Heb je al eens gehoord van de helicobacter pylori? Het is een bacterie die in het slijmvlies van je maagwand kan zitten. Lees hieronder wat dit precies betekent en hoe je erachter komt of je deze bacterie hebt.
In dit artikel
Wat is de helicobacter pylori bacterie?
De helicobacter pylori is een bacterie en om precies te zijn is het een gramnegatieve bacterie, die onder een speciale microscoop rood kleurt. Een groot percentage van de bevolking draagt de bacterie bij zich en als je deze hebt ben je waarschijnlijk al besmet in je kindertijd.
De bacterie leeft in de maag van de mens en hoeft lang niet altijd klachten te geven. Als je pech hebt, kan de bacterie echter behoorlijk wat klachten veroorzaken; symptomen die niet weggaan zonder de oorzaak te behandelen.
Symptomen van helicobacter pylori
De meest voorkomende symptomen van de helicobacter pylori zijn:
- pijn in de maag, dit kan een vage pijn zijn
- een opgeblazen gevoel
- weinig eetlust
- braken
- misselijkheid
- moeite met slikken
- vaak hoesten
- een donkere ontlasting
Het grootste probleem is dat de helicobacter pylori een maagslijmvliesontsteking kan veroorzaken, die zelfs chronisch kan worden. Dit kan weer zorgen voor een dunner wordende slijmvlieslaag met alle problemen van dien, waaronder de kans op het ontstaan van maagkanker.
Gelukkig is het makkelijk om erachter te komen of je besmet bent met de helicobacter pylori bacterie, dankzij de Helicobacter Pylori Test.
Hoe raak je besmet?
De Helicobacter Pylori bacterie wordt overgedragen door menselijk contact, waarbij dit vrijwel altijd gebeurt als kind. De meeste besmettingen komen dan ook binnen het gezin voor. Het is echter nog steeds niet helemaal helder hoe een besmetting precies gebeurt, waarbij het wel duidelijk is dat de bacterie wordt overgedragen onder mensen die dicht op elkaar leven.
Ongeveer de helft van de wereldbevolking draagt de bacterie bij zich en het is daarmee de meest voorkomende bacteriële besmettingen. Een besmetting kan worden verholpen met diverse soorten medicatie, waaronder antibiotica. Iets waarvoor je natuurlijk wel eerst moet weten of je de bacterie hebt.
Hoe spoor je de helicobacter pylori bacterie op?
Erachter komen of je besmet bent met de helicobacter pylori bacterie kan op verschillende manieren. Via een onderzoek van de ontlasting, bloedonderzoek en een ademtest. Je hebt hierbij de keuze om dit te doen via een arts, maar je kunt ook een zelftest bestellen bij The Tester. Ook een goede methode om bij een gebrek aan symptomen de bacterie op te sporen, om eventuele toekomstige klachten voor te zijn.
Zelftesten zijn tegenwoordig zeer accuraat en eenvoudig in gebruik. Alles is aanwezig, zoals een handleiding, een vingerprikpen, alcoholgaasje, een testcasette en meer. Het resultaat is al na 10 tot 15 minuten af te lezen, zodat je niet lang in spanning hoeft te wachten. Het ontvangen van een zelftest gaat gewoon via de post, in een anonieme verpakking. Zo kun je op een makkelijke manier zorg dragen voor je eigen gezondheid en weer heerlijk op twee oren slapen.
Heb je last van erge of langdurige klachten? Ga dan altijd langs een arts voor medische hulp. De bovengenoemde symptomen kunnen namelijk ook andere oorzaken hebben.