Welke vitamines zijn goed voor haargroei?

Haaruitval is geen pretje en kan soms heel vervelend zijn. Toch zeggen experts dat dagelijks tussen de 50 en 100 haren uitvallen normaal is. Maar als je echter regelmatig last hebt van haaruitval, kan dat een waarschuwing zijn voor een groter probleem. Factoren zoals medische aandoeningen, stress en vitaminetekorten kunnen allemaal de gezondheid van je haar beïnvloeden.

Eén manier om haaruitval tegen te gaan is je voedingspatroon te evalueren. Een gezonde levensstijl speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van weelderig, lang en dik haar waar je naar verlangt.

Welke vitamines zijn goed voor je haar?

Vitamines doen veel geweldige dingen voor je haar: ze kunnen helpen bij de celgroei, voorkomen dat vrije radicalen het beschadigen, voorkomen dat het voortijdig grijs wordt en voeden de follikels die de groei stimuleren. We zetten de beste vitamines voor haargroei en dikte voor je op een rij.

Biotine

Biotine, ook bekend als vitamine B7, stimuleert de productie van keratine om de groei van de follikels te vergroten. Een tekort aan biotine komt maar zelden voor. Biotinidase-deficiëntie komt het meest voor. Je vindt deze vitamine in veel voedingsmiddelen, waaronder eieren, vlees, vis, noten, eieren, zoete aardappelen en zaden.

Vitamine A

Haarcellen zijn het snelst groeiende deel van het lichaam. Het is dan ook logisch dat vitamine A de perfecte brandstof is voor die groei. Wanneer je lichaam vitamine A opneemt, produceert het talg. Dat is een olieachtige substantie die je hoofdhuid hydrateert en haar en haarzakjes gezond houdt. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot haaruitval.

Als je meer vitamine A wilt binnenkrijgen, kun je het beste voedingsmiddelen met veel bètacaroteen eten, dat wordt omgezet in vitamine A. Voedingsmiddelen met veel bètacaroteen zijn zoete aardappelen, pompoen, wortels, spinazie en boerenkool. Je vindt het ook in levertraan, eieren, yoghurt en melk.

Vitamine C

Oxidatieve stress is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan haaruitval. Dit gebeurt wanneer we een onevenwicht hebben tussen vrije radicalen en antioxidanten in ons lichaam, wat kan leiden tot een onevenwicht tussen elektronen dat kan resulteren in haaruitval.

De oplossing is het consumeren van voedingsmiddelen met vitamine C. Je lichaam bezit antioxidanten die de haarbeschadiging door vrije radicalen beperken door hun elektronen in balans te brengen.

Naast het in evenwicht brengen van de weegschaal helpt vitamine C je lichaam bij de aanmaak van collageen (voorkomt dat je haar vroegtijdig grijs wordt) en de opname van ijzer, wat kan helpen bij de haargroei. Roken, alcohol drinken en een slecht dieet kunnen leiden tot een vitamine C-tekort.

Je vindt vitamine C in citrusvruchten, paprika’s, aardbeien, tomaten en guaves. Omdat je lichaam het niet zelf aanmaakt, moet je deze in je dieet opnemen of een supplement met vitamine C nemen.

Vitamine D

Vitamine D-tekorten kunnen leiden tot haaruitval, zoals alopecia, haaruitval bij vrouwen en overmatig verharen. Deze tekorten komen meer voor bij mensen van 65 jaar en ouder.

Om meer vitamine D binnen te krijgen kun je vette vis, levertraan, verrijkt voedsel (ontbijtgranen, eieren, brood, yoghurt) en paddenstoelen in je dieet opnemen. Je kunt ook ‘s middags wat zonnestralen vangen.

Vitamine E

Vitamine E bevat dezelfde antioxiderende kracht als zijn vitamine C tegenhanger.  Dit betekent dat het oxidatieve stress kan beteugelen door het elektronenniveau in vrije radicalen in balans te brengen. Mensen met gezondheidsproblemen zoals de ziekte van Crohn of taaislijmziekte zijn vatbaarder voor vitamine E-tekorten.

Vitamine E is een effectieve methode om haaruitval te behandelen. Uit een klein onderzoek bleek dat bij mensen die acht maanden lang vitamine E supplementen innamen, de haargroei met 34,5% toenam. Je kunt deze vitamine ook vinden in zonnebloempitten, spinazie, avocado’s en amandelen of simpelweg vitamine e kopen als voedingssupplement.

IJzer

IJzer zorgt voor de aanmaak van hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen van je lichaam. Deze cellen distribueren zuurstof naar cellen in je hele lichaam en helpen bij hun herstel en groei. Een ijzertekort kan leiden tot haaruitval, vooral bij vrouwen.

Je vindt ijzer in voedingsmiddelen als eieren, rood vlees, linzen, spinazie, oesters en mosselen. Als je arts het aanraadt, kun je een ijzersupplement nemen.

Zink

Zink bevordert de haargroei en zorgt ervoor dat de olieklieren rond de follikels goed blijven werken. Als je een tekort aan zink hebt, kun je last krijgen van haaruitval. Degenen die het meest vatbaar zijn voor een zinktekort zijn mensen die overmatig alcohol drinken, mensen met de ziekte van Crohn, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en mensen met chronische nierklachten.

Je kunt zink vinden in veel gewone voedingsmiddelen zoals rundvlees, spinazie, tarwekiemen, pompoenpitten, oesters en linzen.

Hoe lang duurt het voordat haargroei vitaminen werken?

Haargroeisupplementen zijn geen kant-en-klare oplossingen. Het kan maanden duren voordat je kleine verbeteringen merkt. Onthoud dat het succespercentage afhangt van de oorzaak van de haaruitval, je dieet, genetica en andere factoren.

Waar het op neerkomt..

Vitamines kunnen beschadigt haar herstellen, voorkomen dat het vroegtijdig veroudert, haaruitval verminderen en de groei en het volume verbeteren. Ze zijn echter geen pasklare oplossing.

Als je haaruitval het gevolg is van een stressvolle omgeving, onderliggende medische aandoeningen of genetische aanleg, kun je het beste je arts raadplegen, want die kan een gericht behandelplan opstellen dat vitamines kan bevatten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general