergoedingen voor lenzen opgenomen. Houd er rekening mee dat een los montuur dan niet onder de vergoeding valt, een complete bril met een montuur en glazen wel. Ook bijvoorbeeld lenzen vallen onder de vergoeding van sommige aanvullende verzekeringen, maar lenzenvloeistof niet. Aanmeetkosten, controlekosten en accessoires vallen eveneens buiten de dekking.

Tevens zijn er zorgverzekeraars die kortingsregelingen hebben bij bepaalde opticiens. Kortingen tot 20% zijn zeker niet ongewoon. Vaak is zo’n kortingsregeling niet te combineren met andere acties die door de opticien worden aangeboden. Het is met andere woorden belangrijk om je goed te informeren over wat al dan niet wordt gedekt door de basiszorgverzekering en de aanvullende pakketten.

Geen vergoeding en steun aanvragen bij de gemeente

Niet alle producten worden vergoed door de zorgverzekering. Bijvoorbeeld een scootmobiel wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Voor mensen die moeilijkheden ervaren om zelf dergelijke producten te betalen, bestaan er gelukkig oplossingen. Zo kunnen mensen die behoefte hebben aan een scootmobiel een vergoeding vragen bij het Wmo-loket. De gemeente gaat dan na of je al dan niet in aanmerking komt voor ondersteuning. Indien dat het geval is, krijg je een scootmobiel toegewezen van de gemeente. Je mag deze scootmobiel dan gebruiken. Je hebt zelf geen inspraak in het model of het merk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general