Voedingssupplementen: zo ga je er verstandig mee om!

Voedingssupplementen: de drogisterijen en supermarkten staan er tegenwoordig helemaal vol mee! Voor je jezelf helemaal vol stuwt is het een goed idee om even stil te staan bij wat je nou echt nodig hebt! Bij Leefpuurnatuur geven ze onder andere goed productadvies. Wij helpen je in dit artikel op weg met het gebruik van voedingssupplementen.

Wat heb je nodig?

Voor je begint aan voedingssupplementen is het een goed idee om stil te staan bij wat je nodig hebt. In sommige gevallen merk je dat aan bepaalde klachten, zoals vermoeidheid of somberheid. Dan is het slim om een arts raad te plegen om te kijken wat je exacte tekort is. Leefstijl en leeftijd spelen een belangrijke rol bij wat je nodig kan hebben. Vegetariërs en veganisten hebben vaak baat bij wat extra B12. Zwangere vrouwen kunnen het best wat extra vitamine D en foliumzuur slikken en ouderen doen er verstandig aan om hun intake van vitamine D, calcium, magnesium en zink wat op te krikken.

Wat heb je niet nodig?

De meeste mensen grijpen in de winter naar een multivitamine of een vitamine C tablet. Meestal heb je dit echter helemaal niet nodig. Met 1,5 stuks fruit op een dag zit je al aan je dagelijkse behoefte vitamine C en een overschot plas je gewoon weer uit. Als je elke dag fruit en groente eet (wat je sowieso moet doen!) heeft het helemaal geen zin om extra vitamine C bij te slikken en is het vooral zonde van je portemonnee om dat te doen.

Hoe slik je het?

Kijk altijd even goed op de verpakking van je supplement. In de meeste gevallen maakt het niet zo heel erg uit hoe en wanneer je je supplement slikt, maar bij sommige voedingsstoffen is het belangrijk dat je ze op een vast tijdstip slikt, of bijvoorbeeld een halfuur voor de maaltijd. Bij een ijzersupplement is het bijvoorbeeld een goed idee om het in te nemen met een stuk fruit, omdat vitamine C de opname van ijzer bevordert.

Aanvulling en geen vervanging!

Onthoud altijd dat een voedingssupplement een aanvulling is op een gezond dieet en geen vervanging ervan. Begin bij een tekort altijd met een gezond dieet rijk aan voldoende water, volkoren granen en eiwitrijke producten als vlees, zuivel, peulvruchten of noten. Eet daarnaast ook elke dag 200 gram groente en 200 gram fruit. Sommige lichamen hebben nou eenmaal moeite met het opnemen van bepaalde voedingsstoffen, dus mocht een gezond dieet niet genoeg zijn, dan kun je overwegen extra supplementen bij te nemen. Maar het is geen goed idee om bijvoorbeeld extra vitamine C te slikken omdat je geen fruit lust. Fruit bevat namelijk ook andere belangrijke voedingsstoffen die je niet uit een supplement haalt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general