Waar let je op bij het kopen van het juiste matras?

De kwaliteit van je slaap wordt erg beïnvloed door je matras, het is dus zeker belangrijk om hier de nodige aandacht aan te schenken. Een goede nachtrust heeft zowel een positieve invloed op je mentale als fysieke gezondheid. Toch kan het best lastig zijn om een goed matras te kiezen, vooral ook omdat er veel verschillende soorten zijn met allemaal verschillende eigenschappen. Op deze pagina kun je alles lezen over de beste matras. Om je verder op weg te helpen kun je hieronder een aantal tips lezen waar je allemaal op moet letten tijdens het kiezen van een matras.

Wat is je slaaphouding?

Elke mens heeft een bepaalde slaaphouding, ben je een buikslaper of hou je meer van op je zij slapen? Niet elke matras is geschikt voor elke houding, hieronder een overzicht:

  • Een buikslaper

Slaap je graag op je buik dan heb je meer kans op een pijnlijke onderrug, vooral als je een te zacht matras hebt. Kies daarom voor een medium tot hard matras zodat je voldoende ondersteuning krijgt.

  • Een rugslaper

Lig je graag op je rug te slapen dan is een zacht tot medium matras erg geschikt voor je. Het is belangrijk dat je rug in een natuurlijke S-vorm kan liggen en daarom moet je op zoek gaan naar een matras die voldoende steun geeft aan je lichaam.

  • Een zijslaper

Een zijslaper ligt het fijnst op een matras met verschillende comfortzones. Dit zijn meerdere soorten zones in het matras die verschillende lichaamsdelen ondersteunen, het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je heupen en schouders wat verder wegzakken en je rugwervel ligt meer in een natuurlijke houding.

Je eigen lichaamswarmte

Ben je snel warm of heb je het juist erg snel koud, dan kun je met het kiezen van een matras ook hier rekening mee houden. Lig je snel te zweten, kies dan voor een matras die voldoende ventileert. Kies bijvoorbeeld voor een koudschuim of een pocketveer matras, deze zijn vaak lekker koel. Heb je het snel koud in bed kies dan voor een matras gemaakt van polyether of latex.

Hou rekening met lichamelijke klachten

Heb je lichamelijke klachten zoals rug-, nek of heuppijn zorg dan juist dat je een goed matras kiest. Zorg dat je een matras kiest waarbij er voldoende ondersteuning is voor het lichaam en dat er een goede drukverdeling is. Een matras gemaakt van traagschuim kan eventueel erg geschikt zijn.

Lengte en gewicht

Ook je lengte en gewicht zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden wanneer je op zoek bent naar een matras. Het is ideaal wanneer je matras ongeveer 20 cm langer is dan je eigen lengte. Het is daarnaast ook belangrijk om rekening te houden met je gewicht. Hoe hoger het gewicht, hoe hoger de belasting is van een matras. Zorg dat een matras bij een hoog lichaamsgewicht voldoende ondersteuning geeft. Matrassen gemaakt van koudschuim of met pocketvering zijn over het algemeen erg geschikt voor een goede ondersteuning van het lichaam. Hoe meer pocketvering een matras heeft, hoe steviger het matras.

Je eigen voorkeur

Tot slot is ook je eigen voorkeur heel belangrijk. Een matras moet immers lekker en comfortabel liggen. Probeer dus een hoop matrassen uit voordat je er eentje aanschaft. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om een matras voor een aantal weken uit te proberen. Ideaal, want zo kun je een matras echt testen en kom je erachter wat je niet en wel fijn vindt.

Bij het kiezen van een juiste matras let je op een aantal verschillende dingen, zoals je slaaphouding, je lichaamswarmte maar uiteraard ook je eigen voorkeur. Door een goed matras te kiezen, zorg je ongetwijfeld voor een betere nachtrust!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general